Dimarts, 23 d'Abril de 2024

L'informe de DNV GL situa la descomposició tèrmica de l'òxid d'etilè com a principal hipòtesi de l'explosió d'IQOXE

L'empresa diu que ha tingut limitacions i no ha pogut establir la causa de l'explosió

03 de Novembre de 2020, per ACN
  • Imatge d'arxiu d'IQOXE, l'endemà de l'explosió

    Reusdigital.cat

L'informe elaborat per l'empresa DNV GL per encàrrec de la Generalitat per conèixer les causes de l'explosió a IQOXE (La Canonja) el passat 14 de gener apunta que la principal hipòtesi del sinistre va ser la descomposició tèrmica de l'òxid d'etilè. Per DNV GL, la descomposició que hauria derivat en la deflagració probablement va estar precedida per la generació d'un punt calent, que segons algunes evidències obtingudes estaria causat per un incendi previ a prop del reactor.

La companyia també remarca les limitacions que ha tingut per fer l'informe i que, per tant, no ha pogut establir la causa de l'explosió, sinó únicament establir hipòtesis. L'anàlisi també fa recomanacions per evitar que es produeixin els supòsits estudiats.

El Departament d'Empresa i Coneixement ha presentat l'estudi aquest dimarts a alcaldes del Camp de Tarragona i, posteriorment, a la comissió d'estudi del sector de la petroquímica que es fa al Parlament. El document es va encarregar a la primavera i es va entregar al Govern al juliol. Des d'aleshores s'ha estat analitzant i traduint al català, ja que es va redactar en anglès. En l'informe, DNV GL detalla les "limitacions" que ha tingut a l'hora de fer l'informe. La companyia cita la confidencialitat de la investigació judicial -l'informe es va fer amb el secret de sumari vigent-, l'absència de dades de registre a causa de la destrucció de la sala de control, la prohibició per part de la jutgessa d'accedir al lloc dels fets fins a finals de maig, i les restriccions per viatjar i fer reunions causades per la covid-19.

'Més proximitats que llunyanies'

El director general de Seguretat Industrial, Manel Torrent, ha assegurat que veu "més proximitats que llunyanies" entre els informes de l'Institut Químic Sarrià (IQS) i el de DNV GL que han intentat esbrinar les causes de l'explosió a IQOXE el passat 14 de gener. Torrent ho ha apuntat durant la presentació de l'estudi de DNV GL, encarregat per la Generalitat, que ha fet a la comissió d'estudi del sector de la petroquímica del Parlament.

A banda també ha defensat que IQOXE torni a operar les plantes suspeses cautelarment arran del sinistre, sempre que aporti tota la documentació requerida pel Departament d'Empresa, perquè "tothom torni a treballar". A més ha reiterat que l'empresa "estava en regla" abans de l'explosió.

Torrent ha presentat amb detall l'anàlisi de DNV GL i, a pregunta dels diputats, ha comparat l'estudi encarregat per la Generalitat i l'elaborat per l'IQS a petició d'IQOXE. Torrent ha remarcat que "la conclusió principal és divergent" perquè l'IQS va dir que va explotar el producte que es fabricava, l'MPEG-500, mentre que per DNV GL va ser el reactiu, l'òxid d'etilè. "Fora d'això veig més proximitats que llunyanies", ha afirmat, ja que "coincideixen en què va explotar el reactor" i no un altre element de la planta U-3100, i que hi va haver un punt calent que va originar la deflagració. Amb tot, ha deixat clar que cap dels dos informes estableixen conclusions definitives sobre l'origen del sinistre i que "qui tindrà el resultat del què ha passat és la jutgessa, perquè és qui té tota la informació". Un cop hi hagi evidències de les causes del sinistre, el director general s'ha mostrat partidari de plantejar canvis en la llei de seguretat industrial, tant a nivell català com comunitari -directiva Seveso III-.

"Si podem fer una Seveso IV ajudarem el sector català i europeu, tot i que tenim una normativa que ja va més enllà de Seveso III", ha indicat. Alhora, ha assegurat que IQOXE, des del punt de vista de la seguretat industrial, "ho tenia tot en regla". Una de les modificacions podria anar en la línia d'establir l'obligació que les empreses tinguin una mena de "caixa negra" que permeti recuperar els registres de les plantes en cas que hi hagi un accident.

També ha defensat la tasca de control que fa el seu departament de la indústria química, i ha apuntat que disposen de 37 inspectors entre el Camp de Tarragona i Barcelona -els dos grans pols químics del país-, dos dels quals s'han contractat en els darrers mesos. En aquesta línia ha avançat que l'empresa tornarà a operar les plantes suspeses cautelarment arran del sinistre quan presenti tota la documentació requerida per la Generalitat. "Ens interessa que tothom torni a treballar", ha afegit.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics