Dimarts, 23 d'Abril de 2024

La nova presó de Mas d'Enric del Catllar obrirà la darrera setmana de novembre

Es treballa en els accessos al centre penitenciari i aviat s'instal·larà la depuradora provisional que hi donarà servei

29 de Juliol de 2015, per ACN
  • El conseller Gordó i la resta d'autoritats durant la visita al nou centre penitenciari Mas d'Enric del Catllar

    ACN

  • Detall de les tanques de la nova presó Mas d'Enric del Catllar

    ACN

A finals del mes de novembre es traslladaran els poc més de 200 presos en règim tancat que actualment hi ha al centre penitenciari de Tarragona -que passarà a ser un centre obert amb capacitat per 175 homes i 50 dones- cap a la nova presó de Mas d'Enric del Catllar. En una segona fase, a partir del 2016, podran demanar el seu trasllat interns d'altres presons de Catalunya, prioritzant aquells que estan arrelats al Camp de Tarragona o les Terres de l'Ebre.

En les setmanes prèvies a la posada en marxa de Mas d'Enric serà el torn dels canvis pels funcionaris de presons. Els que ara treballen al centre tarragoní podran demanar anar al nou, després s'obrirà concurs per treballadors d'altres presons de la resta de Catalunya, i finalment es contractaran interins per acabar de cobrir les places. En total, quan Mas d'Enric estigui a ple rendiment, hi treballaran 418 funcionaris, i una cinquantena més realitzaran la seva tasca al nou centre obert de Tarragona.

Així, abans de final d'any Tarragona passarà de tenir 120 cel·les amb capacitat per gairebé 300 reclusos en un centre de 10.000 metres quadrats, a disposar d'una presó de 65.000 metres quadrats, amb més de 600 cel·les i capacitat per 1.020 interns. Malgrat això, el conseller Gordó ha manifestat que la xifra "òptima" de reclusos perquè Mas d'Enric pugui funcionar "sense tensions" és d'entre 800 i 900. El nou centre penitenciari, que ha costat 102 MEUR, s'organitzarà en nou mòduls, set per a homes, un per a dones i un altres per a joves.

Accessos i depuradora

En la visita d'aquest dimecres a Tarragona i el Catllar, el conseller Gordó ha pogut comprovar de primera mà com s'estan desenvolupant les obres dels accessos viaris a la nova presó. Així, i tal com es va acordar l'abril de l'any passat, la Diputació de Tarragona ha avançat 1.074.000 euros per executar els treballs que la Generalitat li retornarà en quatre anys. Concretament s'han invertit 198.000 euros en una rotonda -acabada des del mes de maig- a la carretera TP-2031, i 875.000 més en l'arranjament del vial que enllaça amb el nou centre penitenciari, la meitat del qual pertany a Tarragona i l'altra meitat al Catllar. Les obres del primer es preveu que s'acabin al novembre, mentre que les del segon s'espera que finalitzin el proper mes de setembre.

Precisament la qüestió dels accessos era un dels esculls que impedia l'obertura de Mas d'Enric, juntament amb el tema de l'aigua. Aquest últim, però, també se solucionarà amb una inversió de 700.000 euros que permetrà instal·lar una depuradora provisional que donarà resposta a les necessitats del centre. Posteriorment es farà una nova inversió de 9 MEUR, sis dels quals es destinaran a construir dues depuradores fixes i tres a la xarxa de col·lectors i les canalitzacions corresponents. Aquestes dues depuradores donaran servei tant al centre penitenciari com al municipi del Catllar. D'aquesta manera queden enllestits, doncs, els dos principals problemes que han endarrerit la posada en marxa de la nova presó.

Centre penitenciari Mas d'Enric

A partir del 7 de setembre es començaran a instal·lar tots els equipaments interns de la presó, com ara mobiliari, la cuina o la bugaderia. Tot plegat, amb un cost de 10 MEUR, un dels quals l'ha aportat l'Obra Social 'la Caixa'. Un centre, com ha indicat el conseller Gordó, "molt modern", que tindrà cel·les de màxima seguretat o servei d'infermeria i psiquiatria, entre altres, de manera que podrà acollir "qualsevol tipus de reclús", ha afirmat. En matèria de seguretat, el titular de Justícia ha assenyalat que "tenim les eines més modernes", la qual cosa suposa "un salt qualitatiu immens" respecte l'antiga presó de Tarragona.

El conseller també ha destacat que el 100% dels reclusos podran fer, voluntàriament, tasques laborals al centre, per la qual cosa rebran formació i també les retribucions corresponents, i estaran donats d'alta a la Seguretat Social. En aquesta línia, ha insistit que "com més tasques fan en els centres, major és el grau de reinserció social". De fet, ha recordat que en els darrers quatre anys el grau de reinserció dels reclusos de les presons catalanes ha pujat del 60 al 70%, un nivell dels més alts d'Europa i més alt que la mitjana de l'estat espanyol. A Mas d'Enric els interns treballaran tant a les seves pròpies cel·les, com en serveis comuns i també en tallers. Així mateix, disposaran d'equipaments com una gran sala d'actes, una biblioteca o una piscina. Uns serveis que són una motivació pels presos que, de mitjana, s'estan uns vuit anys als centres penitenciaris.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital presó de mas d'enric el catllar

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics