Analitzar la situació actual, detectar carències i proporcionar recomanacions per donar solució als problemes de salut mental de la població adolescent. Aquest és l’objectiu de la Xarxa d’excel·lència per a la promoció de la salut i el benestar emocional d’adolescents (PROEMO), que lidera la Universitat de Jaén i de la que forma part la URV amb la participació de la catedràtica de Psicologia Josefa Canals. El dimarts 10 d'octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, s’ha celebrat primera reunió per llançar aquesta iniciativa, que integren diferents institucions europees. La URV és l'única catalana en formar part de la xarxa.
A la trobada hi ha assistit tot l’equip investigador de la xarxa PROEMO, format per personal de recerca d’universitats públiques i privades. Encapçalat pel catedràtic de la Universitat de Jaén, Luis Joaquín García, a més de la participació de la catedràtica i investigadora del grup de recerca NUTRISAM de la URV, Josefa Canals, compta amb investigadors de la Universitat d’Almeria, de la Universitat de Deusto, de la Universitat Autònoma de Madrid, de la Universitat de Màlaga i d’IBIMA-Plataforma Bionand.
El primer pas d’aquest grup de treball és l’elaboració d’un informe i un full de ruta per al 2025 destinat a fer una radiografia de la situació actual, identificar punts de millora en matèria de salut mental i oferir una sèrie de recomanacions. En aquest camí s’analitzaran i actualitzaran les conclusions del document estratègic 'Informe i full de ruta sobre l’estat actual, necessitats i recomanacions per a la millora de l’avaluació psicològica i la promoció de la salut i benestar emocional en els joves', que es va realitzar l’any 2018 en el marc dels programes anteriors sota el paraigua de la Xarxa PROEM.
A partir d’aquesta anàlisi s’aconseguirà informació sobre els problemes d’ansietat i depressió en joves i quines són les necessitats a curt i llarg termini que pateix el col·lectiu adolescent amb problemes emocionals o risc de patir-los. Aquesta feina pretén ser d’utilitat tant per al jovent com per a les seves famílies, així com organitzacions de salut mental, legisladors i personal del sector educatiu, de la salut i d’informació juvenil.
El catedràtic de la Universitat de Jaén, Luis Joaquín García, ha assegurat que “cal destacar a nivell mediàtic la importància de commemorar dates com el Dia Mundial de la Salut Mental per conscienciar i sensibilitzar la societat civil de la difícil situació emocional que pateixen a l’Estat espanyol un alt percentatge de la població adolescent i jove”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics