Dissabte, 20 de Juliol de 2024

Una recerca interdisciplinària de la URV busca millorar l'atenció dels fills de les víctimes de feminicidis

El projecte constata que els models legislatius actuals invisibilitzen l'impacte de la violència de gènere en els menors

05 de Juny de 2023, per ACN
  • Una recerca de la URV busca millorar l'atenció dels fills de les víctimes de feminicidis

    URV

Una recerca interdisciplinària de la Universitat Rovira i Virgili (URV) vol millorar l'atenció dels fills de les víctimes de feminicidis. Així ho recull l'estudi Necessitats i drets de les filles i fills del feminicidi: una aproximació transdisciplinària a les conseqüències de la violència de gènere en el context de la pandèmia per COVID-19. El projecte pretén millorar els models legislatius i d'intervenció actuals, els quals, sostenen les investigadores, invisibilitzen les "seqüeles" de la violència masclista en els menors. De fet, una de les principals conclusions de la investigació és que manca un sistema "efectiu i integral" de protecció per atendre l'impacte de la violència de gènere en els infants orfes.
 
"S'ha evidenciat que malgrat el reconeixement sobre el caràcter multicausal i de base estructural de la violència masclista, la majoria dels models legislatius i d'intervenció encara se sostenen un enfocament predominantment reduccionista", han exposat les investigadores. En conseqüència, diuen, aquesta situació invisibilitza els impactes del feminicidi sobre altres persones més enllà de la dona com a única víctima, com poden ser els fills, les filles i familiars.
 
A més, les investigadores exposen que alguns dels resultats dels estudis que s'estan fent constaten que l'accés als ajuts als quals tenen dret els infants orfes per feminicidi no es fan efectius. "Un dels principals impediments perquè accedeixin a les indemnitzacions és el reconeixement de les conseqüències en les sentències judicials i la dificultat per establir causalitat segura entre les seqüeles i la violència masclista viscuda", han afirmat.
 
La investigació s'aproxima a la realitat de les persones afectades a través d'una "rigorosa" anàlisi bibliogràfica i l'estudi de casos reals de feminicidi. D'aquesta manera, es vol conèixer les vivències dels afectats, com ara els fills i filles de les víctimes, a través d'entrevistes semiestructurades i en profunditat. Els primers resultats de la recerca s'exposen al llibre 'Hijos e hijas de la violencia de género: análisis de casos sobre las consecuencias del feminicidio, publicat el desembre de 2022.
 
L'equip de treball, liderat per les professores Eva Zafra i Laura Román, del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i del Departament de Dret Públic, respectivament, està format per una trentena de docents de la mateixa universitat i d'altres  de l'estat espanyol. També hi col·laboren diferents institucions i entitats com l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, la Fundación Mujeres, Fundació Salut i Comunitat, Fundació Isonomia i Red Formma.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges