Dissabte, 29 de Juny de 2024

Els autors locals, protagonistes per Sant Jordi

22 d'Abril de 2010, per Beatriz Peñas / Llibreria Galatea
  • Sant Jordi ofereix una gran varietat de títols

    Beatriz Peñas

Com a publicacions locals, comptem amb llibres de tota mena, el més destacat potser sigui 'L’agulla en un paller II', que és la segona part de la recopilació de les memòries de Xavier Amorós i el volum VI de la seva obra completa. Per a molts, les de Xavier Amorós han estat considerades les millors memòries que s’han escrit a Catalunya sobre la postguerra. Amb un pròleg de Pere Anguera, 'L’agulla en un paller II' resulta un llibre imprescindible per a tots aquells que gaudeixen amb l’escriptura de l’autor i volen conèixer més a fons les seves vivències.

Els museus de Reus ens sorprenen amb 'Reus, 1939 any de la derrota', on, en forma de catàleg, se’ns presenta un anàlisi sobre com el règim franquista es va implantar a la ciutat i va transformar-la. Mitjançant línies temporals i fotografies podrem endinsar-nos una mica més en aquesta època.

També trobem un llibre que ens parla sobre la transició: 'Reus, dècada dels 70. De la dictadura a la democràcia' de Paco Llevat, on l’ex alcalde de Reus ens descriu com va viure la ciutat aquesta època de canvi tot just després del franquisme. A banda d’una acurada documentació, el llibre conté un gran número de fotografies per tal de situar al lector en el context històric de la millor manera possible.

Si seguim els passos de la història, ens trobem amb el llibre 'Els carrers de Reus 1700-2010', un llistat creat per Pere Alegre i Llaberia per tal de conèixer una mica més la nostra ciutat a través dels carrers que han desaparegut, dels que apareixen nous i dels que canvien de nom.

'Petita història d’un gran viatge', publicat pel taller Baix Camp, ens convida a acompanyar als membres de l’associació en el seu viatge a la integració i a la acceptació social i ens mostra l’evolució de la mateixa des de la seva fundació al 1979.

No podíem oblidar a Pere Anguera, un dels historiadors més famosos de la nostra ciutat que malauradament va morir aquest mateix any. 'Sant Jordi, patró de Catalunya' i 'La nacionalització de la sardana' són dos dels seus assajos més coneguts, on estudia l’orgull nacional mitjançant dos símbols tant coneguts com el patró de Catalunya i la seva dansa tradicional. Cal destacar també a Rosa Pagès, amb la novel·la 'Àngels de pedra', una obra a mig camí entre la narració i la crònica, ambientada en el Reus modernista. Per últim, Vicenç Vernet, poeta reusenc, presenta el seu nou recull de poemes 'L’evangeli de la sal'.

Deixant de banda les publicacions locals, hi ha tot un ventall de llibres que faran les delícies de tots aquells als que ens agrada llegir i regalar llibres. 'El genet nu', l’òpera prima de Joan Giné-Masdeu com a novel·lista, Premi Pin i Soler, ens explica la història de Paul Brians, un jove brigadista de la batalla de l’Ebre que, tot i els seus ferms ideals, perd tota esperança quan descobreix després de la derrota a l’altra vora del riu, la violència i el desengany que amaga el seu retorn a casa.

Després d’un silenci literari de dotze anys, Xavier Bosch presenta el seu llibre 'Se sabrà tot', Premi Sant Jordi 2009. Aquesta novel·la trepidant, situada a la Barcelona de la bombolla immobiliària, ens explica la veritat sobre el món del periodisme de mans de Dani Santana i Senza, dos periodistes que sense adonar-se’n, es veuran immersos en una investigació sobre el terrorisme islamista i les corrupcions que envolten la industria de la informació.

El Premi Ramon Llull d’aquest any se l’ha endut una novel·la que parla d’un tema de molta actualitat: El Barça. A 'Tenim un nom', Vicenç Villatoro ens explica la història d’un periodista i el seu fill adolescent que, després de portar distanciats un temps, decideixen anar junts a veure la final de la Champions a París. Mitjançant el partit que ha de jugar el Barça, pare i fill compartiran vivències i tractaran de tornar a lligar els fils generacionals.

Interessant també el treball del periodista falsetenc Toni Orensanz, que ha publicat 'El falsari', en el qual recopila, a mig camí entre la realitat i la ficció, diversos episodis històrics del seu poble d'origen, Falset.

Tothom alguna vegada ha introduït el seu nom a un buscador d’Internet. Aquesta pràctica es coneix com a 'Egosurfing', que és el nom de la nova novel·la de Llucia Ramis, guanyadora del Premi Josep Pla 2010. La trama relaciona a una redactora de realities, una escriptora de llibres d’autoajuda i un acusat de violència de gènere, tot fixant-se en el narcisisme que pateix la societat a causa de la revolució de les xarxes socials.

No voldríem acabar aquestes recomanacions sense citar dos llibres que també tenen força rellevància en la categoria de no ficció. Un d’ells és 'La màscara del Rei Artur', una biografia escrita per Pilar Rahola sobre el candidat de Convergència i Unió a la presidència de la Generalitat: Artur Mas. En aquest llibre se’ns presenta la cara més íntima, sense màscares ni impostacions, de l’home que ha guanyat dues eleccions i no ha pogut governar i que es troba just a punt de sotmetre’s per tercera vegada al veredicte dels ciutadans.

Per últim, un dels llibres més esperats aquest any: 'Viatge al poder de la ment', de l’escriptor Eduardo Punset. Amb aquest volum tanca la trilogia sobre la felicitat, l’amor i el poder, les tres claus que mouen el món. L’estudiós del cervell i de les emocions ens dóna les claus per a poder conèixer la nostra ment i, d’aquesta manera, entendre una mica millor la nostra manera de viure.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges