Dissabte, 20 d'Abril de 2024

La importància dels valors en l'esport escolar

20 de Gener de 2021, per Josep Gallofré
  • Imatge d'arxiu d'un partit de futbol-sala escolar a Reus

    Reusdigital.cat

Aquest passat dilluns, 11 de gener, el Consell Esportiu del Baix Camp va rebre el Premi de Civisme a l’Esport, que convoca cada any el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de la Direcció general d’Acció Cívica i Comunitària. Targeta Verda va néixer a l’any 2006 a Reus, gràcies a la iniciativa del Consell Esportiu del Baix Camp i de l’Ajuntament de Reus. Des del curs 2015- 2016 premia els comportaments positius i que potenciïn els valors cívics i saludables de l’esport, en les competicions esportives en edat escolar. En parlem amb l’encarregada de Promoció Esportiva i Formació del Consell Esportiu, Tere Cousillas.

Què significa per al Consell Esportiu haver guanyat el Premi de Civisme a l’Esport 2020?

Aquest guardó és un reconeixement molt important per a nosaltres, i per a tots els Consells Esportius de Catalunya, que treballem any rere any per oferir un esport escolar basat en la formació i els valors positius de l’esport. El premi ens permet seguir treballant per reforçar les actituds d’activitat física saludable, la igualtat de gènere i per fer de les nostres activitats un instrument i vehicle de socialització.

Per últim, i no menys important, ens permet potenciar la figura del tutor/a de joc, que és l’evolució del que popularment coneixem com àrbitre. A les nostres competicions d’esport escolar els tutors/es de joc participen activament en el procés de formació i creixement dels infants.

Com ho fan?

Si abans havien de xiular els partits, o puntuar en competicions els aspectes més tècnics i apuntar-ho a les actes arbitrals, ara la funció del tutor/a de joc és molt diferent. Són un agent més, i molt important, en la formació i desenvolupament integral de l’esportista. Aquesta tasca sempre s’havia atribuït en gran mesura entrenadors/es i famílies.

El guardó referma encara més el concepte de diversió i  formació en l'esport base?

Creiem que en aquestes edats l’esport i l’activitat física són sobretot diversió i formació, més enllà de la millora de la condició física i de l’aprenentatge dels aspectes tècnics i tàctics de cada modalitat esportiva. És un espai de formació personal i, al mateix temps, un factor d’integració social i cultural.

Com tindrà continuïtat aquest 2020-2021 el programa Targeta Verda a  causa de la pandèmia de la Covid-19?

En les nostres activitats formatives per a tècnics esportius i per a tutors de joc tenim inclosa l’assignatura ‘Valors i tarjeta verda’. En tots els cursos de formació que estem realitzant actualment aquest tema sempre hi està present i donem eines per tal que els monitors/es esportius apliquin els conceptes de joc net, assertivitat, salut, inclusió i igualtat en les seves activitats esportives.

Ens sembla imprescindible incloure aquestes petites accions per canviar el concepte d’esport escolar i per reforçar les actituds positives de tots els agents que conformen l’esport en aquestes edats: famílies, esportistes, entrenadors/es, directius/ves i tutors i tutores de joc de les competicions.

El civisme i les millores en l’entorn de l'esport són premisses imprescindibles del Consell Esportiu del Baix Camp?

El programa Targeta Verda va néixer l’any 2006 a Reus, gràcies a la iniciativa del Consell Esportiu del Baix Camp i de l’Ajuntament de Reus. Tot i això, potenciar els valors cívics i saludables de l’esport en les nostres competicions esportives i activitats sempre ha estat una prioritat pel Consell Esportiu del Baix Camp i el conjunt de Consells Esportius de Catalunya des que van ser creats als anys 80.

El nostre treball diari va més enllà de la millora de la condició física o dels aspectes tècnics i tàctics de cada modalitat esportiva i el compromís social sempre ha estat inherent a les activitats dels Consell Esportius.

L'edat escolar és la més important per a la formació d'esportistes en tots els sentits?

Tothom coneix els beneficis físics de l’esport en edat escolar, però els Consells Esportius realment volem aprofitar l’esport com una eina educativa i de desenvolupament psicològic.

Aquest treball amb els joves esportistes és molt important i primordial, però no ens hem d’oblidar de tots els agents que conformen l’esport en aquestes edats.

Entenem aquest programa de valors i de joc net com una acció conjunta i que, sense la implicació i formació de tothom, no només la dels infants i joves, no obtindrà els resultats esperats ni tampoc facilitarà l’aprenentatge integral dels més petits que practiquen esport. o realitzen alguna activitat física.

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics