Dimarts, 19 de Març de 2024

L'Ajuntament de Tarragona descarta fer un hotel a la Savinosa i obre la porta a enderrocar el preventori

El consistori demana a la Diputació que reubiqui les tanques de protecció per obrir l'espai a la ciutadania

27 de Novembre de 2020, per Redacció
  • El conseller de Territori de Tarragona, Xavier Puig, mostrant dos dissenys de com podria quedar la Savinosa si tirés endavant el projecte aprovat per la Diputació

    ACN

L'Ajuntament de Tarragona ha canviat el seu posicionament respecte del futur del preventori de la Savinosa i ha descartat fer-hi un hotel. El conseller de Territori, Xavier Puig, ha argumentat que la sentència del Tribunal Suprem que ratifica l'anul·lació del POUM del 2013 "marca un nou context" i que, amb l'emergència climàtica i la pandèmia, fan que no considerin viable i adequat el projecte previst per la Diputació i que comptava amb el suport del consistori. De fet, l'ens provincial ha demanat que es descatalogui el preventori com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), fet que podria comportar-ne l'enderroc. L'Ajuntament també ha demanat que es tirin enrere les tanques de protecció del recinte per guanyar 43.000 m² d'espai públic.

L'Ajuntament ha elaborat un disseny en 3D per visualitzar com podria quedar tota la zona de la Savinosa si tirés endavant el projecte aprovat per la Diputació en els termes que està redactat, amb un molta obra nova per acollir-hi un hotel i altres equipaments. Un dibuix que s'ha ensenyat a la comissió municipal de Territori que s'ha celebrat aquest divendres i que mostra un important impacte visual a tota la façana marítima.

Segons Puig, això ha fet canviar el plantejament de diversos grups municipals. Amb tot, ha apostat per escoltar idees que permetin tornar a donar vida a la zona i buscar un consens polític i social sobre el futur de l'espai. A la Savinosa se li obren nous horitzons. D'entrada, l'Ajuntament ja ha demanat a la Diputació -titular dels terrenys- que tiri enrere la tanca que delimita tota l'àrea i la col·loqui només per protegir els edificis, que es troben en mal estat de conservació. Això faria que la ciutadania pogués gaudir de 43.000 m2 d'espai públic.

Puig ha indicat que la Diputació els ha transmès que "estudiarà la proposta". Paral·lelament, l'ens ha sol·licitat al consistori que descataloguin els edificis del catàleg de BCIL, que també ho estudiarà. Un procés que es pot resoldre en uns mesos i que ha de comptar amb el vistiplau final de la comissió de Patrimoni de la Generalitat. Això obriria la porta a enderrocar els immobles de l'antic preventori. Una opció que Puig no descarta però que estarà condicionada al projecte que finalment es vulgui desenvolupar. "Estem oberts a tirar qualsevol ús equipamental que pugui gaudir la ciutadania, com l'educatiu, l'universitari, el mediambiental o el cultural, però sempre en la direcció de renaturalitzar l'espai", ha subratllat.

La CUP ja ha celebrat la paralització del projecte i ho ha atribuït "a la mobilització de les entitats ecologistes". Les cupaires han remarcat que han estat l'única formació que "des del principi" s'han oposat a l'opció plantejada des de la Diputació. La CUP vol que la Diputació "elabori un nou projecte apostant per la transformació " en un equipament púbic, "que respongui a les necessitats de la ciutat o del territori; o bé, que aposti per renaturalitzar l'indret recuperant i restaurant el lloc com espai natural a fi d'integrar-lo en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN)".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics