El dilluns 8 de juliol es presentarà al 355 Symposium de la Unió Internacional d’Astronomia (IAU) a Tenerife un projecte de recerca científica fet exclusivament amb imatges capturades des de Prades. Sota el títol 'A 100h imaging of M101 with a small telescope: reaching the limits surface brightness science', es mostrarà la qualitat de cel vist des de la localitat i la galàxia M101 (coneguda com la 'galàxia del molinet) amb un telescopi amateur. És el primer projecte científic d’astronomia fet exclusivament amb dades capturades a Prades, en el qual es destaca la qualitat d’imatges que es poden obtenir fins i tot amb telescopi amateur en indrets amb bona qualitat de cel fosc com és el cas de la vila.
El projecte, que ha durat sis mesos, ha estat realitzat per Aleix Roig, d’Astroprades, juntament amb un equip d’astrofísics de l’IAC (Institut d’Astrofísica de Canàries) amb Raúl Infante com a investigador principal. Des de Prades es realitzava la captura de les imatges i l’IAC s’encarregava de la reducció de les dades i el seu anàlisi. En el programa d’aquest symposium internacional del 8 al 12 de juliol, a més d’Astroprades, hi seran presents conferenciants d’altres països.
Roig destaca la importància de l’esdeveniment. "Penso que pot ser un impuls definitiu pel projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i que posicionarà Prades per primer cop també a la punta de llança de la ciència en astronomia”, diu. I afegeix que “s’està arribant tan profund com les imatges obtingudes amb els majors telescopis professionals gràcies a l’enorme temps dedicat a capturar dades d’aquesta galàxia” en referència a la M101.
“Aquí és on hi ha una oportunitat real de fer contribucions en recerca. El PAP s’equiparà amb telescopis de menor diàmetre pero amb una disposició de temps molt major que amb els equips més grans que disposen d’una gran demanda de temps d’observació i per tant poc temps per a cada projecte. El cel de Prades demostra amb aquest projecte la seva idoneïtat per a acollir projectes de recerca professional”, apunta. “Han estat uns mesos de dormir poc, no fer cap imatge bonica del cel (tenia el telescopi 100% per aquest projecte), i treballar per fer-ho realitat”, assenyala.
El projecte també es presentarà al novembre durant la Convenció d’astronomia de l’Agrupació astronòmica de Sabadell (AAS) amb Aleix Roig d’Astroprades, membre de la Junta Executiva de l’AAS i cocoordinador del grup d’Astrofotografia i el Dr.Ignacio Trujillo, supervisor de l’estudi i astrofísic de l’IAC.
L’associació d’astronomia Astroprades, impulsora del projecte PAP juntament amb l’Ajuntament de la vila, té organitzades activitats d’astronomia els pròxims mesos que es poden consultar a www.astroprades.cat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics