Dissabte, 19 d'Octubre de 2024

Els reusencs que viuen a l'estranger també gaudeixen de panellets fets aquí

La crisi econòmica no afecta les vendes de dolços per la diada de Tots Sants

31 d'Octubre de 2008, per Enrique Canovaca
  • L'aparador de la pastisseria Solé i Pont

    Enrique Canovaca

  • El Joan, coent castanyes a la plaça Llibertat

    Enrique Canovaca

Albert Poy és responsable de la pastisseria Poy i creu que el rovell d'ou i el pinyó són els més venuts perquè "es tracta d'un dia tradicional i a Reus això s'ho prenen seriosament". Dels 450 quilos que produeix l'Albert, un 70% duen aquests productes, mentre la resta es distribueixen en sabors de coco, cafè, taronja, pera o maduixa.

Poy també opina que la crisi econòmica no està afectant massa la venda: "Crec que vendrem igual que l'any passat o més". I és que, tal i com recorda l'Albert, hi ha una dita pastissera que subratlla: 'Els anys de més fred, més diners'. Poy, en canvi, sí pensa que la fruita confitada es troba en recessió.

Magda Maria Pont porta molts anys a la pastisseria Solé i Pont, situada a la plaça Llibertat, i "des de sempre a Reus ha triomfat el rovell d'ou i el pinyó". Però també n'hi ha d'altres tipus, com l'avellana, la canyella, el codonyat, el cafè, el coco o la taronja i miniatures d'ossos de sant, castanya o rovellons.

La crisi tampoc ha afectat massa Solé i Pont i així es demostra "perquè jo em poso a treballar a les nou del matí i fins gairebé les deu de la nit fem una venda continuada", apunta Pont. La causa "pot ser" que a la gent "no li costi tant gastar en ser una diada tradicional que se celebra amb la família".

L'excepció que confirma la regla és la Casa Padreny, on una de les dependentes indica que les vendes han baixat una mica, "degut, en part, a que la gent surt menys pels dies de pluja". A Casa Padreny, a banda del rovell d'ou i el pinyó, triomfa el massapà de maduixa, canyella, llimona o cafè, i el panellet d'avellana.

L'altra protagonista de Tots Sants és la castanya, que enguany prové majoritàriament de Galícia i la zona lleonesa del Bierzo. Les últimes pluges i nevades a Prades han provocat que la producció hagi disminuït. Joan porta molts anys venent-les a la plaça Lliberta i explica que "l'any passat portava la meitat de les castanyes de Prades i l'altre meitat, de fora", però ara, "només un terç són del Baix Camp".

El Joan també explica que hi ha un tipus de castanya xinesa, però "de molt mala qualitat quan es cou", perquè es fa molt ràpid per fora i queda crua per dins. A l'espai del Joan, les castanyes torrades es venen a 5,5 euros, mentre que ell les compra a 2,25 euros el quilo. Segons apunta, cada any arriba a produir una quantitat "d'entre 500 i 600 quilos".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat panellets

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Gerard_reusenc  31 d'Octubre de 2008

Títol

K son tants pastissos?!?!?!?!?? Que fikin el tipic panellet!!! sempre buesken la excusa per vendre altres tonteries de pastissos...com al nadal..

Reportatges