Prop de 200 persones s'han concentrat aquest dilluns al migdia a la plaça del Mercadal de Reus amb motiu de la vaga del 8-M. El mal temps i l'actual crisi sanitària han deslluït la jornada, amb un volum d'assistents inferior respecte altres anys. Prèviament a la lectura del manifest al Mercadal, subscrit per la Plataforma 8M de Reus, que engloba diversos col·lectius locals, una trentena de manifestants han recorregut des de primera hora del matí els centres residencials de la ciutat on han fet lectura de textos reivindicatius. A la residència de gent gran Ítaca Fortuny, que va haver de ser intervinguda per un brot de coronavirus, s'ha vingut un moment emotiu amb la sortida d'algunes residents, que han aplaudit l'acció de les manifestants.
De la mitja dotzena de residències a les quals s'han aturat davant la porta d'entrada principal, només al geriàtric Ítaca han sortit a rebre-les. La trentena de manifestants han iniciat el recorregut a quarts de deu del matí. Pel camí, grups de dones les aplaudien al seu pas. Quan ja portaven un parell d'hores de marxa, al darrer moment s'han decidit a passar per aquesta residència per a gent gran, especialment colpejada per la covid-19 (amb una cinquantena de residents infectats, i també un parell d'empleades).
Allí han començat a sortir treballadores i acte seguit, algunes residents, engrescades per l'acció feminista. Aplaudien i alçaven els braços. No és el primer cop que a Reus s'inicia la jornada del 8-M amb un recorregut per la ciutat, si bé és la primera vegada que se centra específicament en les residències d'avis. "Més d'un 80% del personal del sector sanitari són dones i la pandèmia s'hi ha acarnissat", deien des de la plataforma organitzadora, que aglutina diversos col·lectius feministes, sindicats, o entitats.
Al punt de les 12 del migdia, s'ha iniciat la concentració al Mercadal, amb prop de 200 persones, amb la pancarta 'Defensem les treballadores, defensem la vida' que encapçalava la mobilització. Posteriorment s'ha fet lectura del manifest, davant les portes de l'Ajuntament de Reus. "Reivindiquem que cal tornar a sortir als carrers, la pandèmia ha agreujat els drets de la dona, que ha hagut d'assumir cures dins i fora de la llar", ha afirmat Berta. "Amb la pandèmia s'ha agreujat la repercussió sistemàtica sobre les dones, perquè són les que estan a primera línia en els sectors essencials, per això sortim a defensar les treballadores i la vida", ha afegit Meri.
Per la seva banda, Eulàlia Sabater, metgessa de l'Hospital Sant Joan de Reus, que també ha participat en la lectura del manifest, recorda la vaga convocada per aquest 10 de març per reclamar una sanitat pública i recuperar les retallades que s'arrosseguen de fa temps.
Identificacions a Tarragona
Per la seva part, la Plataforma 8M del Camp de Tarragona ha suspès l'acte que tenia previst per aquest dilluns en motiu del dia de la dona. El col·lectiu havia de fer una 'performance' a la plaça Corsini però l'han desconvocada després que els Mossos d'Esquadra hagin identificat 17 dels seus integrants.
Segons el cos la raó és que investiguen unes pintades contra la seu de Vox a Tarragona que s'haurien fet durant el matí. Paral·lelament, a la plaça de la Font una trentena de joves convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat consignes feministes. A la una del migdia, una cinquantena de persones s'han aplegat davant l'Ajuntament en l'acte institucional del 8-M, que ha reclamat acabar amb les desigualtats i la bretxa salarial.
A Cambrils
L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i diverses regidores del govern i de l'oposició, han llegit a la plaça de l'Ajuntament el Manifest del 8-M de l'Institut Català de les Dones, que enguany fa especial incidència als hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps i la manca de corresponsabilitat en tasques domèstiques i de cura durant el confinament.
Després de la lectura del manifest, tal com es va acordar amb tots els municipis de la comarca des del Consell Consultiu de les Dones, s'han realitzat una fotografia conjunta de les persones participants a la concentració ciutadana amb el missatge '#invisiblesximprescindibles'.
A Vila-seca
A l’Ajuntament de Vila-seca ha tingut lloc l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones, que ha estat transmès en directe pel canal de YouTube de l’Ajuntament. L’acte ha estat presidit per l’alcalde, Pere Segura; juntament amb la presència de la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras, i la regidora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Vila-seca, Anabel Margalef. En l’acte, també hi han estat presents diversos regidors de la Corporació Municipal.
Durant l’acte institucional, l’alcalde de Vila-seca ha insistit en “les dificultats que sempre han patit les dones per arribar a la igualtat”, fet que, juntament amb el seu talent, “les fa excepcionals” i ha recordat que “encara ens queda molt per arribar a la igualtat”, la qual “només aconseguirem a través de la pedagogia, un marc normatiu i el control del llenguatge”. Per la seva banda, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Anabel Margalef, ha llegit el manifest del Dia Internacional de les Dones, el qual ha posat en relleu la desigualtat entre homes i dones durant aquesta pandèmia produïda per la
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics