Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Tarragona recupera els nivells d’ocupació hotelera perduts durant la crisi

La ciutat va rebre uns dos milions de visitants l’any passat i treballarà per atreure més públic familiar

24 de Gener de 2017, per ACN
  • La regidora de Turisme de l'Ajuntament de Tarragona, Inmaculada Rodríguez, al costat del gerent del Patronat de Turisme, Ángel Arenas

    ACN

La ciutat de Tarragona va tancar el 2016 amb uns dos milions de visitants. Uns 267.000 turistes es van allotjar en hotels -un 12% més que l’any anterior- i 227.000 van optar pels càmpings -un 5% més-, segons el balanç que ha ofert aquest dimarts el Patronat Municipal de Turisme. La resta -un milió i mig de visitants- corresponen a persones que s’allotgen en apartaments i en segones residències, i a turistes que visiten la ciutat però no hi fan nit. Les dades confirmen que el sector manté una tendència a l’alça i que els hotels han recuperat el nivell d’ocupació perdut durant la crisi. Des del 2012, el pitjor any de l’última dècada, els establiments hotelers han guanyat 80.000 turistes. La regidora de Turisme, Inmaculada Rodríguez, ha qualificat el 2016 d’un any “excel·lent” i ha insistit que ara l’objectiu és potenciar el turisme de tipus familiar.

Els prop de 500.000 turistes que l’any passat es van allotjar als hotels i càmpings de Tarragona van generar 1,4 milions de pernoctacions. De mitjana, s’hi van estar 2,8 dies (1,6 als hotels i 4,3 als càmpings). “Ha estat un any excel·lent, amb dades que denoten un creixement respecte a l’any anterior i en fem una valoració molt positiva”, ha assenyalat la regidora Inmaculada Rodríguez.

Els hotels lideren la recuperació

El sector hoteler, amb una oferta de 2.461 llits repartits entre 24 establiments, va créixer un 12%. En total, va comptabilitzar 267.276 turistes i 434.726 pernoctacions, segons les dades de l’Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya. Pel que fa als mercats emissors, l’estat espanyol lidera el rànquing amb el 57,9% de turistes i França és el principal mercat estranger, amb gairebé un 10% del total.

La tipologia dels visitants revela que quatre de cada deu turistes es corresponen a famílies amb nens. “Aquest és un nínxol de mercat en el qual tenim marge de millora, per això volem treballar per atreure el turisme familiar, en sintonia amb els atractius culturals i la possibilitat de gaudir de platges poc massificades”, ha assenyalat la regidora. D’altra banda, dos de cada tres visitants que s’allotgen als hotels arriben a Tarragona en cotxe, mentre que el 16% recorren a l’avió i el 12% al tren.

Segons les dades dels darrers deu anys, els hotels de Tarragona han recuperat el volum de turistes que havien perdut durant la crisi. A partir del 2007, quan aquests establiments van assolir els 275.851 visitants, es va iniciar un descens progressiu que va tocar fons el 2012 amb tan sols 187.523 turistes. Des d’aleshores, les xifres han remuntat fins a arribar als 267.276 turistes allotjats en hotel l’any 2016.

Pel que fa als càmpings -un sector que aplega 7 establiments, unes 3.000 unitats d’acampada i 7.300 llits-, l’any passat també va ser un any positiu, amb un repunt del 5%. En concret, aquests establiments van sumar 227.413 turistes i 966.807 pernoctacions. En aquest sector, el mercat espanyol és molt majoritari i representa un 72,3% del total de turistes, seguit del francès (8,5%) i l’alemany (7,3%).

Segons les estimacions del Parc Científic i Tecnològic, la ciutat de Tarragona va rebre l’any passat uns dos milions de visites. Un total de 494.689 turistes es van allotjar en hotels i càmpings, mentre que s’estima que uns 200.000 van fer nit en apartaments i segones residències. A més, l’estudi calcula que es va rebre la visita d’1.000.000 de turistes que s’allotjaven a Salou, Cambrils i la Pineda; així com de 200.000 excursionistes d’anada i tornada i 100.000 d’altres indrets.

Els excursionistes d’anada i tornada -que no es queden a dormir a la ciutat- provenen majoritàriament de Catalunya (92,3%), sobretot de l’àrea metropolitana de Barcelona (73,2%). En aquest segment, menys d’un terç corresponen a turisme familiar. Pel que fa als visitants allotjats a Salou, Cambrils i la Pineda, destaca que el 53,6% són estrangers -sobretot francesos i britànics-, el 35,6% són de la resta de l’Estat -principalment bascos, aragonesos i madrilenys- i el 10,8% són catalans -principalment de Barcelona i Lleida-.

Iniciatives per impulsar el turisme familiar

El gerent del Patronat Municipal de Turisme, Ángel Arenas, ha apuntat que estudien diverses opcions per impulsar el turisme familiar. Una d’elles és potenciar el festival Minipop com a esdeveniment d’atractiu turístic. També s’analitzarà amb el sector el futur de la Tarragona Family Week per conèixer si és una iniciativa idònia per incrementar aquest mercat.

Igualment, el Patronat no descarta contractar publicitat en mitjans de premsa escrita o endegar una campanya televisiva a nivell de Catalunya per captar més públic de l’àrea de Barcelona. Tot plegat, ha incidit Arenas, està supeditat a la disponibilitat de pressupost. Per la seva banda, la regidora ha subratllat la voluntat que els atractius de Tarragona guanyin visibilitat.

El consistori no mostra preocupació pel fenomen d’apartaments turístics il·legals que ha proliferat en els darrers anys en ciutats com Barcelona, ni tampoc per la possible saturació de la Part Alta. “Creiem que estem lluny d’arribar a la massificació”, ha assegurat la regidora de Turisme. Des de l’Ajuntament tampoc no s’ha detectat una problemàtica amb els apartaments, que creixen a les zones de Llevant o a la Rambla. A més, recentment s’ha constituït una nova associació que aglutina aquests establiments

Les previsions pel que fa al sector turístic són optimistes de cara al 2017 si el context es manté favorable. De fet, el Patronat ha detectat un augment destacable de turistes provinents dels Estats Units i Canadà, un mercat que opta pels creuers i que mostra molt interès en el turisme patrimonial. Tot i això, els països europeus es mantenen com el principal mercat internacional. Per la seva banda, el mercat rus va ser el que més va caure l’any passat, amb un 34% menys de pernoctacions que el 2015.

Tarragona es consolida com a plató televisiu i cinematogràfic

En un altre ordre de coses, Tarragona es consolida com un dels platós més populars de Catalunya, amb 120 filmacions l’any passat -un 20% més-. A l’espera de conèixer les dades definitives, el Patronat confia que Tarragona se situarà en la quarta posició del rànquing català, que està encapçalat per Barcelona.

Durant el 2016, la Tarragona Film Office ha gestionat les gravacions del llargmetratge documental ‘Jujol Gaudí. Dos genis de l’arquitectura’; de diverses escenes de la sèrie ‘La Catedral del Mar’ a la platja de Tamarit; del llargmetratge ‘En tu cabeza: Cabra i Oveja’ al Banc d’Espanya; o d’espots publicitaris com ara el nou Volkswagen Polo per al Japó o l’Hyundai i30. El mes que ve, una televisió japonesa rodarà a la ciutat, durant quatre dies, un programa de gran èxit al país nipó, segons ha avançat Arenas.

El Patronat també ha fet un balanç satisfactori de l’activitat de les oficines d’informació, que l’any passat van atendre prop de 150.000 persones. El 43% eren internacionals, el 35% catalans i el 22% de la resta de l’Estat. La majoria corresponen a turistes allotjats en altres municipis de la Costa Daurada. De la seva banda, Tarragona Turisme ha incrementat un 20% les visites al web i ha augmentat el nombre de seguidors en tots els perfils de les seves xarxes socials.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics