Dimarts, 08 d'Octubre de 2024

PSC, PP i Unió rubriquen un acord de governabilitat que 'posa Tarragona per sobre les sigles'

Les tres formacions circumscriuen el pacte en l'àmbit local, deixant de banda les ideologies

02 de Febrer de 2016, per ACN
  • Alejandro Fernández (a l'esquerra), Josep Fèlix Ballesteros (al mig) i Josep Maria Prats (a la dreta), ajuntant les mans després de signar el pacte de govern de l'Ajuntament de Tarragona

    ACN

La Sala Noble de Casa Canals ha estat l'escenari triat, aquest dimarts, per oficialitzar l'acord de govern 'Tarragona és futur' entre PSC, PP i Unió. D'aquesta manera, l'equip de govern que fins ara governava en minoria a la ciutat, amb nou regidors socialistes, s'amplia a catorze amb la incorporació de quatre populars i un democristià. Les tres formacions han insistit molt que es tracta d'un pacte d'àmbit local i no d'ideologies. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha manifestat que l'han signat perquè "la ciutat tiri endavant per damunt de la ideologia". Pel popular Alejandro Fernández, es tracta de posar "Tarragona per damunt de les sigles". Josep Maria Prats, d'Unió, ha manifestat que han pactat "per Tarragona, no per les cadires".

Els tres flamants socis de govern al consistori tarragoní han destacat la confiança i el "bon feeling" personal que tenen, que els ha ajudat, han dit, a posar-se d'acord en un pacte "de ciutat", han insistit. Ballesteros s'ha mostrat "il·lusionat, content i convençut" amb l'aliança, i ha reivindicat que "la política és buscar solucions per la gent" i no "posar el dit i quedar-nos quiets dient quins són els problemes". Així, ha assegurat que aquest és "un pacte d'optimistes i de valents", i ha deixat la porta oberta a que s'hi incorporin altres formacions.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Alejandro Fernández, que ha exposat que el pacte "interpreta a la perfecció la voluntat expressada a les urnes per part dels tarragonins i tarragonines", que van votar "moderació, centralitat, pluralitat, diàleg i, en definitiva, tarragonisme, que és posar la nostra ciutat per damunt de qualsevol sigla política", ha sentenciat. Així mateix, ha afirmat que "ningú podrà parlar d'àrees de govern del PP, d'Unió o del PSC, estem absolutament compartits". "Fora d'aquest Ajuntament i d'aquest govern passarà el que passi, però dins d'aquest govern no hi haurà partits, només hi haurà un partit, que es diu Tarragona", ha conclòs.

Josep Maria Prats, afònic i que ha bromejat amb el fet que l'acord s'hagi signat per la Candelera, "el dia de la llum i la purificació", ha deixat clar que "hem pactat per Tarragona, ni que no s'ho creguin". Segons ha volgut destacar, "no ens han importat les cadires, els serrells de poder, repartir el pastís", sinó que "ens han interessat els projectes per una Tarragona que la volem millor del que és".

Tots tres han coincidit en què defensaran "aferrissadament" aquest acord, malgrat han reconegut sense problemes les "moltes" diferències que els separen en alguns aspectes. També han volgut evitar expressions com ara "gir a la dreta" dels socialistes o "a l'esquerra" dels populars, incidint en l'àmbit exclusivament municipal d'aquesta aliança. Quant a l'oferta de diàleg d'última hora d'ERC, Ballesteros l'ha qualificat de "postureo" i ha posat damunt la taula el fet que amb els republicans no comparteixen les línies mestres de desenvolupament de ciutat. Respecte les reticències d'alguns socialistes a tirar endavant el pacte –fins i tot es parla de dimissions–, l'alcalde ha expressat que "no hi ha cap fractura" dins de la formació.

Els eixos de l'acord

El document 'Tarragona és futur', que marca les línies estratègiques de l'aliança, s'ha bastit fonamentat en set eixos: el creixement sostingut durant el mandat de l'esforç social, educatiu i ocupacional; l'impuls a les petites empreses, el comerç, els emprenedors i la creació de llocs de treball; el desenvolupament estratègic i urgent dels temes de ciutat que condicionen el futur a mig i llarg termini –com ara els Jocs Mediterranis del 2017, el Pla estratègic 2022 o el desenvolupament del POUM–; la defensa davant les administracions superiors de les infraestructures imprescindibles pel progrés de Tarragona i de la nostra economia productiva; la consolidació del lideratge de Tarragona; l'augment de l'esforç en el foment de la cultura, la difusió i manteniment del patrimoni i la promoció turística; i l'impuls de les polítiques de proximitat i defensa de l'espai públic de qualitat, la bona convivència i el civisme.

Nou cartipàs

Amb el pacte signat aquest dimarts, l'equip de govern s'amplia fins als catorze membres i assoleix la desitjada majoria. Pel que fa a les responsabilitats, el PP assumirà la coordinació de Presidència i Estratègies de Ciutat, que recaurà en Alejandro Fernández –que també serà primer tinent d'alcalde–; així com Contractació, Espais Públics i Protecció Civil, en mans de José Luis Martín –cinquè tinent d'alcalde–; Turisme, Ciutats Patrimoni i Cases Regionals, per Inmaculada Rodríguez; i Esports, Centres Cívics, Voluntariat i Associacions de Jubilats i Pensionistes, a càrrec de Marbel Negueruela. El regidor d'Unió, Josep Maria Prats, serà quart tinent d'alcalde i portarà Cultura.

Encara sobre el repartiment de poders, l'alcalde no ha aclarit com s'organitzaran les empreses municipals. Preguntat sobre si acabaria el mandat com a alcalde, Ballesteros ha desmentit que vulgui plegar després del 2017. "Jo acabaré el 2019 el meu mandat", ha declarat.

Cas Inipro

Precisament la confiança mútua entre els líders de les tres formacions a l'Ajuntament de Tarragona ha fet que traguessin ferro a la importància del cas Inipro en el pacte. Ballesteros no s'ha pronunciat sobre el procediment judicial que està en marxa però ha destacat "l'honestedat" de les persones que integren l'acord. Fernández ha lloat la figura del batlle i ha deixat clar que "jo no crec que sigui una persona corrupta". Prats ha subscrit les paraules del popular i ha demanat que es deixi treballar la justícia.

L'oposició critica l'aliança

Tots els grups que queden a l'oposició a l'Ajuntament de Tarragona, després que aquest matí s'hagi signat el pacte entre PSC, PP i Unió al consistori, són crítics amb aquesta aliança de dretes que governarà la ciutat a partir d'ara. Pel portaveu de C's, Rubén Viñuales, és "un xec en blanc" perquè a l'alcalde Ballesteros "no li calgui el diàleg amb la resta de grups".

Des d'ERC, Pau Ricomà ha manifestat que és un acord "que ningú entén", ja que el consistori té una "majoria progressista". El convergent Albert Abelló ha lamentat el gir cap a "la dreta més espanyolista" del govern. Jordi Martí, de la CUP, hi veu immobilisme i ha alertat que l'oposició "no estarem callats". Finalment, l'ecosocialista Arga Sentís ha assenyalat que l'objectiu dels tres socis ha estat "assegurar-se un mandat tranquil i plàcid".







 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Tarragonam'esborrona  03 de Febrer de 2016

Fer aigües...

"Pacte local i no d'ideologies...". Evidentment, sinó on queda l'ètica i l'estètica del PSC?. La deriva ideològica del PSC és greu. Fa molta pena de comprovar com un partit hegemònic de l'antiga esquerra catalana(?) fa les aigües que fa. Què en dirien d'aquest rumb els Pallach, Raventós, MªA.Capmany d'altres temps?
El seu espai sociològic i ideològic l'haurà d'ocupar necessàriament alguna altra formació. Que a la ciutat de Tarragona vegem aquest pacte d'antagònics ens alliçona molt del desconcert i la pèrdua d'horitzó en que es troba el PSC.
Tot s'acaba i algunes coses ho fan de la pitjor manera.

Reportatges