Dissabte, 10 d'Agost de 2024

Joiers que surten de les aules

Els estudis de joieria de l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona, únics a la demarcació, compleixen 40 anys

18 d'Abril de 2016, per Carina Filella/ El Punt Avui
  • Exposició sobre joieria que es pot veure a la Diputació de Tarragona

    El Punt Avui

Els estudis de joieria a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona (EADT) van néixer fa 40 anys com un complement als estudis d'esmalts, que en aquells moments, el 1975, estaven en auge. Però ara, passades quatre dècades, s'han canviat les tornes: els estudis d'esmalt s'han extingit en aquest centre –només es treballa com a complement a la joieria– i l'ensenyament de la joieria, encara que minoritari, ha pres una embranzida impensable aleshores.

Per això, el centre s'ha bolcat en la celebració del 40è aniversari d'uns estudis que han fet que Tarragona excel·leixi en aquest sector: “A Tarragona, pràcticament no hi havia joiers i gràcies a l'escola molts alumnes han acabat obrint els seus tallers botiga; hem creat escola”, apunta la coordinadora de l'àrea de joieria artística, Eugènia Arnavat. Es calcula que, actualment, hi ha a Tarragona i al seu entorn una cinquantena de joieries amb taller propi obertes per professionals que han passat per aquest centre.

Primer, va ser el taller de joieria, impulsat pel professor Tomàs Palos, i després, el cicle formatiu de grau superior de joieria; ensenyaments –únics a la demarcació– que s'han consolidat com un referent en aquest àmbit i que han convertit Tarragona en una ciutat amb una gran tradició joieria. El centre va capgirar la tendència que hi havia fins aleshores: “L'ofici de joier s'aprenia entrant de jovenet en un taller; no era gens habitual que hi hagués escoles de joieria i si ho volies fer, havies d'anar a Barcelona”, apunta Arnavat. “Som els responsables que aquest ofici continuï vigent a Tarragona”, assegura el director de l'escola, que destaca que, actualment, aquest ensenyament de l'EADT està reconegut internacionalment. Alguns dels matriculats ho fan per tradició familiar, però el denominador comú en tots és que “són persones molt motivades i amb molt interès”.

Passats quaranta anys, poden afirmar que “la renovació que ha viscut la joieria, pocs sectors l'han viscuda”. Sobretot pels materials que s'utilitzen, que van més enllà de la importància de l'or: “La peça agafa valor més pel que comunica que no pas pel material preciós”, reconeix Uzquiano.

Malgrat tot això, encara “són uns estudis molt específics i minoritaris”, reconeix Dani Uzquiano, director de l'escola d'Art i Disseny. Actualment, els cursen en aquest centre una trentena d'alumnes. “Aquests estudis tenen més força que mai, però, després de quaranta anys, encara hem de lluitar per donar-nos a conèixer al gran públic”, lamenta Eugènia Arnavat.

Aquest mes i fins al 15 de maig, s'han organitzat diverses activitats per commemorar el 40è aniversari. Hi ha nou exposicions relacionades amb la joieria en diferents espais de Tarragona i dues a Reus. Met me there, d'Estela Sáez, al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i Joies en context, dels alumnes de joieria de l'EADT, al Museu d'Art Modern, en són dues. A més, el col·lectiu Baula, creat pels alumnes de segon curs, ha tret la joieria contemporània al carrer i exposa les seves obres en aparadors de diferents comerços de la ciutat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges