Prendre suplements dietètics i nutricionals amb àcids grassos omega-3 i coenzim 110 pot tenir un efecte beneficiós en la quantitat d'espermatozoides del semen. És el que han conclòs en una anàlisi investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV). Han fet una revisió dels estudis clínics aleatoritzats que hi ha en la literatura científica que relacionen els diferents nutrients i suplements dietètics amb la qualitat espermàtica i la fertilitat masculina. Els resultats suggereixen que alguns suplements poden modular la qualitat del semen, tot i que caldria demostrar que això comporta un augment de la probabilitat de concebre un fill de manera natural o per tècniques de reproducció assistida.
Malgrat la falta de proves científiques suficients sobre el paper que tenen els suplements dietètics i nutricionals en la qualitat espermàtica, moltes clíniques d'investigació de reproducció assistida proporcionen recomanacions dietètiques i suplements abans d'iniciar tractament de fecundació in vitro o la injecció intracitoplasmàtica d'espermatozoides.
Després d'analitzar qualitativament els resultats de 28 estudis d'intervenció nutricional, incloent-hi un total de 2.900 participants, i analitzar-ne qualitativament 15, els investigadors han conclòs que la suplementació de la dieta, amb comprimits o líquids, amb àcids grassos omega-3 i coenzim Q10 podria tenir un efecte beneficiós en la quantitat d'espermatozoides del semen.
Els suplements amb seleni, zinc, àcids grassos omega-3 i el coenzim Q10 s'associen a un augment de la concentració espermàtica. La suplementació amb seleni, zinc, àcids grassos omega-3, coenzim-Q10 i carnitines s'ha relacionat amb una millora de la mobilitat espermàtica. Finalment, la suplementació amb seleni, àcids grassos omega-3, coenzim Q10 i carnitines provoca un efecte positiu en la morfologia dels espermatozoides.
Segons els investigadors, aquest treball suggereix l'efecte modulador d'alguns suplements dietètics sobre la qualitat espermàtica, i proporciona una revisió extensa i actualitzada de la investigació de més evidència científica existent. Els científics consideren que caldria seguir fent estudis amb mostres més grans de participants per poder disposar d'una interpretació més acurada dels resultats obtinguts en aquests estudis.
La infertilitat afecta un 15% de la població mundial i és reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com un problema global de salut pública. En els últims anys s'ha demostrat que ha disminuït la qualitat espermàtica en diferents poblacions de països desenvolupats. L'estrès, el consum de drogues, el tabac, el consum excessiu d'alcohol i dietes no saludables s'assenyalen com a principals factors modificables.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics