Un poble organitzat per viure la Setmana Santa tot i les restriccions imposades per l'estat d'alarma. Els veïns de la Selva del Camp han preparat una celebració alternativa per aquests dies en què les 'professons' han quedat suspeses per evitar la propagació del coronavirus. A través de les xarxes s'han difòs fotografies històriques, mentre que els mitjans locals han engegat una programació dedicada a repassar el llegat d'anys enrere. Sota el lema '#ViulaSetmanaSantaSelvatana', amb tot, la iniciativa més esperada (i més complexa de preparar) ha estat la de fer arribar la música tradicional a les llars del municipi. Aquest passat Divendres Sant, les peces del Viacrucis al Calvari, de la Processó de l'Agonia i de la del Sant Enterrament han ressonat arreu del terme.
Memòria col·lectiva
"La Setmana Santa mou molta gent, a la Selva del Camp, i no podíem ni volíem deixar tot l'esforç que hi ha al darrere. Un cop vam tenir clar que no la podríem celebrar de la manera habitual, van començar a sorgir idees i propostes dels veïns" en grups de WhatsApp i a la xarxa, subratlla Lluïsa Garriga. A partir de la col·laboració entre els veïns i les seves aportacions, per tant, n'ha sortit la voluntat de preservar-ne l'essència i adaptar-la al context actual. A la xarxa, posem per cas, tothom qui ho ha volgut ha pogut compartir-hi els seus records de la celebració. "És la manera de recuperar testimonis i vivències d'una manera senzilla i accessible", subratlla Garriga. Hi ha perfils i pàgines a Facebook, Instagram i Telegram.
En aquest sentit, Garriga destaca igualment el recull fotogràfic que Joaquim Masdeu ha convertit en un parell de clips penjats a Youtube i que recopilen instantànies de la Setmana Santa selvatana entre els anys 1967 i 2012. Aquestes, per cert, s'han acompanyat de les músiques i cants propis de la localitat.
Pel que fa a la música de les processons, la feina prèvia s'ha basat en trobar els intèrprets i facilitar-los la partitura corresponent per poder assajar a casa. Altre cop la tecnologia ho ha permès. "Tothom ha rebut la seva part i les hem compartides en un 'drive'", assenyala Garriga.
Els mitjans de proximitat
'Ràdio la Selva' hi ha fet la resta, tot emetent el paisatge sonor dels diversos passatges com a referència per als músics. "Hem aconseguit tenir altaveus en gairebé cada carrer del poble", celebra.
L'experiència, més enllà de Divendres Sant, es repetirà de cara el Diumenge i el Dilluns de Pasqua, aquest cop amb una cantada de Caramelles. "Tothom al balcó o al terrat de casa, i amb el transistor sintonizat a 'Ràdio la Selva'. I que ressoni!", demana Garriga. Aquesta ha estat una Setmana Santa atípica, és cert, però igualment serà recordada perquè un poble, a base d'empenta i col·laboració, ha aconseguit celebrar-la tot i el virus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics