Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La URV investiga com era el vi dels ibers

La facultat d’enologia produeix vi com es feia fa 3.000 anys per estudiar-ne les característiques i la conservació

04 de Setembre de 2019, per ACN
  • Un estudiant d'enologia de la URV xafant raïm per extreure el most

    ACN

La facultat d’enologia de la URV investiga com era el vi que bevien els ibers, fa uns 3.000 anys. Al celler experimental de Mas dels Frares que la universitat tarragonina té a Constantí, professors i estudiants fan tot el procés productiu del vi per tal de després estudiar-ne les característiques i la conservació que se’n feia en l’antiguitat. Aquest dimecres han començat a xafar el raïm amb els peus i ompliran dues tines d’uns 50 litres cadascuna on fermentarà. Després els traslladaran a una dotzena d’àmfores. Cada tres mesos n’obriran tres, per comprovar com evoluciona el vi i analitzar-lo. Això també els permetrà investigar com el conservaven els ibers perquè no es tornés agre. 

La iniciativa la desenvolupa la facultat d’Enologia juntament amb la d’Història, que va ser qui va proposar fer aquest exercici d’arqueologia experimental. “No és vi iber, sinó que és vi fet amb tècnica ibera”, ha concretat Jordi Diloli, professor del departament d’Història i Història de l’Art de la URV. En l’estudi hi participen voluntàriament alumnes de les dues facultats i els impulsors esperen publicar els resultats d’aquí més d’un any.

En els darrers dies els investigadors han fet la verema a les vinyes de Mas dels Frares i n’han extret raïm de la varietat ull de llebre, que ja han començat a premsar amb els peus. El most, que inclou polpa i algun gra de raïm reposarà uns dies en unes gerres de ceràmica. “Això farà que fermenti de forma natural”, ha indicat Fernando Zamora, director tècnic del celler experimental de Mas dels Frares. Després, se separaran les pells del vi i es deixarà reposar uns dies abans de posar-lo en dotze àmfores. 

Cada tres mesos n’obriran tres per estudiar com el líquid ha evolucionat a nivell microbiològic, químic i sensorial. Això els permetrà saber quins microorganismes es desenvolupen durant la fermentació. “Estem fent coses antigues aplicant tota la tecnologia moderna per entendre quins vins tenien en aquella època i com evolucionaven”, ha concretat Zamora.

La conservació és un altre dels elements destacats de l’estudi. Diloli ha exposat que en l’antiguitat el vi era la beguda més preuada i ha deixat entreveure que tan ibers com romans hi afegien alguns ingredients per tal de dissimular el gust de vinagre que agafava el vi al llarg dels mesos, com mel, herbes o dàtils. Això els permetia beure’n tot l’any.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics