L'Ajuntament de Prades ha posat en marxa un projecte destinat a proporcionar als visitants enamorats del paisatge que l'envolta guies de muntanya i d'activitats esportives titulats, formats i que promoguin el respecte per l'entorn natural. La iniciativa, de la qual segons admet l'alcaldessa, Lídia Bargas, s’ha posat en marxa el motor però encara es troba "a les beceroles", està directament vinculada a la promoció de la localitat amb l'òptica de la seva pròpia gent ("tothom ven Prades des de fora de Prades", es lamentava) i s'articula al voltant de l'Oficina de Turisme.
El seu tècnic, Pep Lleonard, figura entre els responsables de donar forma a aquesta "valenta" aposta del municipi que pretén traslladar a aquest poble de 600 habitants en horari d'oficina i de gairebé 7.000 en època estival les pràctiques de bon ús habituals a l'hora de gaudir de les muntanyes en altres països europeus. Professional des de fa 15 anys en activitats guiades d'esports en zones com els Pirineus francesos i els Alps, és la persona indicada per fer de contrapès a un sector amb entitats i empreses d'oci coixes a l'hora de contractar guies amb garanties i evitar així "malmetre l'entorn natural”. “Les muntanyes de Prades són grans i petites alhora –explicava-, i poden sortir molt malparades" d'activitats dutes a terme sense els criteris que figuren a l'agenda del pla que està prenent forma.
Aquest criteri conservacionista de fons ("tenim al costat el monstre de Salou i moltes activitats que ens arriben a la muntanya són... d'aquella manera", ironitzava l'alcaldessa) es combina amb el pecuniari. Al capdavall, es tracta de treure rendiment dels atractius dels quals es disposen. "Els esports de muntanya estan a l'alça, tenim un perfil de visitant familiar i estem pròxims a zones turístiques i grans ciutats com Lleida i Barcelona. És un avantatge que, junt amb la possibilitat de disposar d'una temporada desestacionalitzada que vagi d'abrils fins octubre, tenim sobre els Pirineus", argumenta Lleonard.
El projecte neix també amb la voluntat de ser sostenible econòmicament, tal com comenta Bargas. "Hem fet quatre números i hem vist que era viable. Lleonard és el guia per descens de barrancs i contractarem també en breu dos biòlegs destinats a oferir rutes per la natura. I fins ara el cost es compensa amb els ingressos de les activitats". La finalitat és donar vida a una oficina de turisme que fins ara es limitava a repartir fulletons i possibilitar en un futur als visitants contractar pacs tancats "com si fos un supermercat, al seu gust, i depenent de les disponibilitats de personal".
En aquesta línia, Bargas també ha avançat que des de l'Ajuntament s'ha decidit "posar una persona permanent d'atenció a l'ermita de l'Abellera, per on en un dia normal poden passar fins a 80 persones. Abans els visitants podien agafar la clau a l'ajuntament o al bar, però fent-ho així ens hem trobat amb robatoris a l'interior de l'ermita".
Un estiu ple d'activitats
Bargas ha anunciat aquest projecte (ambiciós perquè no es limita localment i incorpora la llegenda en anglès 'Mountains and canyoning guides') durant la roda de premsa de presentació de les activitats promogudes des de l'Ajuntament per als mesos de juliol i agost. "Començarem aquest dissabte amb el Correbars, organitzada per l'associació de joves, i continuarem el cap de setmana vinent amb la quarta edició de la Fira del Vi i Cava de Prades". Un esdeveniment que compta enguany amb el suport de la Cambra de Comerç i que disposa ja amb 10 bodegues confirmades, així com dues cerveses artesanes.
Entre els actes també destaquen el Festival Internacional de Música, que tindrà enguany com a novetat el maridatge entre la dansa de l'Esbart Manresà i el tast de vins, el tradicional i exitós concurs de gossos d'atura (en tan bona forma després de 30 anys que ha passat d'un dia a dos), el cicle de cinema clàssic en llocs emblemàtics del poble i el Festival Mateu Fletxa. "En aquesta edició cal destacar l'estrena de 'Ressonàncies', un concert elaborat per Gerard Marsal i Josep Maria Mora destinat a ser interpretat a totes les esglésies dels pobles de les muntanyes de Prades".
L'agost tindrà tanmateix com a punt central la Revetlla de Santa Maria a partir del dia 15. El pregó anirà a càrrec, segons la tradició d'un "foraster vinculat al poble. I enguany serà el propietari del càmping, Josep Sans, una aposta que al final va demostrar ser una bona sortida per molt que alguns ho dubtessin". La festa continuarà fins al dilluns de fira el dia 28, que comptarà amb activitats per a nens i nenes i una xocolatada que preveu repartir fins a 3.000 racions.
Curses esportives
Paral·lelament, el regidor responsable de l'àrea d'Esports, Joan Llurba, aprofitava per recordar les activitats lligades al seu ram durant l'estiu. Des de la Milla Urbana fins a la tradicional cursa Reus-Prades-Reus, a les quals cal sumar la Ultra-Rail, marxes nocturnes, la Sant Silvestre i les activitats programades tant al camp de futbol (que comptaran amb la presència en forma d'stage de les categories inferiors del FC Barcelona) com al poliesportiu.
En aquest sentit, Llurba ha volgut destacar l'esforç dut a terme "per deixar la piscina pràcticament coma nova. Esperem que l'any vinent doni un tomb". Serà precisament en aquest espai on se celebraran les '24 hores solidàries', a benefici d'Open Arms, que comptaran amb la presència del regidor d'Esports de Reus "i gran amic Jordi Cervera, que participarà precisament en l'horari de més complexitat com és el nocturn".
"Si fóssim a Girona sortiríem cada dia a la tele", etzibava Bargas. "però com som a les comarques del sud... I tot just quan enguany teníem gairebé lligat al conseller de Cultura, Santi Vila, per inaugurar el festival de Música, al final ha passat el que ha passat", afirmava entre somriures en referència a la remodelació del govern després del cessament del conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics