Diumenge, 28 de Juliol de 2024

Els «amfitrions visitants»

28 de Maig de 2021, per
  • L'equip de softball "Los Bravos de Reus"

    Cedida

L'esport va més enllà de la pura activitat física; és una disciplina total, que incideix en molts altres aspectes de la vida de les persones. "Sembla que els polítics no ho entenguin", lamenta Barbina Contreras, de l'Associació Dominicana Acció Integradora (ADAI). Des de fa temps, l'equip de softbol Los Bravos de Reus demana a l'Ajuntament unes instal·lacions "adequades" per poder entrenar i competir, però a dia d'avui aquest somni encara no s'ha fet realitat, segons el directiu Ramon Pérez.

'Amfitrions visitants'

L'equip organitza un esdeveniment esportiu dedicat al softbol (una modalitat del beisbol) per celebrar el Dia de la Mare, que a la República Dominicana és el 30 de maig, i també per retre homenatge a un company que es va morir. Lamentablement, estan obligats a ser "amfitrions visitants", ja que l'acte se celebrarà a Lleida perquè aquí no hi ha un espai adequat. "Quan anem a altres llocs a jugar, d'alguna manera representem la ciutat de Reus", raona Pérez, qui afegeix: "Ens agradaria poder rebre els equips de fora aquí, igual com ells ens reben a nosaltres".

Nascuts fa més de 10 anys

Los Bravos de Reus van sorgir ara fa uns 13 anys, amb la voluntat de "jugar, passar-s'ho bé i competir". A part de l'equip masculí de softbol, s'està constituint un femení i també tenen un equip de bàsquet.

Quan van començar, entrenaven en un descampat del polígon AgroReus. Des que han reprès l'equip, però, no tenen cap lloc on practicar amb condicions. "Si tenim un partit a les 11 del matí Barcelona, per exemple, hi anem a les 8 del matí i entrenem allà", explica Pérez. Ara estan competint en una lliga catalana, però tenen ganes d'anar més lluny: "Tenim algun partit previst a Holanda i a Canàries", avança Pérez.

L'equip està format per una trentena de jugadors, i entre tots afronten les despeses. "Hem creat un uniforme, que ens va costar uns 700 euros", relata Pérez. La seva idea és fer un pas endavant i esdevenir "més que un equip". Els agradaria disposar d'unes condicions "decents" i, a més a més de jugar, poder oferir tallers i activitats formatives per apropar aquest esport a més gent.

Converses amb l'Ajuntament

L'equip de softbol forma part de l'associació ADAI. Per això, Contreras va adreçar-se al consistori fa uns tres anys per intentar ajudar el club. Va mantenir converses amb l'exregidor d'esports, Jordi Cervera, i aquest li va assegurar que "iniciarien els tràmits", sempre segons la seva versió. "Amb el nou regidor (Josep Cuerba) no hi he pogut parlar, no m'agafa el telèfon", es queixa Contreras.

Representants d'alguns partits polítics de la ciutat el van atendre, assegura, però la trobada no va derivar en cap acció concreta. "Estem cansats d'anar cap aquí i cap allà, és com si ens prenguessin el pèl", denuncia Contreras, qui afegeix: "Et maregen perquè et quedis a casa i no et queixis més". Pérez opina que hi ha certs "esports preferits" que tenen prioritat i en canvi d'altres que estan oblidats. "No és tan difícil, només és qüestió de voluntat", afirma Contreras, ja que "d'espai i recursos, n'hi ha".

Des de Reus Esport i Lleure admeten que es va atendre la petició de l'associació però que "no es té constància que hi hagi gaire practicants d'aquesta disciplina a la ciutat" i per això "no es preveu, en el curt termini, l'habilitació d'instal·lacions d'aquest tipus". Asseguren que, de moment, "no encaixa en el model esportiu de la ciutat" i que, en el cas que augmentés el nombre d'aficionats a aquest esport, "es podria valorar". 

'No ens tenen en compte'

Un dels problemes de fons, exposa Contreras, és que "a nosaltres, els estrangers, no ens tenen en compte ni pel vot, i mira que hi ha molts nacionalitzats... però som com invisibles", lamenta. Concretament, a Los Bravos de Reus gairebé tots són emprenedors: "Jo tinc la meva empresa (una botiga al barri de la Sardana), alguns companys tenen perruqueries i altres tipus d'establiments", ressalta Pérez. 

També argumenta que la integració "és un carrer de doble via: d'aquí cap allà i d'allà cap aquí". Constata que, sovint, les persones provinents d'altres països es queden "al marge de la política", no pas perquè no sàpiguen del tema o perquè no hi estiguin interessades, sinó perquè "desconnecten" en no sentir-se escoltades ni representades per les institucions.

A aquesta situació se li suma l'estigmatització del col·lectiu, apunta Contreras. "Aquí un estranger fa alguna cosa dolenta i surt a tot arreu. En canvi, al que ells promouen amb l'equip, per exemple, l'esport i la cultura d'un altre país, no se li dona cap tipus d'espai".

Trobada esportiva

El dia 30 de maig, Los Bravos de Reus se'n van cap a Lleia, al camp de Los Halcones, on també es trobaran amb els XL de Barcelona. Han convidat tota la comunitat dominicana de la ciutat, que són unes 500 persones. L'esdeveniment esportiu comptarà també amb la presència de diverses autoritats, inclòs el cònsol de la República Dominicana a Barcelona.

La seva voluntat és que tothom pugui anar-hi, i per això han organitzat una sortida des de Reus, quedant al pàrquing de davant la biblioteca Xavier Amorós. "Traslladar-nos cap allà se'ns està fent difícil", reconeix. Per això, reiteren la seva petició al consistori de disposar, com altres clubs i equips de la ciutat, d'una instal·lació on practicar el seu esport.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon perez   28 de Maig de 2021

Ironia de la vida

Buen titulo los anfitriones visitante...... El deporte es educacion mirarlo de esa manera ayuntamiento y autoridades

Reportatges