Dissabte, 26 d'Octubre de 2024

En record de Modest Gené

15 d'Octubre de 2008, per Teresa Gomis de Barbarà

L'obra de Gené és fàcil de veure a Reus, a La Selva del Camp, a Poblet… Als qui la vulguin contemplar, i seguir-la pels carrers de Reus els recomano el llibre de Domènec Solé 'L'obra pública de l’escultor Modest Gené Roig a Reus'. El llibre, datat en 2005, conté un recorregut pels carrers de Reus, amb fotografies, textos, un mapa i 16 localitzacions d’imatges o escultures de Gené.

Sobre el títol d’aquest llibre, cal remarcar-ne que els mots “obra pública“ signifiquen “a l’abast de tot el públic”, però no propietat pública, o sigui municipal. Malgrat això, existeix obra de Gené propietat del municipi, al Museu de Reus. La vídua i la filla de l’escultor, les senyores Matilde Gómez i Mª Carme Gené, van donar obra de Modest Gené al Museu de Reus, l’any 1986.

Al Museu de Reus, tanmateix, s’hi acusa la carència d’obres de l’època africana de Gené. Aquesta és també l’opinió de Marc Ferran, extreta del capítol 'Modest Gené al Museu', del llibre de Solé.

El llibre de Solé és concís i útil. La informació que presenta sobre les obres visibles avui es complementa amb dades sobre obres que actualment ja no es poden veure. Permeteu-me un record familiar a partir d’una d’elles, la imatge de Sant Joan per a la parròquia del mateix nom a Reus. Aquesta imatge es va presentar al públic i feligresos el dia de Sant Joan de 1935. Havien actuat de models de l’escultor dos joves amics seus, Ceferí Olivé, i el meu sogre, Andreu Pujol.

Anys desprès, en 1944, Modest Gené va acabar un bust de bronze del pare del meu sogre, Andreu Pujol Capdevila, mort l’any 1937. L’any 2001 vaig tenir la satisfacció de coincidir amb la vídua i la filla de l’escultor, interessades en aquest bust.

Una altra obra de Modest Gené que ja no es pot veure és una reproducció en fusta de

la Victòria de Samotràcia. Aquesta escultura va ser sostreta del seu pedestal. Es trobava al vestíbul de la casa que Solé esmenta en el seu llibre, on a la façana hi ha quatre braços de ferro forjat, que sostenen entorxes, obra de Gené. Agraeixo a Domènec Solé el seu treball de documentació sobre l’artista reusenc. També el meu reconeixement a tots i totes els/les qui tenen cura de les manifestacions o actes en record de Modest Gené, en la data dels 25 anys de la seva mort.

Ara hi ha l'una ocasió de reivindicar la figura de Gené, i de recollir, en la mesura que sigui possible, el màxim de la seva obra dispersa, en especial l'africana. Aquesta pot mostrar una visió de Modest Gené radicalment diferent. Modest Gené era artista, reusenc i occidental, fill d’una cultura i unes tradicions. Calia que anés a l’Àfrica a la recerca del contrast vital i l'autenticitat bàsica, com van fer Fortuny, Tapiró, Delacroix, Matisse, Duffy, Hemingway, Barceló i tants d'altres.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (8)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ANZAMEu  23 d'Octubre de 2008

PPERIPÈCIES D’UNA OBRA DE MODEST GENE

  Una de les obres de Modest Gene, per molts reusencs ha passat desapercebuda, fins que a Barcelona la van redescobrir i aixo que no son japonesos(lo que pot, la cultura).Resulta que en el seu moment se li va encarregar a l'artista un bust de Franco, durant molts anys va presidi un lloc d’honor de l'Ajuntament. Al girar-se la truita, l’obra d’art, va passar a augmentar l’estoc d’objectes perduts pels magatzems de brigades.
Passant els anys i un dia des de Barcelona, van formular una consulta a l’Ajuntament de Reus, per si tenien algun objecte de símbol franquista. Algú, va fer memòria i va pensar amb el bust retirat de la circulació i el van oferir a la comissió de l’exposició de Barcelona per celebrar una commemoracio. Pensarien que seria el moment de treures el mort de damunt. Total que els barcelonins van quedar impressionat per l’obra de Modest Gener (ideologies apart, segueix sent preciosa i mes venint de les seves mans). Tant es així que tot van ser elogis, demostrant un gran interès per la mateixa. El Comissari de l’Exposició, va detectar poc interès per part de l’Ajuntament de Reus, tinc entès, que inclús i van fer proposicions, perquè es quedes l’obra a Barcelona. Però com que a Reus, no som tontos, se les van veure vindre, si van negar rotundament.
El bust de Franco, va tornar a Reus i el seu destí ja no va ser al magatzem de brigades, si no al Museu Municipal, però no acaba aquí la cosa, doncs va faltar temps per ocupar llocs d’honor a varies publicacions editades del Bolleti dels museus.
El jueu del raval, figura de fusta, i Franco, obra de Modest Gene, han servit d'icona en moltes il·lustracions, ves per on?. No serà la ultima vegada que ens passaran bous per besties grosses. aZm

Jordi Borràs  22 d'Octubre de 2008

Un glòria de l'escultura

 Modest Gené és una glòria de les arts de Reus, de Catalunya i d'Espanya i una honra per tot els seus ciutadans. De les seves mans van renàixer de nou -amb més bellesa encara si fos possible- les imatges del Sant Crist de la Sang i la del Sant Crist jacent en el Sant Sepulcre, mutilades i cremades el juliol de 36. Amb la temàtica que sigui -cada artista es troba amb una època i en unes circumstàncies concretes- se l'ha de jutjar per la seva obra. Per aquesta, Modest Gené i Roig mereix figurar en el Llibre d'Honor de l'escultura. Per la seva vida privada, de la qual "dimes " i "diretes" no m'interessen, només la seva família el pot jutjar i, ho ha fet, estimant-lo i recordant-lo. Caldria només la seva autoria del Sant Crist de la Sang per tenir obertes les portes del cel de bat a bat.

Aixalà  22 d'Octubre de 2008

obres africanes de Gené

Crec que s'heu descuidat una cosa en aquest llibre que mencioneu.
Doncs el fet de que a la Guinea Equatorial hi havia més catalans i valencians que altra cosa. I de gent de Reus n'hi havia molta. Ho dic perquè a casa meva tenim un sant crist que l'havia encomanat la meva àvia al senyor Gené a semblança del crist de la Sang, però que realment no s'essembla en res ans al contrari. És fet de marfil i la creu és de banús com una mare de déu i una altra d'ivori. D'obres d'en Gené de ben segur que n'està ple però les desconeixem per falta de rigor en investigar la gent que envoltava l'artista. Igual passa amb en Farré Revescall.

Mr.   20 d'Octubre de 2008

homeeee

Hosti, deixeu descansar els morts en pau, no?
I dels pecats del piu Jesús se'n riu. No sigueu tan puritans, hòstic

rossinyol  19 d'Octubre de 2008

La mà pecadora? jaja

Recordo quan els meus avis vivien a la Guinea Equatorial (antiga colònia espanyola) m'explicaven que el senyor Modest no parava d'anar a les cases de barrets. Quan ell estava allà per portar diners a la seva família, la seva dona i a les filles. Elles passaven més gana que un mestre d'escola aquí a Reus perquè clar, ja se'ls havia gastat tots. Però és clar quan el van fer il·lustre de la ciutat llavors la seva família va canviar totalment d'opinió. Curiós no?

Té la mà Maria  17 d'Octubre de 2008

Modest Gené

<p>El Sr. Modest Gene era un gran cat&ograve;lic a la ciutat de Reus, pero l'&Agrave;frica negra li 'anava la marxa'.</p>

maria angueres  16 d'Octubre de 2008

al Sr. Carles

 Sempre queixant-se de tot, és que no rellisquem mai nosaltres? sigueu més positius home de Déu.

Carles  16 d'Octubre de 2008

Sant Crist de la Sang

 Senyora Gomis, em sembla molt bé que expliqui les seves anècdotes, però que una regidora de Reus parli de l´obra de Modest Gené, i vagi parlant d´obres absolutament menors i no mencioni el Sant Crist de la Sang ( i la seva imatge bessona al Sant Sepulcre), quan és una referencia artística, cultural i per a molts reusencs és la seva máxima devoció.... Em sembla una relliscada de molta consideració.