Divendres, 19 d'Abril de 2024

Un grup de recerca de la URV-IISPV farà una eina per avaluar l'impacte dels pesticides a la salut

Estudis recents relacionen el seu ús amb problemes reproductius i de desenvolupament i càncer

06 d'Octubre de 2020, per Redacció
  • La recerca té l'objectiu de crear una eina d'avaluació del risc d'exposició a pesticides i les seves conseqüències per a la salut

    URV

Estudis científics recents suggereixen una associació entre l’exposició als pesticides i un alt risc de problemes per la salut, com ara el Parkinson, problemes reproductius i de desenvolupament i càncer. Al mateix temps han vist que afecta la salut dels sòls, de l’aigua i de la biodiversitat i que, per tant, poden representar un risc per la salut humana i mediambiental.

El grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili-IISPV TecnATox, liderat pel catedràtic de la URV Josep Lluís Domingo, forma part del projecte SPRINT ('Sustainable Plant Protection Transition: A Global Health Approach') amb un consorci amb institucions d’investigació d’11 països europeus que també incorpora col·laboradors d’Argentina i de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

SPRINT desenvoluparà una eina d’avaluació global del risc per avaluar l’impacte dels pesticides a la salut humana i els efectes adversos en plantes, animals i ecosistemes. Agruparà els coneixements i les dades d’arreu d’Europa per trobar una manera de millorar l’ús sostenible dels pesticides. En el projecte, els investigadors treballaran amb agricultors i responsables polítics per trobar la forma de donar suport a la transició cap a una protecció sostenible de les collites.

La investigadora principal d’aquest projecte per part del grup Tecnatox, Montserrat Marquès, apunta que per primera vegada “es desenvoluparan eines que tindran en compte l’impacte en la biodiversitat del sòl i de l’aigua, la microbiota intestinal i malalties associades a productes de protecció de plantes, com el Parkinson”. Apunta que els problemes actuals amb els pesticides no es poden posposar: “Junts, esperem poder contribuir significativament a les estratègies de la granja a la taula i la biodiversitat de la Unió Europea”, destaca.

De la seva banda, la investigadora Violette Geissen de la Universitat de Wageningen, que lidera el consorci de l’SPRINT, assegura que aquest projecte “donarà resposta a moltes preguntes de vital importància per als ciutadans europeus, ja que hem reunit científics que tenen gran experiència en aquest camp”. La investigadora confia en poder donar suport als òrgans reguladors i als responsables polítics “perquè puguin prendre decisions informades i es puguin introduir solucions més sostenibles en la pràctica agrícola”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics