Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Les entitats socials de la demarcació atenen més de 87.400 persones en risc d’exclusió social el 2022

La Taula del Tercer Sector constata que l’atenció als usuaris és més 'complexa' i 'perllongada' arran de la pandèmia

06 d'Octubre de 2023, per ACN
  • Presentació del baròmetre de la Taula del Tercer Sector Social a la demarcació

    ACN

Les entitats socials del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre han atès 87.423 persones el 2022, segons les dades que es desprenen del baròmetre del Tercer Sector Social de Catalunya. De fet, es tracta de la primera vegada que es quantifica el nombre d’usuaris acompanyats per les associacions tarragonines, així com el nombre d’atencions efectuades, prop de 141.000. Arran de la pandèmia i les posteriors crisis econòmiques, els professionals del sector també han constat un augment de la complexitat a l’hora d’atendre els usuaris, ja que arriben “amb una motxilla cada vegada més pesada”. Una situació que els obliga a fer un acompanyament “més intens en el temps i transversal”.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha descrit les entitats socials com un “mur de contenció que està frenant i pal·liant la pobresa i l’exclusió”. Al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre són 305 les associacions que acompanyen a les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat, el que suposa un 10% del total d’entitats catalanes (3.134).

Enguany, i gràcies al suport de la Diputació de Tarragona, la Taula ha pogut realitzar l’informe més extens que s’ha fet mai a la demarcació i que ha permès “posar el focus en dades actualitzades sobre les característiques, els col·lectius i els àmbits d’intervenció de les entitats socials del territori”, així com “detectar necessitats socials emergents i en consolidació”.

L’escenari més complicat de Catalunya

Alsina ha recordat que, durant el 2022, aquestes entitats socials han ofert a les persones diferents recursos, perquè “tinguin una vida digna i accedeixin a uns drets que no tenen garantits”. “Poden ser ajuts que van des de la cobertura de necessitats bàsiques, com l’alimentació o l’habitatge, fins aquells que promouen l’autonomia de la persona, com la inserció laboral o l’acompanyament psicològic i emocional”.

De fet, i segons el baròmetre, les associacions de Tarragona i l’Ebre són les que han de fer front a un “escenari més complicat” a l’hora d’acompanyar als col·lectius més vulnerables. El director de la Taula del Tercer Sector Social, Roger Civit, ho ha argumentat fent referència a “les dades demogràfiques -un major percentatge de famílies monoparentals o nombroses i de persones amb discapacitat-, les dades d’ocupació i les dades de prestacions socials -com les jubilacions o la invalidesa”. “És una radiografia de la complexitat amb què treballen els serveis socials, les administracions públiques i les entitats socials”, ha subratllat Civit.

Les persones grans, els més atesos

Un Tercer Sector Social que al territori destinen gran part dels seus esforços a acompanyar a les persones grans o amb dependència. Segons les dades del baròmetre, la gent gran representa un 24% dels usuaris atesos, seguit dels infants amb un 22%, les persones amb discapacitat amb un 21% i les persones en situació de pobresa i exclusió amb un 11%.

Pel que fa als principals àmbits d’intervenció, la cultura, entesa com a eina d’inclusió social i acompanyament actiu a la gent gran, representa un 28% del total d’actuacions. El segueix l’educació, el lleure i els serveis educatius amb un 20%, la cobertura de necessitats bàsiques amb un 13% i l’atenció psicosocial i la rehabilitació amb un 11%.

Més suport i finançament

El finançament ha estat un altre dels temes més demandats durant la presentació del baròmetre. Alsina ha exigit a les administracions que les entitats socials “tinguin un paper més actiu en tot el procés de les polítiques socials”, així com un “sistema de finançament més adequat a la realitat i amb una aportació superior”. “Som entitats sense ànim de lucre, però no amb ànim de pèrdua”, ha sentenciat Alsina.

Actualment, els principals finançadors del tercer sector social són la Generalitat (68%), els ajuntaments (13%), els consells comarcals (13%) i la diputació (5%). Tot i això, la demarcació de Tarragona és el segon territori amb el percentatge més elevat de fons de finançament públic local.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics