Llegint el llibre ‘La Teca’, del gastrònom Ignasi Domènech, el cuiner Santi Fortuny va sentir a parlar, per primera vegada, del xarró, un plat autòcton del Camp de Tarragona. Devia córrer l’any 2014. Fortuny, que en aquell moment ja treballava al Casal Popular Sageta de Foc de Tarragona —on és conegut per la seva militància i per la seva destresa als fogons—, va pensar d’incorporar el plat a la carta del casal, però la idea no va prosperar. “No lligava prou amb la proposta culinària de l’espai”, manifesta Fortuny. Un any després, l’activista Lorda Marauri va plantejar a Fortuny l’opció de celebrar la ‘xarronada’, un acte que durant uns quants anys —fins al 2012— va organitzar l’Ajuntament de Tarragona per recuperar aquest àpat durant el Carnaval. Va ser llavors quan va néixer la idea de preparar, des del Casal Popular Sageta de Foc, la degustació popular d’aquest brou típicament tarragoní, del qual, tal com va fer constar el filòleg i gestor Jordi Bertran en un article a la premsa, n’han parlat autors com Néstor Luján, Joan Perucho i Manuel Vázquez Montalbán.
El xarró, que també s’anomena farro, és una sopa “molt senzilla”, però de gust “contundent”, tal com explica Fortuny. Consta de fideus, faves, pèsols, col, patata i ossos salats de pernil i de porc, i se li poden afegir naps i alguna altra verdura d’hivern. Es tracta, doncs, d’una mena d’escudella. Fortuny hi inclou també “ossos de porc frescos i una mica de cansalada de porc fresca”. Encara que en un parell d’hores es pugui enllestir, Fortuny recomana elaborar aquest àpat amb una cocció lenta, perquè el brou “faci xup-xup”.
Amb unes tres o quatre persones a la cuina, Fortuny i el seu equip alimenten, a base de xarró, una quarantena de persones al llarg del migdia d’un dissabte blau, assolellat i calorós de febrer. “És positiu que la gent vingui, almenys, a descobrir el plat. Jo el vaig conèixer de casualitat, perquè m’agrada llegir receptaris, però hi ha molts tarragonins que encara el desconeixen”, assegura Fortuny, que manté l’esperança que el plat es consolidi com l’àpat popular del carnaval tarragoní. A poc a poc, i després de cinc edicions, la ‘xarronada’, de la mà del Casal Popular Sageta de Foc, continua fent camí.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics