Dilluns, 15 de Juliol de 2024

Irene Aragonès (ERC): 'No podem abandonar el dia a dia de la gent mentre cerquem la independència'

Posem el punt final a la ronda d'entrevistes de cara als comicis del 12-M amb la número 3 d'ERC a Tarragona

10 de Maig de 2024, per Reusdigital.cat
  • Irene Aragonès, número 3 d'ERC al Camp de Tarragona, a la plaça de Prim

    Reusdigital.cat

Irene Aragonès (Mont-roig del Camp, 1972) és la número tres de la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya a la demarcació de Tarragona per les eleccions del 12-M. Diputada al Parlament de Catalunya des de l'any 2021 i regidora a l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, és llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació i militant d'ERC des de 2003.

Aragonès tanca la ronda d'entrevistes que Reusdigital.cat ha realitzat durant aquestes setmanes amb motiu de les eleccions autonòmiques del vinent 12 de maig. La candidata republicana detalla, entre d'altres, els punts referents del programa electoral d'ERC, la situació de l'independentisme o les seves reflexions sobre possibles pactes un cop es coneguin els resultats electorals.

 

Si els resultats acompanyen, quin ha de ser el paper d'Irene Aragonès al Parlament?

 

El paper de la Irene Aragonès Gràcia serà el de donar protagonisme a Reus i el Baix Camp. Soc la candidata per la comarca i, tal com hem fet en aquests darrers anys, treballaré l'activitat parlamentària per no oblidar mai el territori. És a dir, escoltar els nostres càrrecs electes, les organitzacions, els col·lectius i els sindicats, entre molts d'altres. Totes aquelles persones i col·lectius que treballen incansablement perquè des del Parlament puguem reforçar-los, estar al seu costat i escoltar i portar a terme les actuacions per millorar, en definitiva, la vida de la gent.

 

En aquest sentit, podem dir que la política municipal és la millor escola per arribar al Parlament?

 

Sense dubte. Penso que tothom que en algun moment exerceix algun càrrec més supramunicipal hauria d'haver passat per l'escola d'estar en un ajuntament, ja sigui al govern o a l'oposició. Aquesta política municipal et permet estar a l'administració més propera de la gent, la que entén i escolta els problemes reals de la població. De fet, des d'Esquerra Republicana som un exemple d'això, perquè som, per excel·lència, el partit municipalista i, per tant, tot el que fa referència a aquesta política de proximitat i que pot resoldre les situacions per millorar la vida de la ciutadania.

 

Què considera que ha estat més complicat: el mig mandat amb Junts o estar sols al capdavant de la Generalitat?

 

Jo penso que els governs han de ser forts. Si d'alguna manera hi havia un acord de govern s'havia de respectar fins a les últimes. Recordo que em vaig estrenar de diputada el març del 2021 i quan es va constituir el ple del Parlament es va escollir a la primera la seva presidenta, la Laura Borràs. Esquerra Republicana, evidentment, hi va donar suport. Però també he de recordar que per la investidura de Pere Aragonès i l'acord de govern van ser dos llargs mesos.

Va ser Junts qui va marxar del govern, qui va abandonar a la gent en un moment molt difícil i complicat de gestionar Catalunya. I el que ha fet Esquerra Republicana és arremangar-se, fer front a les dificultats i aplicar polítiques públiques per no deixar ningú enrere.

 

El programa electoral d'ERC contempla dos horitzons molt clars: el referèndum i les necessitats de la gent.

 

És així. Evidentment que nosaltres no hem deixat de treballar per aconseguir la llibertat del nostre país. Som el partit que portem a l'ADN l'independentisme. Tenim molta pressa perquè el nostre país assoleixi la llibertat. De fet, ho hem demostrat en aquests últims anys. Pensàvem que per poder negociar amb l'Estat espanyol d'igual a igual calia que les condicions fossin les mateixes. Per tant, havíem d'obtenir els indults per als nostres companys i companyes preses.

Hem treballat incansablement per aquests indults, cosa que ens deien que no. Fins i tot quan nosaltres vam insistir per treure el delicte de sedició del Codi Penal, se'ns van riure. Pensem que és la via, la negociació, i és per això defensem el referèndum pactat amb l'Estat.

 

Són dos punts programàtics que van de bracet?

 

Elegir entre el dia de la vida de la gent i assolir la independència de Catalunya és una cosa indestriable. La convocatòria del referèndum d'autodeterminació i poder ser un país independent ens donarà tots els recursos suficients per tirar endavant com a país. El que no podem, però, fer és abandonar la població i les necessitats reals de la nostra societat. No podem abandonar el dia a dia de la gent mentre cerquem la independència.

 

Quina creu que és, avui dia, la salut del procés i de la independència?

 

Sabem que hi ha una desmobilització per part de la ciutadania, però, per altra banda, si mirem la feina que s'ha fet des de l'1 d'octubre fins ara, s'observa que Esquerra Republicana té un projecte i un posicionament, amb una línia marcada de com assolir la independència.

Per això hem posat sobre la taula la següent fase del procés de negociació: negociar amb l'Estat espanyol la convocatòria del referèndum. Malgrat aquesta desil·lusió, a vegades relacionada amb la frustració, nosaltres no hem llançat la tovallola. Estic segura que Esquerra Republicana tindrà la força suficient per aconseguir el referèndum.

 

Tirem un any enrere i ens centrem en 2023. No va ser un any fàcil per ERC pel que fa a vots, tant a les eleccions municipals com a les generals. Per aquest motiu van encetar un procés de participació per escoltar la militància. A quines conclusions s'han arribat?

 

Vam fer molta feina interna a escala d'organització i de partit per a retre comptes i fer una valoració dels resultats electorals de les últimes comeses. Durant aquest procés va haver-hi participació de molta militància i es van engegar tota una sèrie de processos interns com el diàleg, amb la constitució d'uns grups de treball on tothom va poder dir la seva i marcar novament l'agenda i l'estratègia política.

Hem pres nota d'aquelles ocasions en les quals potser no hem pogut arribar a la població. No pas per la feina que no hem fet, sinó perquè a vegades el soroll no ens ha permès explicar realment tota la tasca duta a terme des del govern de la Generalitat, que ha estat moltíssima. La conclusió a la qual nosaltres arribem és que els resultats de la feina de govern ens avalen, sense oblidar el nostre objectiu principal que és la convocatòria del referèndum.

 

Parlem d'aquestes eleccions del 12 de maig. Les enquestes fan indicar que hi podria haver pactes per aconseguir la governabilitat. Esquerra Republicana estaria disposada a negociar amb el PSC?

 

Nosaltres no ens escoltem les enquestes. Estem molt focalitzats en explicar tot el que ha fet el govern de Pere Aragonès. Per nosaltres l'objectiu és guanyar aquestes eleccions, perquè s'ha demostrat que si Esquerra Republicana té la presidència de la Generalitat, les coses canvien.

Les coses no passen perquè sí. Hem vist que amb un govern republicà s'han dut a terme una sèrie de transformacions que han ajudat substancialment a la vida de la gent.

 

Per exemple?

 

Per exemple una transformació republicana per excel·lència ha estat l'escolarització gratuïta a I2 en escoles bressol públiques, que ha tingut repercussions molt importants. No només ha afectat la butxaca de les famílies, sinó també perquè moltes dones amb edats laborals havien de deixar de treballar per poder tenir cura dels seus fills i quan volien reincorporar-se de nou es veien que tenien moltes dificultats. Per altra banda, els experts ens diuen que l'etapa de 0 a 3 anys és fonamental pel creixement i pel desenvolupament dels nostres infants. Per tant, la gratuïtat d'I2 és una política per garantir les mateixes oportunitats per a tothom.

 

Quan es coneguin els resultats electorals, amb qui poden asseure's a parlar i quines són les línies vermelles?

 

Nosaltres sempre hem demostrat que som un partit polític que parla i escolta a tothom, per descomptat. La línia vermella ha sigut fins ara el pacte antifeixista que es va signar al Parlament per tal de fer front a Vox i a l'extrema dreta. Per a nosaltres, l'extrema dreta és indiferent si porta una bandera espanyola o una estelada.

 

El retorn de Carles Puigdemont creu que pot afectar negativament els resultats d'ERC?

 

Aquesta pregunta la podríem situar tant amb aquestes eleccions com també a les de 2021. El candidat de Junts ha promès moltes vegades que tornaria, i de moment no ho hem vist. Evidentment que ens agradaria que pogués tornar, perquè això voldria dir que la llei d'amnistia tira endavant i s'acabaria la repressió per a tots els companys i companyes.

El que sí que ens preocupa és quan Junts parla del Camp de Tarragona a escala d'inversions. Hi ha aquesta confusió interna, per exemple, de si el projecte de Hard Rock és el model turístic que defensen per al territori quan, en canvi, el seu cap de llista no ho té tan clar i ofereix projectes alternatius. No podem esperar, el govern de la Generalitat ja ha fet la feina amb les inversions industrials que tenim projectades al Camp de Tarragona.

 

Precisament el tema del Hard Rock va ser un dels detonants de les eleccions del pròxim 12 de maig. Quin és el seu posicionament?

 

Nosaltres ens allunyem d'aquest model turístic de masses, vinculat al joc i a la precarietat laboral. Des d'ERC apostem per la reindustrialització, llocs de treball estables que no depenguin de l'estacionalitat i amb sous més elevats i molt més qualificats que no pas el turisme de masses. Creiem en un tipus de turisme familiar i sostenible i el Hard Rock marxa d'això.

També considero que el Hard Rock va ser l'excusa perfecta per alguns partits polítics per tal que hi hagi eleccions aquest 12 de maig. I més tenint en compte que no es contemplava cap tipus d'inversió en els pressupostos que s'havien d'aprovar.

 

Pel que fa a infraestructures, quines són les propostes d'Esquerra Republicana al Camp de Tarragona?

 

Tenim la proposta estrella que, a més a més, marcarà un abans i un després: el Tramcamp. Serà una nova manera de definir el transport públic al Camp de Tarragona i, per tant, és una aposta decidida. També cal posar èmfasi en totes les actuacions que s'han fet i que s'estan fent amb els carrils bici i que faran que el transport sigui més sostenible.

En conseqüència, des d'Esquerra Republicana defensem un transport sostenible per a tothom. En l'àmbit ferroviari, també cal fer valdre el traspàs a la Generalitat dels serveis de Rodalies i Regional, perquè realment és indigne el que hem de patir la gent del Baix Camp, Terres de l'Ebre i la Vegueria del Penedès per poder arribar a Barcelona. 

 

La connectivitat per carretera és una assignatura pendent?

 

És una aposta ferma. Parlem d'àrea metropolitana, però també de la Catalunya sencera i de tot el Camp de Tarragona. Tenim àrees de zona metropolitana, però, en canvi, hi ha comarques d'interior que d'alguna manera cal reforçar perquè s'hi pugui viure amb les mateixes oportunitats que tenen la resta. L'avantprojecte de llei, per exemple, de l'Estatut dels Municipis Rurals, fa pocs dies aprovat pel govern, hauria de ser una de les primeres que aprovi el Parlament de Catalunya en la legislatura vinent. Permetrà tota una sèrie d'incentius i d'avantatges en aquests municipis menors de 2.000 habitants per repoblar-se i que puguin tenir les eines i els recursos suficients per disposar les mateixes oportunitats com si es visqués en qualsevol altre emplaçament.

 

Pel que fa a l'àmbit aeroportuari, quin és el posicionament d'Esquerra?

 

L'ampliació de l'Aeroport de Barcelona, salvant els espais protegits, és una prioritat, sempre que no sigui un projecte que ens vingui donat des de Madrid. És a dir, l'aeroport de Barcelona és Catalunya i, per tant, hem de decidir nosaltres quin és el projecte millor, que significarà tenir un aeroport potent i que generi una connectivitat amb l'Aeroport de Reus.

 

Ha esmentat l'Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona. Quina és la valoració de la seva futura creació?

 

Es parla molt del concepte d'àrea metropolitana, però cal concreció. Si nosaltres creem l'Àrea Metropolitana de Tarragona ha de ser quelcom útil. No cal començar a crear ens públics de gestió, que el que fan és costejar molt més la iniciativa i augmentar la burocràcia. Hi ha d'haver un consens absolut en el sentit de focalitzar per què volem crear una àrea metropolitana i quin és l'objectiu principal. Nosaltres posem sobre la taula que la premissa sigui el tema de la mobilitat. Comencem per aquí i això ens permetrà interconnectar totes les zones.

 

Quin missatge llença a la ciutadania perquè el 12 de maig voti a Esquerra Republicana?

 

Les coses no passen perquè sí, ni per casualitat. Puc entendre que la gent estigui cansada, desenganyada i farta de moltes eleccions. Però la mostra i l'exemple que ens ha donat Esquerra Republicana davant del govern és que amb nosaltres el país avança. Hem desenvolupat polítiques públiques i reduït la taxa d'atur, hem generat propostes de reindustrialització, la gratuïtat d'I2 a les escoles bressol i hem estat el primer país que ofereix productes menstruals gratuïts i reutilitzables a les farmàcies, així com tot un seguit de millores per a la gent.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges