Dijous, 08 d'Agost de 2024

Les excavacions a l’entorn del teatre romà de Tarragona descobreixen edificis i estructures prèvies al monument

Els treballs de neteja i excavació han permès documentar la part del cos escènic, destruït durant la dècada dels anys 50 del segle XX

24 de Febrer de 2017, per ACN
  • Vista general de les excavacions al Teatre Romà de Tarragona

    ACN

La primera fase de les obres de rehabilitació i museïtzació del teatre romà de Tarragona, que han acabat aquest divendres, han posat al descobert edificis i estructures prèvies d’abans de la construcció del monument, datat en la primera meitat del segle I després de Crist. Aquesta primera fase ha consistit en fer feines de neteja i tractament de les restes conservades, així com treballs de recerca i excavació arqueològica. Les restes més antigues descobertes corresponen a dues sitges tardorrepublicanes i a una àrea comercial formada per una bateria de tabernae, que eren botigues, que podria haver estat activa en una etapa anterior al teatre, i que es conserva actualment sota la càvea.

També s’ha descobert la traça d'un carrer que discorria en paral·lel al moll del port romà. A l'altra banda del carrer, i a més profunditat, s'ha identificat un altre conjunt de tabernae, sobre el qual, posteriorment, es va construir l'hyposcaenium, un fossat situat sota l'escenari on hi havia la sala de màquines que accionava el teló. L’entramat urbà estava directament relacionat amb les activitats portuàries i comercials, atès que el port es trobava a 150 metres. El port va experimentar una profunda remodelació amb la construcció del teatre romà, principal fita arquitectònica de la reforma de la façana portuària de Tàrraco durant la primera meitat del segle I després de Crist.

Els treballs de neteja i excavació, que es van iniciar el gener passat, han permès documentar la part del cos escènic destruït als anys 50 del segle XX. S’han identificat 3 dels 4 pous de l'auleum, els encaixos per a les bigues que feien pujar i baixar el teló, que complementen el conjunt. També s'ha intervingut puntualment sobre l'hyposcaenium. En aquest sentit, s’ha identificat la posició de la peça de torn que accionava el teló i caldrà intervenir en el cos escènic, una part del conjunt que, amb l’execució del projecte, adquirirà un major protagonisme.

Finalment, s'han obtingut dades importants sobre el moment i la manera com es va construir el teatre romà. La importància d'aquestes troballes implicarà lleugeres modificacions en el projecte de museïtzació del teatre, a càrrec de l'arquitecte Toni Gironès. Es preveu que un cop el projecte finalitzi, aquest estiu, farà comprensible al visitant l'envergadura del monument en època romana.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges