Dijous, 28 de Març de 2024

El documental sobre Pere Anguera contribueix a enriquir el seu extens llegat

L'estrena del film sencer tindrà lloc al Teatre Bartrina, el dimarts 10 d'abril

30 de Març de 2012, per Enrique Canovaca
  • La presentació del documental s'ha fet a la Fundació Privada Reddis

    Josep Gallofré

Just després de la malaurada mort de Pere Anguera, el 4 de gener de 2010, el director de Reusdigital, Marià Arbonès, i un dels responsales d'Acid Factory, David Fernàndez, van parlar, "en una conversa de cafè", sobre la possibilitat de realitzar un documental sobre la figura d'un dels intel·lectuals més grans de la ciutat i de Catalunya. Dit i fet. Més d'un any i mig després, 'Pere Anguera. Tres segles, una veu' s'ha presentat oficialment i el proper dimarts, 10 d'abril, es projectarà en la seva totalitat al Teatre Bartrina. En la seva elaboració han contribuït també la periodista Natàlia Borbonès en el guió i Canal Reus TV. El públic ha rebut el film aquest dijous amb aplaudiments i molts, emocionats davant el record de la figura d'Anguera.

"Quan et planteges realitzar un documental sobre Anguera, no saps com aborda-ho, davant les seves múltiples facetes com a historiador, poeta o activista", ha indicat Fernàndez, qui considera que han pogut superar aquesta dificultat amb la participació de Natàlia Borbonès al guió. Per tal d'organitzar el relat, el documental es divideix en diverses etapes, segons expica Borbonès, com són la forja d'un historiador, l'historiador local, l'historiador del catalanisme polític i del carlisme, el lletraferit i l'adéu amb una història simbòlica. Anguera fou un dels impulsors, als anys 80, de la història local i de l'estudi del carlisme i el catalanisme polític des d'un punt de vista estrictament científic i rigurós.

'Pere Anguera. Tres segles, una veu' recull el seu nom dels tres segles que van marcar la vida de l'historiador; el XIX, com a objecte d'estudi, i el XX i el XXI com a testimonis de les seves vivències. A més, no només se centra en el seu vessant professional, sinó també en la seva vida personal, marcada per la seva relació amb el Centre de Lectura, del qual va arribar a ser-ne president i soci d'honor. El film també recorda episodis impactants com la seva detenció, l'any 1981, després de ser acusat de pertànyer a 'Terra Lliure', o la seva lluita per la llibertat d'expressió davant les conferències d'Artur Mas, en aquell moment conseller en cap del govern de Jordi Pujol, i del popular Alberto Fernández Diaz.

La realització del documental ha anat a càrrec de Víctor Rubio i Vicenç Torrent, que han tingut el difícil treball de vestir un relat sense pràcticament imatges en moviment. "És impossible aconseguir vídeos sobre fets del segle XIX i tampoc existeixen moltes imatges de l'historiador", ha explicat Torrent, qui ha trobat la solució a aquest problema amb la gravació de molts dels seus llibres i dels llocs que han marcat la seva existència, com el Centre de Lectura. En qualsevol cas, la realització està molt ben aconseguida.

Per últim, cal destacar el bon treball de producció del documental, que compta amb una trenta de testimonis -historiadors, familiars i amics-, encarregats de teixir la seva personalitat i obra. "Quan vam fer la llista d'entrevistats, ens pensàvem que molts dirien que no, però gairebé tots han estat encantats de participar-hi", ha ressaltat David Fernàndez. Hi parlen experts d'altres universitats de l'Estat que van compartir moments d'investigació amb l'il·lustre Pere Anguera.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics