Dijous, 13 de Maig de 2021

Identifiquen els factors epigenètics que prediuen la gravetat de la Covid-19

Investigadors de l’IISPV-URV-HJ23 col·laboren en una recerca sobre la qüestió

16 d'Abril de 2021, per Redacció
  • Imatge de l'equip investigador Francesc Vidal, Laia Reverté i Anna Rull

    Cedida

La malaltia de la Covid-19 a causa de la infecció pel virus SARS-CoV2 ha canviat les pautes de conducta de la humanitat en convertir-se en una pandèmia d’abast internacional. Més de 136 milions de persones i més de 2,9 milions d'aquestes hi han perdut la vida. Cal destacar que els símptomes de la infecció varien molt en la població. Hi ha individus que no presenten cap clínica fins als que és necessari fer un ingrés a l’UCI.

Fins al moment es desconeixen bona part de quins factors són responsables d’aquests quadres clínics tant diferent. Ara, l’article publicat a la revista 'EBiomedicine', liderat per l’equip de l’investigador Manel Esteller, director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i per la investigadora ICREA Aurora Pujol, demostra que la dotació epigenètica de cada persona influeix en la severitat de la malaltia.

El grup de recerca en 'Infection and Immunity”' (INIM) de l’IISPV-URV-HJ23 liderat per l’investigador Francesc Vidal ha col·laborat activament en l’estudi a través del projecte 'COVID10-PoC_6/17. Biomarcadors de pronòstics circulants i cel·lulars per a la progressió del COVID19 en pacients amb infecció per SARS-CoV-2 mitjançant ciència multiòmica' finançat en convocatòria competitiva de la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya.

S’han inclòs en aquest estudi 69 pacients d’entre 18 i 60 anys de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII. L’estudi ha identificat biomarcadors associats a la gravetat clínica del Covid-19 que es poden avaluar per a determinats llocs de metilació de l’ADN o incloure’ls dins d’una signatura epigenòmica general dissenyada. La determinació de l’estat de metilació de l’ADN d’aquests llocs es pot afegir fàcilment a altres paràmetres moleculars, cel·lulars i clínics per permetre una predicció més precisa dels pacients amb covid que puguin patir els pitjors resultats clínics, de manera que es puguin idear estratègies d’intervenció primerenca, i que podrien alleujar la càrrega del sistema sanitari.

L’estudi ha inclòs 400 persones, i s’ha publicat a la revista internacional EBioMedicine. De fet, és el primer treball que demostra la relació entre la Covid i l’epigenètica, que són els interruptors químics que regulen l’activitat de l’ADN. Els resultats d’aquestes investigacions impactaran favorablement en la salut de la població en general, particularment en les persones afectades per les leucèmies i les malalties hematològiques malignes, especialment vulnerables a aquesta malaltia.

El Grup INIM de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Vigili (IISPV-CERCA), Universitat Rovira i Virgili (URV) i Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23) està codirigit pels investigadors Francesc Vidal i Anna Rull.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges