Dilluns, 27 de Maig de 2024

Apliquen per primera vegada l’anàlisi espectral per predir patrons de vent a la Península Ibèrica

Els resultats de l'estudi, en què ha participat la URV, podrien tenir implicacions socioeconòmiques i ambientals per al sector de la indústria eòlica, l'agricultura i la hidrologia

11 de Juny de 2023, per Reusdigital.cat
  • La URV ha participat en un estudi per preveure patrons de vent

    Cedida

Un estudi ha analitzat per primera vegada dades de velocitat mitjana i ratxes màximes de vent a la Península Ibèrica, emprant tècniques d’anàlisi espectral per a l’anàlisi de la periodicitat. Impulsat pel Centre de Canvi Climàtic C3 de la Universitat Rovira i Virgili, el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CSIC-Universitat de València) i la Generalitat Valenciana ha detectat patrons per millorar la predicció estacional del vent. Els resultats s'han publicat a la revista Geophysical Research Letters i podrien suposar beneficis socioeconòmics en el sector de la producció d'energia eòlica.

 

S'ha detectat que quan les àrees d'aire fred es debiliten, els vents bufen més fort al cap d'entre dos i tres mesos

Entre les conclusions de l’estudi s’ha observat que quan el vòrtex polar (una gran àrea de baixa pressió i aire fred que envolta els pols de la Terra) es troba debilitat, com passa amb una situació d’escalfament sobtat estratosfèric (esdeveniment en què la temperatura de l’estratosfera polar augmenta desenes de graus), els vents bufen més forts entre dos i tres mesos després. D’altra banda, també s’ha pogut determinar que no hi ha correlació entre la velocitat mitjana del vent en superfície i les ratxes màximes en períodes superiors als nou anys, situació que s’aguditza a l’estiu i que disminueix a l’hivern.

Per a la realització de la investigació s’han aplicat dues tècniques, conegudes com a multitaper, amb la qual s’estima la densitat espectral per detectar qualsevol periodicitat a les dades; i wavelet, amb què es poden localitzar aquestes periodicitats en el temps. L’anàlisi a partir dels espectres ha permès identificar patrons de comportament que ajuden l’equip investigador a determinar si és possible trobar fonts de predictibilitat en la velocitat del vent o si, per contra, el seu comportament és caòtic. Així mateix, també han pogut determinar correlacions desfasades en el temps que tenen certa periodicitat entre la velocitat del vent i altres variables climàtiques d’interès.

 

El sistema climàtic

Com manifesta Eduardo Utrabo, investigador del CSIC al CIDE, “les anàlisis en el domini de la freqüència, com les aplicades en aquest estudi, són ideals per estudiar els patrons climàtics de fenòmens com El Niño – Oscil·lació del Sud”. Al sistema climàtic hi ha oscil·lacions que es repeteixen amb períodes de temps concrets al llarg dels anys.

Un dels exemples més coneguts és El Niño – Oscil·lació del Sud, que afecta gran part del clima mundial i que consisteix, entre altres elements, en la variació de la temperatura superficial de l’aigua del Pacífic equatorial oriental cada cert nombre d’anys. El Niño i la Niña es corresponen, respectivament, amb la fase càlida i freda d’aquest patró. Cada fase comporta un senyal característic en els vents i en les precipitacions tropicals que tenen repercussions globals.

L’estudi d’aquests patrons és molt important ja que són una de les principals fonts de predictibilitat a escala estacional. “Les dades obtingudes són d’alta aplicabilitat sectorial, com per exemple en la producció d’energia eòlica o en la dispersió de contaminants i de gasos amb efecte hivernacle”, sosté Manola Brunet, directora del Centre de Canvi Climàtic de la URV C3 i una de les autores de l’estudi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges