La Universitat Rovira i Virgili ha donat el tret de sortida oficial al curs acadèmic, amb les principals novetats del campus Terres de l'Ebre i la seu de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus. El discurs inaugural ha anat a càrrec del president executiu de Repsol, Antoni Brufau, qui de forma dilatada ha construït un alegat a favor d'estrènyer els lligams entre el món empresarial, la química, i l'acadèmic, la universitat.
"Em desperta molta responsabilitat estar en un lloc com aquest, responsable de generar, transmetre i compartir coneixement", ha apuntat Brufau. En aquest sentit, el màxim responsable de la companyia petroliera ha recordat que enguany se celebra l'Any Internacional de la Química, declarat per les Nacions Unides, coincidint amb els 100 anys del premi Nobel de Química atorgat a Marie Curie. La química, nascuda a Varsòvia, va ser la primera dona en ser reconeguda amb un Nobel i l'única persona en guanyar-lo en diferents camps. Un fet que, Brufau, també ha mencionat per tal de destacar el paper de la dona.
En al·lusió, altre cop a la universitat, Brufau ha afirmat que "només la investigació i la innovació" poden oferir "solucions als problemes canviants actuals". En un terreny més pràctic, i en defensa a la tasca de la química davant les crítiques que rep sovint el sector, el president de Repsol ha afirmat que "la química hi ha estat sempre" i "es troba en tot el que fem: mobiliari, roba, els medicaments que ens hem pres aquest matí pel mal de cap...".
Malgrat la bona situació econòmica de les químiques, Brufau ha reconegut que encara queden moltes necessitats a satisfer. En aquest moment, Brufau ha repassat els 'Objectius del Mil·leni' acordats a la seu de les Nacions Unides l'any 2000, que detallaven els reptes globals que s'havien d'assolir. D'entre tots ells, Brufau n'ha enumerat cinc en els quals, la química, ha de tenir un paper determinant a l'hora de resoldre'ls: la pobresa i la fam, la mortalitat infantil, la salut materna, la SIDA i el medi ambient.
Tornant a les xifres, Brufau ha explicat la situació actual del sector químic a l'Estat. En conjunt, hi ha 3.300 empreses dedicades a la química -quasi mil, només, a Catalunya-, que generen un volum de 53 mil milions d'euros, el que representa l'11% del Producte Interiror Brut. El químic, a més, és el segon sector més exportador seguit de l'automobilísitc.
A l'acte, també hi han sigut presents el rector de la URV, Francesc Xavier Grau; el president del Consell Social de la URV, Àngel Cunillera; el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà; i l'alcalde de Tarragona. De forma paral·lela, l'esdeveniment ha servit per reconèixer els mèrits als millors estudiants de les diferents facultats de la URV.
A banda, una trentena de persones s'han concentrat a les portes de la universitat com a protesta per la participació d'Antoni Brufau en aquest acte. Membres del sindicat d'estudiants i universitaris han lluït una pancarta sota el lema "Tarragona, capital de la contaminació". Malgrat la cridòria, Brufau ha pogut fer la seva intervenció sense cap mena de problema. Un cop dins el recinte, un espontani ha llançat crits en contra Repsol, segons abans que Brufau iniciés el seu discurs. El protestant ha estat desallotjat ràpidament sense més incidències.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics