Dissabte, 13 de Juliol de 2024

Investigadors i entitats europees es donen a conèixer a Tarragona per impulsar l’hidrogen verd

L’ICIQ acull la presentació de nou projectes tecnològics per agilitzar la descarbonització

06 d'Octubre de 2023, per ACN
  • Una de les xerrades de la jornada ‘Hydrogen Horizons’ a l'ICIQ

    ACN

Una setantena d’investigadors, empreses i administracions europees s’han concentrat durant dos dies a la seu de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) de Tarragona per donar-se a conèixer i començar a impulsar l’arribada de l’hidrogen verd. En el marc de la jornada ‘Hydrogen Horizons’ s’han presentat nou projectes “amb tecnologies molt diferents” que van des de la utilització de residus municipals fins a aigües impures. De fet, aquests equips treballen de manera conjunta per accelerar el procés de descarbonització. “Una sola tecnologia no pot donar a l’abast a tota la demanda que hi ha”, ha subratllat el coordinador d’un dels projectes presentats, Pau Farràs, qui ha assegurat que “hi ha països desesperats per buscar hidrogen verd”.

Actualment, i segons fonts de l’ICIQ, el 99% de l’hidrogen que es genera deriva de la producció de combustibles fòssils. Només un 1% prové de l’hidrogen verd. Per revertir aquesta situació i amb la mirada posada al 2050, la Comissió Europea i el Consell Europeu d’Innovació (EIC) van impulsar el 2022 la creació de diversos projectes multidisciplinaris, on s’hi ha destinat prop de 30 milions d’euros.

Entre aquests projectes es troben els presentats aquesta setmana a les instal·lacions de l’ICIQ a Tarragona. En total, són nou les propostes tecnològiques que busquen potenciar la reducció del CO2 i impulsar la transició cap a una economia circular. Tot i que cada equip d’investigadors treballa de manera particular, tots ells comparteixen idees i esforços per accelerar la descarbonització. Pau Farràs és el coordinador del projecte ‘ANEMEL’, així com l’encarregat de liderar aquesta xarxa de projectes europeus.

“Són tecnologies completament diferents, però totes elles són necessàries per aconseguir que es generi suficient hidrogen verd per poder donar sortida a la demanda que hi haurà en els pròxims cinc, deu o trenta anys”, ha defensat Farràs.

En el cas d’’ANEMEL’, el que es proposa es generar hidrogen verd a partir de fonts d’aigua impura, com serien les aigües residuals o la provinent del mar. Altres projectes plantegen utilitzar residus municipals o forestals, entre altres. Farràs ha destacat que, pràcticament, tots els països de la Unió Europea estan representants en aquests nou projectes.

Manca d’espai per generar energies renovables

Per a Farràs, un dels grans problemes, amb què es trobaran les àrees més urbanitzades o industrialitzades, com és el cas del Camp de Tarragona, a l’hora de crear una vall d’hidrogen verd és la manca d’espai per generar energies renovables. “Com que el terreny físic s’està fent més petit, des d’Europa s’està començant a mirar cap al mar i a l’oceà, on es preveuen crear plataformes que generin energies renovables que permetin la producció de l’hidrogen verd”, ha explicat Farràs, qui ha defensat que aquesta és una de les solucions que planteja el seu projecte.

'Opera', el projecte presentat per l'ICIQ

Per la seva banda, el director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Emilio Palomares, ha celebrat que entre aquesta xarxa de projectes europeus es troba ‘Opera’, liderat per la investigadora de l’ICIQ, Núria López. De fet, Palomares ha afirmat que, actualment, l’institut està desenvolupant més de tres projectes europeus, valorats en 10 MEUR, centrats en l’ús de l’aigua i altres matèries primeres per fabricar hidrogen.

Paral·lelament, l’ICIQ forma part del projecte europeu ‘SUNER-C’ que reuneix a actors de la quàdruple hèlix per desenvolupar i ampliar l’ecosistema d’innovació dels combustibles i productes químics solars.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges