Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Consumir fruita seca millora 'significativament' el nombre d'espermatozoides

Segons investigadors de la URV, l'IISPV i el CIBERobn

06 de Novembre de 2020, per Redacció
  • L'assaig s'ha centrat en els efectes del consum de fruita seca a l'hora d'avaluar, entre altres, el nombre d'espermatozoides

    Cedida

Diferents factors ambientals i d’estil de vida s’han relacionat amb la disminució de la qualitat dels espermatozoides i la dieta és un dels més plausibles identificats en els darrers anys. A més, diversos estudis han demostrat que hi ha una estreta associació entre l’alteració de la metilació de l’ADN espermàtic, és a dir, la modificació epigenètica de l’ADN, i la qualitat del semen. No obstant això, fins ara no s’havia publicat cap assaig clínic aleatoritzat amb l’objectiu d’avaluar els efectes de la dieta en aquests canvis de la funció de l’ADN espermàtic.

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el CIBERobn, liderats per Jordi Salas Salvadó, en col·laboració amb investigadors de la Universitat d’Utah dels Estats Units, liderats per Douglas T. Carrell, han avaluat per primera vegada l’efecte del consum regular a curt i mitjà termini d’una barreja de fruita seca (ametlles, avellanes i nous) sobre els patrons de metilació de l’ADN espermàtic en individus sans que van informar que consumien una dieta d’estil occidental.

L’anàlisi es va fer en el marc de l’estudi 'FERTINUTS', un assaig clínic liderat per la investigadora Mònica Bulló i l’investigador Albert Salas-Huetos, els resultats principals del qual es van publicar el 2018. En aquest treball van demostrar que el consum de fruita seca durant 14 setmanes millorava significativament el nombre d'espermatozoides, la vitalitat espermàtica, així com la motilitat i morfologia dels espermatozoides.

Amb aquest nou estudi de l’assaig fet en 72 participants sans, no fumadors i joves (48 dels quals formaven part del grup que consumia fruita seca i els 24 restants formaven part del grup control), els investigadors han pogut observar que 36 regions genòmiques metilaven de manera diferencial entre l’inici i el final de l’assaig únicament en els individus que consumien fruita seca i que el 97,2% de les regions van mostrar un augment de la metilació, és a dir una modificació epigenètica. Aquests canvis en els espermatozoides poden comportar també canvis en la capacitat de fecundar.

El treball s’acaba de publicar a la revista científica 'Andrology'. Segons els investigadors, aquests resultats proporcionen la primera prova científica que afegir fruita seca a una dieta regular d’estil occidental afecta la metilació de l’ADN de l’esperma en regions específiques.

Salas-Huetos, el primer autor de l’article, afirma que “aquest treball demostra que hi ha algunes regions sensibles de l’epigenoma espermàtic que podrien respondre a la dieta, la qual cosa podria comportar canvis en els espermatozoides i en la capacitat de fecundar”. Els investigadors també assenyalen que els possibles beneficis per a la salut de les troballes necessiten més estudis que comprovin les dades observades en altres poblacions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics