Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Els investigadors Àngel Martínez, Jordi Miró i David Sánchez reben la distinció ICREA Acadèmia 2020

Aquest reconeixement té la finalitat d'incentivar i recompensar l'excel·lència en recerca del personal a les universitats públiques catalanes

16 de Febrer de 2021, per Redacció
  • D'esquerra a dreta, els investigadors Àngel Martínez, Jordi Miró i David Sánchez

    Cedida

La 12a convocatòria d’ajuts ICREA Acadèmia ha seleccionat una trentena d’investigadores i investigadors del sistema universitari català, tres dels quals fan la seva recerca a la URV. Es tracta del catedràtic del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social Àngel Martínez; el catedràtic del Departament de Psicologia Jordi Miró -que ja el va rebre el 2014-; i l’Investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques David Sánchez. Amb aquesta distinció, que concedeix la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, es vol reconèixer la tasca investigadora del professorat que desenvolupa la seva activitat en alguna de les universitats públiques catalanes, amb la finalitat de contribuir a retenir el talent investigador al territori.

Els professors seleccionats amb aquests ajuts rebran 40.000 euros anuals cadascun durant un període de cinc anys. Aquesta línia de suport està destinada exclusivament al professorat universitari que està impartint docència i que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora.

Àngel Martínez, Doctor en Antropologia Cultural (UB, 1994), és catedràtic i Director del Medical Anthropology Research Center (MARC) de la URV. Ha estat professor o professor/investigador visitant, entre altres, a la UB, la University of California at Berkeley, la Universidad Nacional Autónoma de México, la Universitá degli Studi di Perugia, la University of California San Diego (Fulbright) i a vàries universitats de Brasil. Assessor, expert i/o avaluador de diferents organismes públics, entre els que destaquen la World Health Organization-Regional Office for Europe i el VI Programa Marc de la UE. Ha publicat més de 30 llibres com a autor o co-autor i 120 articles i capítols de llibre. Des de 2017 és International Affiliate del Center for Global Mental Health de la University of California San Diego.

Jordi Miró és catedràtic de Psicologia de la Salut i coordinador del programa de Màster en Psicologia General Sanitària de la URV. Director de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV creada el 2015 gràcies a l’conveni de col·laboració amb la Fundació Grünenthal, l’única sobre dolor infantil que hi ha a Espanya, i de les poques que hi ha al món.

El 2003 va impulsar la Unitat per a l’Estudi i Tractament del Dolor de la URV i actualment coordina el grup consolidat de recerca en dolor (ALGOS), finançat per la Generalitat de Catalunya. També és coordinador del grup de treball de dolor infantil de la Societat Espanyola del Dolor, i director de la Xarxa Espanyola d’Investigació en Dolor Infantil finançada pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. En 2018 va ser triat un dels 15 consellers de la International Association for the Study of Pain (2018-2024). És autor de més de cent articles científics publicats en revistes internacionals de prestigi. Entre altres distincions, el 2013 va rebre el premi de Fundolor a l’excel·lència en investigació per la seva tasca en l’àmbit de el dolor infantil; també ha merescut el premi ICREA-Acadèmia pel període 2014-2018.

De la seva banda, David Sánchez és professor associat Serra Húnter a la URV i investigador del grup de recerca CRISES, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat. Ha participat en 10 projectes europeus, nou projectes a l’Estat espanyol i 15 projectes catalans. Ha codirigit cinc contractes internacionals de transferència de tecnologia, ha publicat 75 articles en revistes indexades al JRC (50 en el primer quartil) i ha participat a 77 conferències. És autor de 12 capítols de llibres i de tres llibres. Ha rebut tres premis de recerca a esdeveniments internacionals i sis premis al millor article. L’any 2014 l’Acadèmia Europea li va atorgar el premi Burgen Scholarship Award.

La seva recerca se centra en l’estudi del coneixement i la semàntica de dades sota una perspectiva d’intel·ligència artificial. Treballa en el desenvolupament de mètodes computacionals i d’aprenentatge automàtic per comprendre, gestionar i transformar dades textuals en algoritmes analítics. En els darrers anys ha treballat en l’aplicació d’aquests mètodes semàntics per a la protecció de dades sensibles. Aquestes contribucions han donat com a resultat algoritmes que preserven la privacitat dels subjectes a la vegada que garanteixen que les dades anonimitzades continuïn sent útils per a la recerca.

La URV compta, junt amb la nova incorporació, amb onze investigadors que tenen actualment aquesta distinció: un el 2019, Jordi Salas; un altre el 2016, Àlex Arenas; tres el 2015, Montserrat Diéguez, Sergio Nasarre i Josep Maria Poblet; un el 2014, Lluís Marsal; quatre l’any 2013, Joan Maria Thomàs, Jordi Miró, Benjamí Iníguez i Josep Domingo, i dos el 2012, Eduard Llobet i Marta Sales-Pardo.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics