Dimarts, 30 d'Abril de 2024

L'hoquei patins de Portugal mana a Europa

La classificació de quatre equips portuguesos a la Final de la Champions qüestiona el model de l’OK Lliga

15 d'Abril de 2024, per Jordi Benavent
  • Imatge d'un partit entre l'Sporting de Portugal i el Reus Deportiu

    Reus Deportiu

Quan arriba la primavera, els equips d'hoquei patins comencen a moure el mercat per preparar les plantilles de cara a la pròxima temporada. Els noms dels jugadors més destacats estan sempre a l'agenda dels equips punters per intentar reforçar-se i ser més competitius de cara a la nova campanya. Aquí és on "el peix gran es menja al petit" i per a molts equips resultat complicat construir una base sòlida i competitiva.

A l'OK Lliga, el club dominador de la competició estatal és el FC Barcelona. Els seus números així ho avalen. Després de 23 jornades disputades només ha perdut un partit, n'ha empatat dos i els altres vint han estat victòries amb una solvència insultant.

Tanmateix, la setmana passada, l'hoquei del Barça, que es passeja per l'OK Lliga, va rebre una dosi de realitat al mateix Palau Blaugrana. Els d'Edu Castro van quedar eliminats de la Champions (antiga Copa d'Europa) i no estaran presents a Final a 4 de la màxima competició continental. El botxí dels blaugranes va ser l'Sporting de Portugal, dirigit per Alejandro Domínguez, i que abans ja va deixar a mig camí el Calafell i el Reus Deportiu.

Juntament amb l'equip de Lisboa, es jugaran ser el rei de l'hoquei patins europeu, tres equips més de lliga de Portugal, el FC Porto, que defensarà el títol guanyat la temporada passada a Viana do Castelo; l'OC Barcelos i l'UD Oliveirense. Tots quatres disputaran la final en una seu encara per decidir. 

De fet, a les darreres fases finals, la presència d'equips lusitans ha estat una constant. I és aquí on s'obre el gran debat: S'estan fent bé les coses des de la federació i els clubs per atraure els millors jugadors a l'OK Lliga? És prou competitiva la lliga de casa nostra per lluitar amb Portugal? La resposta és clara; no. No s'està fent prou per incentivar als clubs a invertir en plantilles competitives.

Ara per ara, el "Campeonato Placart d'Hóquei Patins" és més atractiu que la Parlem OK Lliga. La competició domèstica de Portugal s'ha convertit en un aparador i els millors jugadors i entrenadors volen ser-hi. A Portugal obtenen uns contractes immillorables en una competició viva, que ha apostat, no només econòmicament, en ser el centre d'aquest esport.

Imatge d'un partit entre el Porto i l'Sporting de Portugal

Any rere any, són molt els jugadors que fan les maletes i amplien les plantilles dels clubs portuguesos, debilitant-se d'aquesta forma la competitivitat a la nostra lliga. I en aquest final de temporada tornarà a passar el mateix.

És cert que hi ha molta igualtat entre els equips per estar al play-off per al títol. També és veritat que l'emoció per salvar la categoria fa que l'expectació creixi, però el fet d'un gran dominador sobre la resta, ho debilita tot.

Aquesta situació no és bona per un esport que sembla que està ferit de mort des de fa temps, i sembla que ningú vulgui fer res per reanimar-lo. S'han de buscar incentius i solucions per fer, de l'hoquei patins, un atractiu per als espectadors. La majoria dels pavellons estan mig buits i les cobertures informatives i divulgatives són molt pobres. Cada vegada menys mitjans fan un seguiment continuat dels equips de la lliga regular. No n'hi ha prou amb tenir una cita atractiva al calendari, com és la Copa del Rei. Els clubs i les aficions demostren que, amb una mica d'imaginació, l'hoquei patins pot tenir futur, però s'ha de treballar per vetllar per aquest esport, deixant a banda els interessos personals.

Les solucions han d’arribar a través de la difusió de la competició de qualitat i amb  campanyes de màrqueting per atraure a inversors que vulguin apostar per un dels esports d'equip més espectaculars que hi ha. Unes apostes que ja s’han fet en altres esports. El  “handbol”, el futbol sala, l'hoquei herba o, fins i tot el waterpolo tenen més cobertura televisiva actualment en l'àmbit estatal.

La victòria a la final de la WS Europe Cup (antiga Copa CERS) de l'Igualada, contra el Follonica italià, mostra que de potencial n'hi ha, i també matèria primera per lluitar a les competicions continentals.  Només falta posar-hi ganes, imaginació i recursos.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics