La intensitat del vent de Mestral és equiparable a la de la formació que, des de fa vint-i-cinc anys, forma part de la vida artística de la ciutat. El Cor Mestral es defineix per la il·lusió d'una quarantena de persones que interpreten un repertori que combina la música tradicional i clàssica. El 27 de juny d'enguany serà un moment important pel grup, que vol seguir demostrant la seva qualitat.
Tots a una cap a la consecució d'un objectiu. És la filosofia de vida del Cor Mestral, tal i com reconeixen el seu president, Gabriel Sanz, i la seva directora, Núria Francino. "A una persona del grup pot agradar-li més o menys el repertori, però al final, les ganes d'aconseguir allò que has programat passen per sobre de tot", comenta la directora. Habitualment podem veure actuar el Cor Mestral en el concert de Nadal, el de Setmana Santa (un any si un any no, a la Prioral) i el de final de curs.
L'entitat està constituïda com una associació sense ànim de lucre des de 2006, encara que els seus orígens daten de 1988, a l'Aula d'Adults de l'Escola de Música del Centre de Lectura. Quin repertori defineix aquest cor? "Hi ha un treball centrat en la música tradicional, però també hem interpretat polifonies del s.XV i el s.XVI, a capella, amb orquestra, piano, guitarra..." comenta la qui és directora des de 2004 -anteriorment ho havia estat Anton Colom-.
Entre la diversitat d'actuacions al llarg de tots els anys d'existència, els seus responsables destaquen el concert de Nadal, celebrat el 2012, a l'església prioral de Sant Pere i patrocinat per la Fundació Privada Reddis. Un recital "on vam estar a un nivell molt alt com a formació" i on hi va prendre part també l'Orquestra Camerata XXI i solistes interpretant el Litanie Lauretenae de W.A. Mozart i Gloria, de A.Vivaldi. De la mateixa manera que "és molt recordat el concert amb fragments del Mesies a Segòvia", afirma Sanz.
'És important que el cor transcendeixi més enllà de nosaltres'
Per celebrar els vint-i-cinc anys del Cor Mestral –es van complir l'any passat-, l'entitat ha plantejat diverses activitats durant aquest curs relacionades amb la música, entre les quals destaca el cicle de conferències iniciat l'octubre passat i que clouen amb l'actuació, en cada una d'elles, d'una agrupació musical.
Dins del programa Portem la nostra cultura a…, a l'abril, es faran dos concerts a Mallorca. El plat fort es viurà amb la cloenda de l'efemèride i de final de curs, un concert amb acompanyament de cobla que tindrà lloc el 27 de juny al Teatre Fortuny. En aquesta actuació està prevista que hi prenguin part antics cantaires del Mestral per aconseguir "una massa coral important", afirma la Núria.
Els temps canvien, però el Mestral segueix bufant amb força. Van començar sent-ne una vintena, i actualment, una quarantena de persones assagen cada dilluns al Centre d'Amics de Reus. Quin és el futur del Cor? Per Francino, l'important és que "el Mestral subsisteixi més enllà dels que actualment estem al capdavant". Un futur que estarà marcat, indubtablement, pel rejoveniment progressiu d'aquesta formació.
Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics