Divendres, 22 de Novembre de 2024

La verema 2023 de la DO Montsant és la més primerenca de la seva història

A la DO Montsant ja hi compten amb 2,2 milions de quilos entrats

06 de Setembre de 2023, per Reusdigital.cat
  • Vinyes de raïm

    Cedida

La verema a la Denominació d’Origen Montsant va començar oficialment el 17 d’agost, tot i que la primera setmana del mes alguns cellers ja van registrar les primeres pesades. Des del Consell Regulador asseguren que es troben davant de la verema més primerenca registrada a la DO, avançant-se fins a una setmana respecte a les darreres campanyes, que ja anaven de per si més avançades.

Tant és així que a la DO Montsant ja hi compten amb 2,2 milions de quilos entrats. L’any passat, per aquestes mateixes dates, les xifres estaven al voltant del milió de quilos. La majoria de les vinyes de raïm blanc de la zona sud ja han estat veremades, i ja s’han començat a veremar també algunes varietats negres, com ara les garnatxes. Malgrat això, encara hi ha zones a la DO on els cellers no han començat a veremar. És el cas de la zona nord, concretament a Cornudella i Ulldemolins.

Amb aquests registres, la DO Montsant preveu una disminució de la producció que podria estar al volant del 35%, el que equivaldria a un terç de la producció en comparació amb la verema 2022, si bé és cert que la passada campanya va ser especialment bona pel que fa a producció.

La sequera és el principal motiu d’aquesta disminució en la producció. A finals d’agost, les pluges acumulades en tot el 2023 a les diferents estacions meteorològiques eren inferiors als 200 litres. Un fet insòlit a la DO Montsant i que explica en gran part l’afectació de les vinyes. Les pluges registrades aquest cap de setmana, si bé han estat irregulars al conjunt del territori de la DO Montsant (143 litres als Guiamets davant dels 6 litres a Cornudella), sí que donaran una petita treva a les plantes, permetent que el raïm s’engreixi una mica i alentint així l’accelerat ritme de la campanya. 

Qualitat del raïm

Aquesta mateixa sequera és la que està afavorint la qualitat del raïm, ja que ha ajudat a evitar les malalties associades a la humitat. Així mateix, cal remarcar que enguany el 70% de les vinyes adscrites a la DO Montsant ja són treballades amb tècniques de confusió sexual. Arribar a aquestes xifres en una zona com la DO Montsant, on la gran majoria de les parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors, és tot un èxit, i ara permet veure els seus resultats, ja que el bon estat sanitari del raïm demostra que és una tècnica efectiva.

Controls per garantir l’origen i la qualitat

Com cada any, el Consell Regulador porta a terme controls basats en el validat a camp de les dades introduïdes al RVC (Registre Vitivinícola de Catalunya) i els aforaments de vinya i cellers. L’objectiu final d’aquests controls s’ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics