Dissabte, 20 de Juliol de 2024

Tarragona condiciona les inversions a la venda de solars

Tan sols 1,3 dels 10 milions previstos el 2017 estan garantits per fons propis i la resta dependran de subhastes

21 de Novembre de 2016, per Azahara Palomares/ El Punt Avui
  • El Mercat Central és de les poques inversions que té el finançament garantit, i s'hi destinaran 2,6 milions entre inversions i despesa corrent

    Judit Fernàndez

La capacitat de l'Ajuntament de Tarragona per fer inversions durant l'any vinent dependrà, en gran mesura, de la venda de solars de titularitat municipal a tercers. La proposta de pressupost municipal per a l'any 2017, que demà es presentarà a l'oposició en la comissió informativa d'hisenda i dilluns vinent es debatrà al ple, preveu que el 85% dels 10,95 milions d'euros previstos en el capítol d'inversions estiguin vinculats a la venda de patrimoni. Aquesta és la nota predominant d'uns pressupostos que, en despesa ordinària, augmenten un 2% , amb un total de 152,3 milions, però que en les inversions baixen un 6,1%.

Principals actuacions

Tan sols les aportacions necessàries per acabar les obres del Mercat Central (711.333,7 euros d'inversions, però 2,6 milions sumant-hi la despesa corrent), les càrregues urbanístiques del desenvolupament del pla parcial on s'ha d'instal·lar Ikea (545.050 euros) i les millores en jocs infantils (100.000 euros) estaran garantides, de moment, per fons propis. “Tenim molt bones perspectives amb quatre solars que posarem en venda”, va assegurar el regidor d'Hisenda, Pau Pérez. En concret, s'espera vendre dos solars al polígon comercial de les Gavarres i un al passeig de les Palmeres, entre d'altres, per més de quatre milions d'euros cadascun. En total, es vol recaptar 9,36 milions amb aquestes operacions, tot i que l'experiència del 2016 no sembla coincidir amb l'optimisme del govern: dels més de quatre milions que es preveia aconseguir per la venda de solars, segons l'informe d'execució del pressupost del tercer trimestre, no se n'havia aconseguit cap. Enguany, però, es preveu més del doble d'ingressos per aquest concepte.

A falta, però, de la concreció d'aquest finançament, entre les actuacions previstes l'any vinent destaca un pla d'1,3 milions de millora als barris i al centre de la ciutat, el destí concret del qual es decidiria amb un procés de participació veïnal. També, l'adquisició del solar on es troben les restes romanes de la Font dels Lleons (1,9 milions), inversions en edificis culturals com el Teatre Metropol (380.000) i el projecte per reobrir, amb un nou ús, el Banc d'Espanya (500.000 euros). Pérez va assegurar que una part d'aquests imports que segons la proposta dependran al cent per cent de l'èxit en les vendes de solars municipals, tindran a partir de l'any vinent partides garantides per fons propis provinents de l'estalvi. És el cas del projecte del Banc d'Espanya, que es posarà en marxa el primer trimestre de l'any. També es preveu invertir 300.000 euros en millora de polígons industrials.

Més despesa de personal i més recaptació per la construcció

Mentre que les inversions van a la baixa, el creixement del pressupost municipal de Tarragona se centra en la despesa ordinària, tant en personal (que creix 1,2 milions, en part per la incorporació de nous agents de la Guàrdia Urbana) com en diferents serveis municipals. Per finançar-ho, l'Ajuntament espera recaptar un 8,7% més en impostos indirectes (l'impost de construccions i obres, bàsicament) i un 2,2% més en directes, però un 5,4% menys en taxes.

Les àrees que més creixen proporcionalment, un 10%, són Promoció de l'Ocupació (1,1 milions), Festes (643.300) i, sobretot, Cultura (1 milió) amb prop de l'11% de creixement per a l'àrea controlada per Unió.

De fet, una altra de les regidories beneficiades pel creixement és Turisme, controlada per l'altre soci de govern del PSC, el PP, i que obté un 6,7% més de recursos. Serveis Socials creix un 4,1% i supera els 10 milions, i la promoció comercial està previst que disposi d'un 5,1%, coincidint amb l'obertura del nou Mercat Central i la revitalització de l'entorn.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges