Els alcaldes de Vila-seca i Salou (Tarragonès) insten el Govern a modificar amb celeritat el Pla Director Urbanístic (PDU) del sector on s'ha de construir el projecte Hard Rock i que el TSJC ha tombat parcialment en considerar que les zones verdes, espais lliures i equipaments s'ubiquen en una zona de "risc d'accidents greus" per la proximitat del polígon químic. Tots dos han defensat aquest dimecres que la resolució no qüestiona el propi complex turístic i d'oci, i consideren que si es corregeixen aquests usos continua sent viable i les màquines "podrien començar a construir d'aquí a un any", segons l'alcalde de Salou, Pere Granados.
La preocupació, segons reconeixen, és que la multinacional desisteixi i cancel·li la inversió. L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, i l'alcalde de Salou, Pere Granados, estan convençuts que el projecte de Hard Rock es pot mantenir si s'adapta el pla urbanístic als requeriments de la justícia. "El gruix del projecte, la gran illa, queda avalada per la sentència, que només afecta la zona verda i d'equipaments", ha insistit el batlle salouenc. Alhora, el seu homòleg a Vila-seca ha admès que la resolució és una mala notícia però que "no fa una esmena a la totalitat del plantejament del projecte de Hard Rock".
Granados planteja al Govern reubicar els espais inclosos en zona de risc químic -tots ells al municipi de Vila-seca, segons ha precisat- a d'altres àrees que no tinguin aquesta consideració. De fet, la Generalitat ja preveia modificar el PDU per tal de millorar la mobilitat interior del sector, segons l'alcalde, amb la qual cosa creu que es presenta l'oportunitat de millorar-lo i deixar "sense arguments" l'entitat ecologista GEPEC-EdC i l'assemblea Aturem BCN World, que van portar el planejament al contenciós.
La modificació del PDU, assegura Granados, permetria que "el projecte de Hard Rock podria comencés a construir d'aquí a un any" perquè la resta de l'àmbit del CRT, que és on es preveu la construcció del complex amb hotels, un casino i establiments comercials, entre d'altres, no s'ha vist alterat i "ha quedat absolutament beneït" per la sentència. En la mateixa línia, Pere Segura insisteix que la justícia "no posa en qüestió la volumetria, els usos ni els edificis de Hard Rock", sinó la ubicació dels espais lliures i zones verdes. "Nosaltres volem que puguin ser espais de lleure, amb grans parcs i zones verdes de recuperació patrimonial i històrica. Per tant hem de mirar la lletra petita i com reconduir aquesta situació", assenyala.
Tot i "l'atzucac" amb què s'han trobat, Segura posa en valor que la Costa Daurada és un "referent a l'hora de fer les coses ben fetes" per compatibilitzar l'activitat industrial amb la turística. De fet, l'alcalde de Vila-seca recorda que PortAventura en el seu moment també va patir problemes i va tenir "força discussió política i social", però avui, diu, ningú el posa en dubte. "Demano una mica de paciència a Hard Rock", ha afegit. El nou complex projectat al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) es planteja com un projecte beneficiós per al conjunt del país, i com una oportunitat de desestacionalitzar la temporada turística i els contractes laborals a la Costa Daurada, segons l'alcalde Granados.
Per això, el batlle de Salou ha apel·lat a la responsabilitat del Govern perquè el projecte "no es perdi", atès que el considera necessari per tal de reactivar l'economia. Granados ha acusat els ecologistes de posar entrebancs innecessaris i de pretendre "carregar-se tot el projecte". Els alcaldes han admès que estan preocupats pel futur de la inversió, per la qual cosa han coincidit a reclamar celeritat per corregir les mancances. En aquest sentit, l'alcalde de Salou ha demanat una reunió urgent del consorci del CRT per analitzar el nou escenari.
La CUP vol que el Govern posi i punt i final al 'moribund' projecte del CRT
La CUP demana al Govern que posi punt i final al "projecte moribund" de Hard Rock a la Costa Daurada després que el TSJC hagi anul·lat parcialment el Pla Director Urbanístic (PDU) on es preveu el complex turístic i d'oci. "No respon a les necessitats prioritàries de la població, és nociu per al territori i els treballadors, comporta un perill per a la salut pública i que malbarata els recursos de les arques públiques", assenyala en un comunicat.
La formació anticapitalista considera que la sentència se suma a les múltiples pròrrogues, incerteses i "presumptes delictes de prevaricació i malversació de fons que han caracteritzat un projecte contrari al bé comú i l'interès públic". En aquest sentit, considera la CUP que la resolució judicial "aguditza els riscos pels fons públics ja que l'acord entre l’Institut Català del Sòl, la Caixa i Hard Rock està supeditat al pla urbanístic que els tribunals acaben de declarar nul".
Per tant, la CUP exigeix al Govern que deixi de posar tots els esforços "en una operació encoberta per desviar fons públics a interessos privats". Una operació que qualifiquen d'autèntic frau perquè "amb diners públics s'estaria rescatant uns terrenys financerament tòxics de La Caixa". "Una operació que converteix la Generalitat en promotora immobiliària i, a més a més, en creditora del 80% del cost dels terrenys", afegeixen.
La CUP també denuncia l'opacitat dels departaments d'Economia i Territori fins al punt de desatendre, diuen, sense justificació, les múltiples sol·licituds de compareixences que ha fet el Parlament de Catalunya al vicepresident Pere Aragonès i a conseller Damià Calvet.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics