Diumenge, 28 de Juliol de 2024

Les oportunitats del turisme sostenible al Priorat

El Parc Natural ha celebrat una jornada tècnica sobre la CETS al Consell Comarcal del Priorat

01 de Desembre de 2016, per Clàudia Bonet
  • Josep M. Prats i Montserarat Solà intervenen durant la jornada tècnica

    Clàudia Bonet

El Priorat, amb el Parc Natural de Montsant com a ens impulsor, ha rebut la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) que atorga l’EUROPARC i que reconeix la comarca, com un espai natural protegit. La CETS és una oportunitat per definir un model turístic propi, sostenible i respectuós amb el patrimoni natural, cultural i històric. La jornada tècnica sobre “les oportunitats del turisme sostenible al Priorat”, celebrada al Consell Comarcal del Priorat, ha estat un èxit de participació amb un centenar d’assistents.

L’objectiu de la jornada era compartir el reconeixement obtingut amb l’acreditació de la CETS i explicar l’informe d’avaluació i les accions a dur a terme a partir d’ara. Per això hi han intervingut representants del Consell Comarcal del Priorat, del Parc Natural de Montsant, de la Diputació de Tarragona, de Prioritat, del VITEC i del Departament de Territori i Sostenibilitat.

La Carta Europea de Turisme Sostenible, un projecte de comarca

L’EUROPARC és l’entitat gestora que concedeix l’adhesió a la CETS als espais protegits, en els quals verifica que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible. En el cas del Priorat, l’ens impulsor és el Parc Natural de Montsant, però l’espai protegit és extensible a tota la comarca. Des d’un bon inici “es va tenir clar que aquesta iniciativa no només podia dur-se a terme en l’àmbit dels pobles del Parc Natural de Montsant, sinó que havia de ser un projecte de comarca. Contribuint, complementant i sumant a les dues iniciatives en actiu, com són la Carta del Paisatge, ja aprovada i amb els compromisos adquirits, i la candidatura del Priorat a ser reconegut per la UNESCO”, explica Montserrat Solà, tècnica del Parc Natural de Montsant.

La CETS és una eina de planificació per al desenvolupament del turisme sostenible i una metodologia de treball on la participació és l’eix vertebrador. Per això, tant en el grup de treball com en el fòrum permanent hi han participat entitats, associacions i  institucions públiques i privades, així com persones a títol individual. “El missatge és que tots caminem cap a la mateixa direcció, que anem per diferents camins però tots a una”, afegeix Solà.

Els passos a seguir, una vegada obtinguda l’acreditació

L’acreditació és la primera fase. En la segona, pren protagonisme el sector turístic, que pot sol·licitar ser acreditat a canvi de complir amb un conjunt de compromisos, i per últim, la tercera fase, és l’acreditació de les agències de viatges. “La CETS té una durabilitat de cinc anys i és un procés viu, que s’ha d’anar nodrint”, explica Montserrat Solà.

El pla que es va presentar a l’EUROPARC reunia 100 accions a realitzar en els pròxims cinc anys, per part dels diferents agents implicats. Al mes de maig, es va rebre l’avaluadora de la CETS, que va visitar la comarca i va conèixer de primera mà les motivacions i preocupacions del territori. Amb la visita i el projecte presentat, va elaborar un informe d’avaluació, que ara s’ha entregat juntament amb l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

L’informe destaca positivament la motivació de l’equip impulsor de la Carta i de tots els membres del grup de treball, així com l’alta participació, sense oblidar els valors naturals, culturals i paisatgístics del Priorat. Per altra banda, també ressalta algunes debilitats a millorar en els pròxims anys, com per exemple, la necessitat de definir un pla de gestió dels visitants per tal de conèixer el seu perfil, comptabilitzar-los i tenir un sistema de recollida de dades. Entre altres aportacions, també recomana desenvolupar un pla de formació sobre entorns naturals protegits per a la població local.

La CETS, de la mà amb altres projectes de la comarca

A la comarca hi ha altres projectes en actiu que tenen una relació directa amb la CETS, com és el cas de la candidatura a la UNESCO impulsada per Prioritat. Per tant, són accions paral·leles que es complementen. “El pla de gestió de la candidatura a la UNESCO és un full de ruta, una eina per gestionar el patrimoni cultural i natural, l’activitat agrària, aspectes urbans i també el turisme. És aquí on lliguem la qüestió del patrimoni mundial amb la CETS”, explica Joan Vaqué, representant de Prioritat. “Agafem el treball fet per la CETS com la manera de gestionar el turisme a la comarca, i per tant, forma part del pla de gestió de la candidatura”, afegeix. 

Sergi de Lamo, director general del VITEC, explica que “hem liderat projectes europeus d’estratègies de desenvolupament econòmic i iniciat nous projectes, on la Carta també hi és present”, així com ha succeït anteriorment amb altres projectes de la comarca, com la Carta del Paisatge, impulsada pel Consell Comarcal.

Josep Maria Prats, verificador d’EUROPARC i membre del comitè d’avaluació de la Carta, ha aportat un exemple d’espai protegit, com és el cas de la Garrotxa, amb un estudi al llarg de deu anys. Josep M. Prats ha presentat la Carta com una oportunitat: “la CETS dóna eines per contribuir i planificar un turisme sostenible, però sobretot requereix molta participació, per això és important la implicació i el coneixement de tota la població. No es pot fer turisme sostenible sense la població local. Per això, depèn de vosaltres. Sou la gran oportunitat del territori”, ha conclòs.

En la jornada també han intervingut, Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat i entitat membre del grup de treball de la CETS, i que ha definit la Carta com “un viver d’oportunitats per a la comarca”. La diputada de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, Imma Costa, ha felicitat a la comarca, ha assegurat el suport de l’ens que representa i ha analitzat l’acreditació com “la final d’una etapa i la continuïtat de moltes altres”. Per últim, en la cloenda, ha intervingut Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat, que ha mostrat el seu compromís i ha encoratjat als assistents a “seguir endavant amb el projecte amb l’empenta amb la qual s’ha treballat fins al moment”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges