La plataforma Salvem els Revallars, resultat de la unió d'un grup de veïns propers a la zona d'activitat de Vivanco Hernández SA, una empresa d'extracció, trituració i classificació d'àrids amb una planta al terme municipal de Botarell, als Revallars, continua dempeus des del 2022 en contra de la contaminació acústica, la pols que genera i el trànsit de vehicles pesants. També denuncien certes "il·legalitats" per part de la mercantil quan encara no s'ha aprovat definitivament un Pla Especial Urbanístic.
L'any 2012, des de l'Ajuntament de Botarell, es va atorgar la llicència ambiental per a l'activitat de trituració i classificació d'àrids al grup Vivanco, a la parcel·la 71 del polígon 3, una llicència que cada sis anys s'ha de revisar, i l'any 2018 es va renovar. Des de la Plataforma, amb Ivan Hortigüela com a advocat al capdavant, es defensa que el permís ambiental no té els continguts mínims que determina l'article 49 de la Llei 20/2009 i que l'Ajuntament la va atorgar i renovar "segons projecte", fet que qualifiquen d'"anòmal".
El 2023, l'ens municipal, després de comprovar que l'empresa triturava residus de la construcció i de la demolició (RCDs) -o altre material que no és provinent de la cantera situada al mateix emplaçament (els àrids)- va resoldre un decret perquè s'aturés aquest fet i ja està judicialitzat. Encara avui dia no pot realitzar aquesta activitat a la parcel·la 71 perquè no té la llicència ambiental corresponent ni s'ha aprovat definitivament, sí inicialment, un Pla Especial Urbanístic a càrrec de la Comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona.
L'alcalde de Botarell, Lluís Escoda, detalla que l'empresa Sorigué, ubicada també al terme municipal, sí compta amb els permisos per a esdevenir planta de reciclatge de RCDs i que ambdues mercantils han arribat a un "acord" perquè Vivanco pugui triturar altres materials a la maquinària de Sorigué, materials que no provinguin de les parcel·les pròpies de Vivanco. Vivanco pot "acoplar" aquests residus als seus terrenys, el que no pot fer és triturar-los allà.
Per tirar endavant el Pla Especial Urbanístic necessari per donar llum verda a aquesta activitat a la planta de Vivanco, que comptarà amb al·legacions per part de la plataforma Salvem els Revallars, ara estan en marxa la redacció dels informes sectorials. Aquests són uns documents que han d'enviar a la Comissió Territorial d'Urbanisme diversos ens i institucions, com ara Acció Climàtica, el departament de Cultura, l'Agència Catalana de l'Aigua o Protecció Civil. Si aquests informes presenten "deficiències", Urbanisme els enviarà a Vivanco perquè les resolgui i, un cop resoltes, els departaments sectorials han de donar el vistiplau definitiu.
L'advocat Ivan Hortigüela: "Impulsar multes no és efectiu"
La plataforma Salvem els Revallars denuncia que "la superfície afectada per l'activitat de l'empresa és de més del doble de la permesa per la llicència", i és que en els darrers anys, Vivanco ha anat comprant les parcel·les annexes a les adquirides inicialment.
Tant l'advocat Hortigüela com l'alcalde Escoda coincideixen que la solució no és "posar multes". Segons Hortigüela, "la imposició de sancions econòmiques no té cap mena de sentit, donat que l'experiència que hem tingut és que són molt espaiades en el temps i d'imports molt baixos". "Els imports de les sancions per a empreses com aquestes no són diners", apunta Escoda.
L'advocat de la causa exigeix que "calen mesures per adaptar l'activitat a la convivència amb els veïns, de manera que puguin estar als seus habitatges o cultivar els seus camps sense patir els perjudicis de l'activitat". Per la seva banda, des de l'Ajuntament de Botarell asseguren que, si es compta finalment amb el Pla Especial Urbanístic, se li demanarà l'aplicació de "mesures correctores" per minvar els efectes negatius al veïnat.
La Plataforma denuncia "greus molèsties"
Els veïns pròxims al molí triturador de l'empresa Vivanco Hernández SA es queixen de la contaminació acústica i per pols que genera la seva posada en marxa, el trànsit de vehicles pesants que suposa l'activitat de la mercantil i l'incompliment puntual -que ara ja fa temps que no succeeix- de l'horari laboral. També alerten de la detecció de "presumptes infraccions urbanístiques", sense les llicències corresponents, com ara l'aixecament de tanques i murs de formigó o l'acumulació de residus.
En un primer moment, els camions que accedien a les parcel·les ho feien per la llera que hi ha venint des de la N-420, però davant l'oposició de l'ACA, l'empresa ha modificat un camí públic que hi ha uns metres més endavant per facilitar el seu trànsit "sense obtenir la corresponent llicència". La Plataforma denuncia l'impacte negatiu que comporta aquesta mesura per a les seves propietats i l'empresa expressa que "està en mans del jutjat" aquest tema i que encara no hi ha una resolució judicial al respecte.
El Grup Vivanco es defensa
El Grup Vivanco nega que l'activitat que du a terme sigui il·legal i destaca que la plataforma Salvem els Revallars no té personalitat jurídica. Respecte a això últim, Ivan Hortigüela defensa que no haver-se constituït com a figura jurídica "no vol dir que els veïns a títol individual no pateixin les afectacions de l'activitat".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics