Divendres, 29 de Març de 2024

La CUP elevarà al Govern la petició d'aturar nous parcs eòlics

Els cupaires demanen una moratòria a construir nous centrals i que es consensuï un nou pla de desenvolupament de l'energia renovable amb el territori

29 de Març de 2017, per ACN
  • El diputat de la CUP a la Diputació de Tarragona, Edgar Fernàndez, fent una roda de premsa des d'un dels parcs eòlics de Vilalba dels Arcs

    ACN

La moció de la CUP per aturar a Catalunya la construcció de nous parcs eòlics i consensuar un nou pla de desenvolupament de l'energia renovable, més equilibrat i menys especulatiu que l'actual, arriba aquest divendres a la Diputació de Tarragona. Com ha explicitat el diputat provincial cupaire, Edgar Fernàndez, la moció tindrà suficients suports per ser aprovada en el ple i permetrà "elevar" el debat al Parlament ja que la proposició es votarà després en comissió parlamentària. La CUP reclama un pla de desenvolupament energètic consensuat amb el territori i amb beneficis "per a tothom". Un exemple del model que rebutgen els cupaires és el de la implantació eòlica de la Terra Alta o el Baix Camp, on els municipis no han cobrat no la irrisòria xifra del 3% de la facturació que prometien les empreses i gairebé no s'han generat llocs de treball per als ciutadans dels pobles afectats.
El diputat de la CUP a la Diputació de Tarragona, Edgar Fernàndez, ha presentat els detalls de la propera moció que impulsa el grup al ple de l'administració provincial d'aquest divendres. Ho ha fet des del terme municipal de Vilalba dels Arcs (Terra Alta), aquest dimecres, per exemplificar quin és el model d'implantació eòlica que no ha funcionat i que cal aturar.

Fernàndez ha assenyalat que "cap" veí o veïna de Vilalba dels Arcs està treballant en les centrals del municipi, tot i ser un dels pobles terraltins amb més parcs instal·lats. A més a més, l'Ajuntament, com passa en molts altres municipis, tampoc està rebent les compensacions que se'ls havia promès. El diputat cupaire ha denunciat que el pagament als ajuntaments del 3% de la facturació que es va pactar, una quantitat que ja és "mínima i ridícula", no s'està complint. "Municipis com Argentera cobren l'1,6% i altres com Colldejou el 0,8%", ha exemplificat.

Sota el lema 'Iniciem la transició energètica per a la República Catalana', la CUP vol aturar l'actual planificació eòlica i demana una moratòria al Govern per consensuar amb el territori i les administracions locals un nou pla de desenvolupament que blindi intencions especulatives, com les que s'han dut a terme amb les compravendes de les actuals centrals eòliques, un cop estaven construïdes. Els cupaires també reclamen que no s'allargui la vida de les centrals nuclears.

Un cop la proposició ha estat aprovada per molts municipis i el consell comarcal del Baix Camp, "allò que promovem és generalitzar i socialitzar el debat a nivell de la Generalitat i a la resta de comarques del territori", ha dit Fernàndez. "No diem quin model ha de ser el bo ni quin el dolent. Diem que això no funciona, cal aturar-ho, parlar-ne amb el territori i tornar-lo a fer", ha defensat el diputat cupaire.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Juan Antonio Carricondo Oyonate  29 de Març de 2017

Potenciem les nuclears!

No crec que aquest sigui el model ideal per`sembla que aquest sigui el projecte en tant no hi hagi més diners! El medi ambient mundial està fet una caca de vaca i es demana no fer res en tant es 'negocia' i no tenen en conta que poden passar anys. En tant no s'arribi a acords estarem, tots, amb la merda coll. No hi ha cap mes solució? Segurament els que ara hi son ja no hi seran en uns anys! És molt difícil pensar en un futur? Realisme!