Reus, capital del comerç (Reus, París i Londres), qui t'ha vist i qui et veu. Ara podríem dir: Reus, París i Brussel·les). A causa dels abusos urbanístics que infringeixen la legislació, el ple del Parlament Europeu va aprovar el dia 2/4/09 per àmplia majoria un informe que amenaça de congelar els fons comunitaris per a Espanya si no es resolen els abusos urbanístics denunciats a Brussel·les. Aquesta és la tercera vegada que el ple de l'Eurocambra denuncia aquests abusos: la primera, el desembre de 2005; la segona, el juny de 2007, i la tercera, l'abril de 2009.
La nostra ciutat de Reus també forma part de les denúncies urbanístiques cursades a Brussel·les a causa de l'especulació urbanística que s'està portant a terme per la Regidoria d'Urbanisme de la nostra ciutat, on el problema urbanístic sense cap mena de dubte passa a ser un problema: social, mediambiental i cultural més greu de la nostra ciutat en els últims temps, amb un impacte que la precarietat d'infraestructures bàsiques i en particular dels recursos dels ciutadans deixa bastant que desitjar.
La transformació social i l'entramat d'un model especulatiu que genera desigualtat, segregació, precarietat, una societat i un territori desestructurat amb un impacte sense precedents on l'esborrany cultural està destruint les senyes d'identitat de la nostra cultura: el paisatge i la cultura local, que és reemplaçada per l'especulació urbanística, pel formigó i el model estandaritzat i globalitzat d'una cultura de masses ultraliberal, projectes que afavoreixen l'especulació del sòl i el desenvolupament urbanístic insostenible, mentre es descuida sistemàticament les infraestructuras destinades a mantenir i millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Reus que es troben en una situació de precarietat creixent.
Per això, hem d'exigir l'aplicació de les normes urbanístiques vigents i de les lleis existents, que es vulneren sistemàticament al municipi. I no fer la competència per apropiar-se de la major quantitat de recursos possibles. En la nostra ciutat tenim bones mostres dels projectes no desitjats i amb el desacord dels ciutadans. Per posar uns exemples: la Sedera, al Passeig de Misericòrdia, que ha mobilitzat l'Associació de Veïns Monestir, recollint 4.500 firmes en contra del projecte i que després de portar-lo a la Comissió Provincial d'Urbanisme, al president del Parlament de Catalunya s'està tramitant per dur la queixa al Parlament Europeu.
L'ARE del Passeig de la Boca de la Mina, on veïns i entitats han constituït una plataforma en desacord i contra el macroprojecte de més de 6.000 habitatges que es pretén construir per part de l'Ajuntament de Reus. I al Roquís, amb les propietats dels seus veïns afectades des de fa més de 14 anys. Ara pretenen un nou plantejament des d'Urbanisme de Reus per construir-hi 6.000 habitatges. Els veïns de la carretera del Morell també s'han agrupat per mobilitzar-se ja que es pretén partir propietats i masies existents de fa molts anys per aixecar-hi un polígon industrial (quan ara a Reus sobra sòl industrial). Els veïns de la carretera de Castellvell estan molestos perquè es pretén edificar per part de l'Ajuntament més de 2.500 habitatges. Etc.
Plantejaments urbanístics que es volen imposar des de l'equip de govern de l'Ajuntament de Reus ara que han passat dos anys de les eleccions municipals de 2007. Llavors, l'alcalde va dir que havia pres nota del missatge dels ciutadans. D'això, res de res, pura demagògia. La transparència brilla per la seva absència; fa falta que es replantegi i que aquestes decisions es sotmetin a una consulta ciutadana i votació popular perquè els ciutadans exerceixin la democràcia participativa pel bé comú. Referèndum!
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics