Dissabte, 28 de Novembre de 2020

La taula del Siurana-Riudecanyes vol definir els usos de l’aigua de la conca abans de l’estiu vinent

El conseller Calvet insisteix que cal compatibilitzar l’aigua de boca i les activitats agrícoles amb el cabal ecològic

05 de Desembre de 2018, per Redacció/ACN
  • Imatge de la reunió de la Taula del Siurana-Riudecanyes, amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en primer terme a l'esquerra.

    ACN

La taula del Siurana-Riudecanyes s’ha constituït aquest dimecres a Tarragona amb representants del govern, de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), dels ajuntaments, els consells comarcals del Baix Camp i Priorat, representants dels regants i entitats ecologistes i agràries. La primera reunió ha servit per crear diversos grups de treball que, en les properes setmanes i mesos, debatran sobre les dades de captació i els usos actuals de l’aigua per tal que “pugui haver solucions” a les problemàtiques d’equilibri ambiental de la conca. La solució, segons ha avançat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’espera que estigui a punt abans de l’estiu vinent.

El conseller ha assenyalat que aquestes solucions han de fer compatible “la necessària utilització” d’aigua de boca i els usos agrícoles amb la garantia d’un cabal ambiental, tal com estableix una nova directiva europea que no és d’obligat compliment, però que el govern estima “com a pròpia”, segons Calvet.

El titular de Territori s’ha mostrat satisfet de la primera reunió de la taula amb tots els actors que gestionen el sistema, atès que era una demanda històrica del territori. En aquest sentit, Calvet s’ha mostrat convençut que podran assolir acords “que tinguin el major consens possible”.

El conseller ha insistit que aposten per un canvi de paradigma en la gestió de l’aigua. “Abans es gestionava només atenent a criteris de necessitat d’usos humans, ja siguin agrícoles com industrials, i avui hem d’introduir-hi el cabal ecològic i la sostenibilitat per garantir la biodiversitat dels nostres rius, que representen la vida del nostre territori”, ha manifestat.

Damià Calvet ha posat la Taula del riu Ter, constituïda fa un any, com un “exemple reeixit” a Catalunya. Aquest espai de treball va abordar el cabal ecològic del Ter en relació al transvasament al sistema Ter-Llobregat que abasta l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “És un cas d’èxit que creiem que podrem replicar aquí”, ha afirmat.

Conflicte pels usos dels diferents sectors

El setembre passat el Consell Comarcal del Priorat va demanar a la Confederació hidrogràfica de l’Ebre (CHE) l'eliminació de la concessió del cabal concedit del riu Siurana a la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, o una reducció substancial, i que s’adeqüi a les figures de protecció actual del Siurana.

Per la seva banda, la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes sempre ha alertat que una solució parcial pot fer perillar la supervivència del sistema i de l'activitat agrària que es desenvolupa a partir d'aquesta infraestructura. La Comunitat és una corporació de dret públic, constituïda l'any 1904 i adscrita a l'Agència Catalana de l'Aigua, que gestiona les infraestructures i els usos de l'aigua del sistema Siurana-Riudecanyes, d'acord amb els drets adquirits pels seus membres.

La comunitat agrupa 3.000 famílies del Baix Camp dedicades fonamentalment als cultius de l'avellana i l'olivera, i subministra aigua de boca als municipis de Reus i altres dins l'àrea de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

Al seu torn, els ecologistes fa temps que denuncien el transvasament d’aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes. Entitats com ‘Volem lo Riu Siurana Viu’ i GEPEC han criticat la reducció progressiva del cabal ecològic al riu. Per això, han plantejat inversions addicionals al Baix Camp que garanteixin el subministrament a tots els sectors implicats.

Enmig del conflicte hi ha la polèmica per l’ús fraudulent de l’aigua que estarien fent diferents administracions públiques del Baix Camp i Priorat, amb un perjudici directe per a l'agricultura i la pagesia. Segons va denunciar la CUP el juny passat, aigua que hauria d'estar destinada només a usos agrícoles en realitat té un ús de boca, o industrial i recreatiu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics