El Departament de Justícia construirà un nou equipament penitenciari a la ciutat de Tarragona. Serà un centre obert expressament dissenyat per al tractament dels interns en règim de tercer grau, que actualment compleixen condemna a l'antiga presó de la ciutat. Tindrà capacitat per a 150 interns i serà l'únic de tota la demarcació. Les obres començaran el 2018 i duraran un any i mig. Està previst que el nou centre obert, que tindrà capacitat per a 150 condemnats, entri en funcionament a finals de 2019. L'edifici, de cinc plantes, es construirà en un solar al costat de la comandància de la Guàrdia Civil i de la Guàrdia Urbana de Tarragona.
Costarà prop de 9 milions d'euros. S'hi traslladaran els 95 interns que queden a l'antiga presó. L'espai tancarà definitivament les portes d'aquí a tres anys. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha exposat que es va descartar l'opció de mantenir els interns a l'antiga presó perquè suposava fer servir només una part de l'edifici, deixant-lo infrautilitzat i, a més, comportava invertir-hi prop d'1,5 milions per fer-hi reformes.
"Era una mala decisió", ha afirmat el conseller. Per aquest motiu, el Departament va optar per destinar aquest milió i mig d'euros a la construcció d'un nou equipament, que costarà gairebé 9 milions, una partida inclosa en el pressupost d'inversions dels exercicis 2018 i 2019.
Mundó ho ha explicat aquest divendres al migdia des del solar de la Generalitat on es construirà el nou centre obert, situat al carrer Arquebisbe Pont i Gol, al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana i de la Comandància de la Guàrdia Civil.
El projecte respon a l'aposta per l'acabament de les condemnes amb un contacte progressiu amb l'exterior. L'objectiu d'un centre obert és facilitar la reinserció social dels penats que es troben en règim de tercer grau, que habitualment coincideix amb la fase final de la condemna.
Capacitat per a 150 interns
El nou centre obert de Tarragona tindrà capacitat per a 150 interns i serà l'únic de tota la demarcació. La superfície construïda superarà els 3.500 m2, que estaran distribuïts en planta baixa més quatre pisos. L'equipament disposarà d'espais comuns, despatxos i 72 habitacions.
La construcció també preveu un soterrani de més de 800 m2 per a altres usos a determinar pel Departament de Justícia. L'equipament ja estava previst en el Fòrum de la Justícia, sobre el qual Mundó ha garantit: "no deixarem de buscar fórmules perquè pugui ser realitat a mig termini".
L'alliberament d'usos de l'antiga presó per poder tancar-la, era, però, el primer pas. Segons Mundó, l'objectiu de la Generalitat és vendre l'espai o, si més no, treure'n rendiment.
Tancament definitiu de l'antiga presó
L'antiga presó de Tarragona es va convertir en un centre obert a finals de 2015, coincidint amb el trasllat de tots els interns en règim de primer i segon grau a Mas d'Enric (el Catllar), el centre penitenciari més modern de Catalunya, segons ha destacat Mundó. "Compleix tots els requeriments, té més de 700 càmeres i la plantilla està perfectament dimensionada", ha remarcat.
Amb 95 interns i 58 treballadors, les instal·lacions de l'antiga presó, situades a l'avinguda de l'Argentina, estaran destinades a les funcions actuals fins que el Departament de Justícia acabi la construcció del nou centre obert. Quan s'hagi produït el trasllat dels últims interns cap a l'edifici de nova planta, la presó de Tarragona tancarà definitivament les portes.
El medi obert
Els interns en tercer grau es divideixen en dos grans grups. D'una banda, els que només van a dormir al centre. Durant el dia, van a treballar o participen d'activitats formatives. De l'altra, els que ja fan tota la vida fora. En aquest cas, els professionals dels serveis penitenciaris en fan el seguiment des dels centres oberts amb entrevistes cada setmana o cada quinze dies. Així, en poden avaluar l'evolució i, si calgués, decidir-ne el reingrés en un centre penitenciari.
El trànsit de la presó a la comunitat sota la tutela dels serveis penitenciaris fa que els interns en tercer grau només reincideixin en dos de cada 10 casos. En canvi, l'índex de reincidència general és de 3 de cada 10. Ho subratlla l'última investigació sobre reincidència penitenciària publicada pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). És per això que Catalunya necessita equipaments penitenciaris ubicats en àrees urbanes i que faciliti el màxim contacte amb la societat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics