La nova Càtedra de Transició Energètica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) - Fundació Repsol impulsarà la recerca i el coneixement per contribuir a la descarbonització de la indústria. Professors i experts de la universitat i del grup d'investigadors de la multinacional investigaran sobre el paper de les tecnologies de captura i aprofitament de CO2 per tal d'avançar cap a una societat més sostenible i resilient al canvi climàtic. En la presentació d'aquest divendres, els seus responsables han destacat la importància de sumar esforços per assolir l'objectiu d'emissions netes el 2050. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha afirmat que la descarbonització de l'activitat econòmica ha de ser amb criteris ambientals i de competitivitat.
L'objectiu de la nova Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO2 és fomentar un major coneixement en la societat al voltant del rol de les diferents tecnologies d'emissions negatives i l'ús del CO2 en un futur amb neutralitat climàtica. Així, ho ha explicat el director de la càtedra i professor agregat del departament d'Enginyeria Química de la URV, Fèlix Llovell. "La singularitat del nostre territori, amb un dels complexos petroquímics més importants d'Europa i, al mateix temps, amb un llegat històric i patrimonial a preservar, ens obliga a ser pioners i líders en el camí cap a la transició energètica", ha afirmat Llovell.
Segons els seus impulsors, les principals vies de recerca d'aquesta càtedra seran les tecnologies d'emissions negatives i el seu potencial en la retirada de CO2 a l'atmosfera, les tecnologies d'utilització del CO2 i l'estudi del marc regulador per possibilitar el desplegament d'aquestes. "Pretenem comptabilitzar aquest desenvolupament industrial, social i econòmic de la nostra regió amb el canvi i emergència climàtica, amb aquesta preservació mediambiental que al final serà el llegat que donarem als nostres fills", ha asseverat el rector de la URV, Josep Pallarès.
En aquest sentit, el màxim responsable de la universitat ha assegurat que la posada en marxa de la nova càtedra suposa un pas endavant en el treball conjunt entre les administracions públiques i entitats privades per reduir les emissions de CO2. En la seva intervenció, Pallarès també ha subratllat que la institució ha estat la impulsora de la Vall de l'Hidrogen Verd i ha assenyalat que la descarbonització és un problema global. "Hem d'anar junts per descarbonitzar la nostra indústria amb l'objectiu de generar una nova tecnologia, que sigui capdavantera", ha afegit.
Lideratge global
Per la seva banda, el president de Repsol, Antoni Bufrau, ha afirmat que la multinacional treballa per convertir-se en una empresa zero emissions netes el 2050. També ha assegurat que tenen marcat el full de ruta per a aconseguir la reducció d'emissions de CO2. "El compromís és ferm" ha dit. Amb tot, Bufrau ha demanat un lideratge global per afrontar la descarbonització, ja que, opina, el lideratge europeu pot comportar que les empreses es deslocalitzin: "Si Europa busca pressiona a la societat europea perquè no emeti CO2, l'únic que aconseguirà és que molts dels que estem aquí marxem cap a regions més laxes".
I ha afegit: "El pes de la indústria cada vegada és més petit a Europa, si no hi ha indústria, no hi ha llocs de feina de qualitat, ni universitat ni investigació, etc. Cal que hi hagi un equilibri entre la necessitat que el planeta es descarbonitzi i al mateix temps que Europea mantingui els seus nivells de lideratge perquè això sigui una realitat", ha defensat.
Finalment, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat l'aposta del Govern per reindustrialitzar el país i per impulsar la descarbonització. "Avui sabem que hem de descarbonitzar la nostra societat i l'activitat econòmica per una qüestió de resposta climàtica, per tant, per criteris ambientals, però també per criteris de competitivitat", ha expressat. Per aquesta raó, Torrent ha indicat que el procés de descarbonització s'ha de focalitzar en els àmbits de la mobilitat i la indústria. En primer lloc, diu, perquè són fonts de generació de CO2 i, segonament, pel fet que són "dos pilars fonamentals" de l'economia catalana.
En la presentació de la càtedra, també hi ha participat Julio Friedman, CEO a Carbon Wrangler LLC i Chief Scientist a Carbon Direct, qui ha posat el focus en el paper fonamental que jugaran les tecnologies de reducció i eliminació de carboni de l'atmosfera. La jornada s'ha tancat amb una taula rodona titulada 'Perspectives, desafiaments i oportunitats en el camí cap a la descarbonització per assolir les zero emissions netes'.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics