Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Més morts que naixements a la majoria de comarques

Sols al Tarragonès, el Baix Penedès, el Baix Camp i l'Alt Camp els nounats van superar, el 2015, les defuncions, mentre que a l'Ebre hi va haver creixement natural negatiu

30 de Gener de 2017, per Azahara Palomares/ El Punt Avui
  • La Kira va ser la primera nascuda l'any 2017 a tota la demarcació de Tarragona, a l'Hospital del Vendrell

    ACN

L'any 2015, la demarcació de Tarragona va tenir un creixement natural positiu; és a dir, en global hi va haver més naixements que defuncions. Així ho recullen les darreres dades estadístiques sobre naixements, defuncions i matrimonis que ha fet públiques l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que s'elaboren a partir de les dades recollides pel registre civil. Tot i això, la mateixa estadística assenyala l'existència de dos ritmes demogràfics a la demarcació, en què aquest creixement natural positiu es concentra sobretot a les comarques de la costa del Camp de Tarragona, mentre que l'interior i les Terres de l'Ebre registren més morts que nounats.

A la demarcació, el 2015, hi va haver un creixement natural de 556 persones, una xifra que, malgrat ser positiva, és la meitat de la registrada el 2014 (1.177). En concret, es va registrar un lleuger retrocés en el nombre de naixements (7.566, un 1,17% menys que l'any anterior), mentre que les defuncions van pujar molt per damunt d'aquesta relació (7.010 defuncions, un 8,19% més que el 2014). Així, la natalitat continua amb la tendència a la baixa, en xifres globals, iniciada el 2010, tot i que es troba encara lluny de les xifres de creixement natural negatiu que es van registrar durant la segona meitat dels noranta.

Desigual

El creixement natural sols és positiu al Tarragonès (689), el Baix Penedès (159), el Baix Camp (289) i l'Alt Camp (26); aquesta darrera és l'única comarca d'interior que assoleix un creixement positiu.

Pel que fa a la resta de comarques de l'interior del Camp de Tarragona (Priorat i Conca de Barberà) i totes les de les Terres de l'Ebre, el 2015 es van registrar més defuncions que naixements i, per tant, van tenir un creixement natural de signe negatiu. Les comarques amb les pitjors xifres són, de fet, ebrenques: el Baix Ebre i la Ribera d'Ebre.

Pel que fa als naixements, malgrat que en el global de la demarcació hi ha un lleuger descens del nombre total de naixements, hi ha sis comarques on es registra un augment, malgrat que en molts casos (Ribera d'Ebre, Montsià i Baix Penedès) es tracta més aviat d'una estabilització de les xifres respecte del 2014.

Destaquen, però, el cas de l'Alt Camp, que aconsegueix trencar la tònica de creixement natural negatiu amb un augment del 17,23% del nombre de naixements respecte del 2014, així com la Terra Alta, on hi ha un 14,67% més de nounats registrats el 2015.

Històric des del 1985

Si es fa una comparació històrica, però, les xifres de naixements de la Terra Alta són un 33% més baixes que les registrades vint anys enrere, el 1985 (hi va haver 130 naixements llavors, i el 2015 han estat 86). El retrocés és similar a la Ribera d'Ebre, on hi ha un 29% menys.

En canvi, pel que fa al nombre de defuncions, el 2015, a totes les comarques es va registrar un augment respecte del 2014, i totes (a excepció de la Terra Alta) estan molt per damunt de la mortalitat que es registrava vint anys enrere, ja sigui per l'augment de població o l'envelliment. Les comarques on les defuncions van pujar més respecte del 2014 van ser el Baix Ebre, el Priorat i la Ribera d'Ebre, mentre que la Terra Alta va repetir les xifres de l'any anterior i, de fet, va registrar un 12% menys de defuncions el 2015 que vint anys enrere, nova mostra de la pèrdua de població.

Sols un 16% dels casaments són catòlics

Els matrimonis van créixer un 5,28% respecte del 2014, amb un total de 2.893. Un terç, però, de les unions que se celebren es fan al Tarragonès. Respecte del 1985, però, sis comarques registren un descens de les unions celebrades, amb els casos més destacats de la Terra Alta (-36%) i la Ribera d'Ebre (-34%). L'altra cara de la moneda la constitueix el Baix Penedès, on els matrimonis que se celebren s'han doblat respecte dels de vint anys abans. On sí que no hi ha diferències de comportament és en la modalitat de cerimònia que escullen la gran majoria de les parelles que es casen i que en un 83% dels casos, a la demarcació, es corresponen a casaments estrictament civils. Les cerimònies catòliques van constituir el 16% dels casaments que es van fer el 2015 a la demarcació, i sols un 0,3% van optar per una cerimònia en una altra religió. Un 2% dels casaments van ser entre parelles del mateix sexe.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics