Divendres, 29 de Març de 2024

Els tallers d’escriptura

03 de Setembre de 2013, per Xavier Filella

Estem a les portes d’un nou curs acadèmic i observem que cada vegada agafen més protagonisme els cursos de perfeccionament personal. A les continuades ofertes d’ensenyaments musicals, teatrals, de belles arts o d’idiomes s’hi ha afegit, d’uns anys ençà, els tallers d’escriptura. Podem dir que, ara com ara, estan de moda.

Hom coneix l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès que a partir de l’èxit aconseguit per un dels seus alumnes avantatjats: Ildefonso Falcones (L’Esglèsia del mar, 2006) s’ha posicionat com un centre de referència d’ensenyament literari i d’edició de nous textos. Tanmateix la llista s’ha vist folgadament incrementada els darrers anys: l’Escola d’Escriptura de la Casa de Cultura de Salt, l’Aula d’Escriptura de Girona, la recent creada Escola de Lletres l'Odissea de Vilafranca del Penedès, l’Escola de Lletres de Tarragona i el Taller d’Escriptura del Centre de Lectura, nascut aquest a redós de l’Escola de Lletres del Centre.

Segurament l’ensenyament de l’escriptura desperta més suspicàcies que el de la música, el teatre o l’expressió plàstica. Estem avesats als ensenyaments reglats dels conservatoris musicals, de l’Institut del Teatre o de l’Escola de Belles Arts, que ens aporten coneixements tècnics que si bé no garanteixen el talent sí que proporcionen tècnica i base, però no estem acostumats als tallers que ensenyen a escriure. És a partir d’aquí quan hem entès que per escriure no n’hi ha prou amb una predisposició personal autodidacta. Llegir, estar documentat, ajuda al procés de l’escriptura, però aprendre’n la tècnica també n’és imprescindible.

Els tallers d’escriptura aporten especialització i tenen per objectiu desenvolupar la creativitat dels participants, ajuden a créixer literàriament els entusiastes aprenents d’escriptors. Avui en dia es donen cursos de narrativa, de millora de textos, de biografia, de guió de cinema, d’oralitat, de creació dramàtica, de lectura en veu alta, de comentaris de textos, etc., que poden ser fins i tot complementaris als estudis de l’assignatura de llengua. Sota la conducció d'un professional, es proposa una experimentació literària que impulsa l’alumne a escriure els seus propis textos.

A Reus, l’Escola de Lletres del Centre ofereix cada any, a partir del mes d’octubre, diferents cursos i tallers. Escriptors com Jordi Llavina, que hi va donar un curs d’autobiografia o de Rosa Mateu, que hi imparteix tallers «en veu alta» i d’oralitat, s’afegeixen a l’oferta de curs íntegre, d’octubre a juny, que l’escriptor Ramon Sanz Tardío ha anat impartint els darrers anys i que s’ha tornat a programar pel 2013-2014.

Al davant d’una escola d’escriptura cal que hi hagi un professional qualificat per a aquests ensenyaments. A Reus, Ramón Sanz Tardío ha sabut crear escola i comptar amb una massa fidel d’alumnes que, any rere any, accedeixen a un millor nivell d’escriptura. Ramon Sanz va néixer a Madrid el 1972, és llicenciat en Filologia Hispànica i ha viscut en diverses ciutats espanyoles, abans d’establir-se a Reus, on combina la docència amb aquests cursos d’escriptura a l’Escola de Lletres del Centre de Lectura de Reus i a l’Escola de Lletres de Tarragona. L’any 2002 va obtenir el Premio Esquío de Poesía pel llibre La lluvia en los relojes (2003). El 2008 va guanyar el Premio de Poesía Vicente Presa pel llibre Todo prodigio cansa (2009). En català, ha guanyat l’accèssit del premi Conte de Narrativa Breu El Puig de València (2009) amb el relat en prosa Carta de navegació i l’any 2010 el V Premi Especial de Poesia Goleta i Bergantí que concedeix l’Ajuntament del Masnou amb el poemari Els pressentiments exemplars. Ha estat convidat a participar a diversos congressos i actes culturals. Diferents revistes literàries i antologies han publicat textos seus. És autor d’articles de crítica literària sobre diversos autors catalans i de l’àmbit hispànic i també d’algunes traduccions, com la selecció de poemes del poeta Joan-Elies Adell.

Arriba la tardor, és hora d’apuntar-nos al curs que ens agradi, podem triar i remenar, millorar els idiomes, la dansa, els nostres coneixements musicals o plàstics, i també la nostre escriptura.

L’Escola de Lletres del Centre de Lectura, sorgida a l’empara de la Biblioteca del Centre, s’ha consolidat els darrers anys. Esperem que aviat es puguin veure els resultats d’aquests tallers d’escriptura i que l’edició de textos de nous autors esdevingui usual i quotidiana.

Xavier Filella Fargas és president del Centre de Lectura

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics