Dissabte, 27 d'Abril de 2024

Tres dècades d'atenció sanitària esportiva de qualitat

Recorrem els trenta anys de servei de la Unitat de medicina de l'esport de l'Hospital Sant Joan

01 de Maig de 2019, per Joan Gomis
  • L'equip humà de l'Unitat de Mèdicina de l'Esport de l'Hospital Sant Joan de Reus

    Cedida

La vida avança ràpidament, i més en els passadissos d'un hospital on la jornada laboral comença, però gairebé mai se sap quan acaba. L'objectiu principal és atendre amb la màxima professionalitat els pacients. Aquesta és la fórmula que empra des dels seus inicis la Unitat de medicina de l'esport de l'Hospital universitari Sant Joan de Reus. Enguany celebra tres dècades de servei i dedicació. Va estrenar-se el juny de 1989, en un petit espai de l'IMAC a la casa Rull, des d'on va passar a l'actual antic Hospital del mateix carrer de Sant Joan. Actualment, és al nou centre sanitari. 

El doctor Luís Franco ens obre les portes del seu despatx. És el responsable de la unitat des del primer dia. També hi figura des del principi el doctor Francico Rubio. La doctora Paola Ugarte, la infermera Pilar Rojón i l'administrativa Àngels Riera completen l'equip. Sovint, el servei necessita el suport de treballadors d'altres àrees. "Sense les col·laboracions quedaríem coixos o parcialment limitats, però tenim la sort d'estar en un gran hospital i juntament donem un servei òptim. Busquem fer-ho el millor possible per als pacients i esportistes", destaca Franco en una entrevista al darrer Fot-li Esports!, de LANOVA Ràdio.

 

El doctor Luís Franco atenent a l'entrevista del 'Fot-li Esports!'

Centre de referència

La tecnologia evidencia el pas del temps, influeix en tots els aspectes de la vida, i en la medicina també, tal com constata Franco. "Comptem amb màquines que no ens haguéssim imaginat ni en els millors dels nostres somnis 30 anys enrere", admet. Els aparells ajuden a motoritzar i tenir les dades dels esportistes en l'exercici físic i el repòs. "Ens han facilitat molt el treball i conèixer millor tot el que estudiem i investiguem dels esportistes", subratlla el responsable de la unitat.

La professionalitat té premi. L'equip ha estat reconegut com un centre de referència amb el nivell 3, el màxim que es pot atorgar. "Ens permet ser un centre acreditat pel Consell català de l'esport. Tenim el seu suport en àrees com en l'assistència als pacients que requereixen un nivell superior", apunta Franco.

Un dels avantatges que la unitat aconsegueix amb aquest segell és que pot obtenir millor tecnologia per controlar millor els esportistes i els pacients. No només això, sinó que pròximament, si no hi ha grans alteracions, podrà acollir residents de l'especialitat de medicina de l'Esport, el que es coneix popularment com el MIR. "Estem pendents que el ministeri de sanitat reguli amb un nou decret les especialitats", relata el doctor. Seria un dels quatre centres habilitats arreu de Catalunya.

Gràcies a la investigació, la medicina ha fet un pas més. "Ens hem adaptat als nous coneixements científics i a les recomanacions que es donen internacionalment per les societats de la medicina de l'esport i societats de cardiologia de l'esforç. Les proves s'han anat ajustant. Hem augmentat progressivament l'espectre a qui dirigim la medicina de l'esport. No només atenem esportistes de competició o iniciació, sinó també a pacients amb problemes mèdics que ens deriven altres àrees de l'Hospital. Hem de fer determinades proves per veure l'estat, o bé hem de recomanar exercici físic perquè forma part del tractament de la seva malaltia". La salut està connectada. Tocant una tecla o un altre, es pot resoldre el problema o patologia, o bé no, en els pitjors dels casos "S'ha de dir la realitat, inclús en coses que no ens agraden, com ara dir a l'esportista que ha de deixar l'esport d'alta competició, i això, en edats joves és complicat. Hem de combinar l'empatia, però també dir la veritat encara que sigui dur", assegura Franco.

Posar remei a malalties preocupants

La unitat de medicina de l'esport considera que hi ha dues patologies importants que podrien afectar greument a l'esportista: una és la prevenció de la mort sobtada, i les lesions a l'aparell locomotor. En relació a la mort sobtada, Franco subratlla que per seguretat, "els esportistes facin el pas perquè es pugui detectar i prendre mesures per evitar un esdeveniment greu".

En el segon apartat, explica que són freqüents les lesions musculars o musculotendinoses. "Preocupen les lesions de creuats anteriors del genoll o el turmell en esportistes cada vegada més joves. Fa uns anys era impensable veure-les en esportistes de 12, 13, 14 o 15 anys, perquè normalment apareixien en persones de més de 20 anys", admet l'especialista.

Creu que es produeixen aquestes lesions perquè "hi ha una incorporació massiva de joves a la pràctica esportiva" o perquè avui en dia un atleta és molt "autoexigent en el seu rendiment".

Accés a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus

'Gran part de la població no fa un mínim d'exercici físic'

"Gran part de la població no fa un mínim d'exercici físic", diu contundent Franco. "La societat ha de deixar de ser mandrosa i moure's de forma senzilla i regular, no quan arriba l'estiu i ens hem de posar el banyador", segueix. "Encara que hi hagi ha molta més conscienciació en aquest sentit, s'ha d'insistir als esportistes o aficionats d'edats mitjanes que sempre hi ha algun risc més de salut. Si han de fer un exercici de certa intensitat, han de tenir uns controls i reconeixements, per tenir més seguretat, i d'aquesta manera l'esport sigui un benefici per la salut i no un risc. Tampoc es tracta d'estar tot el dia al metge, però si fer revisions anuals o cada dos anys, aconsella el màxim responsable de la unitat", assenyala.

I els metges us cuideu?, se li pregunta. "Ens cuidem cada vegada més. No sols en qüestions del tabaquisme, sinó també en l'alimentació i en la pràctica d'exercici físic. Respecte al tabaquisme, quan jo estudiava medicina estava permès fumar i a les consultes s'intercanviava tabac entre el metge i el pacient", recorda. 

Precarietat en el sector de la medicina esportiva?

"Catalunya sempre ha anat per davant en medicina de l'esport, molt per davant d'altres zones de l'estat", assegura Franco. També confirma que "s'està aplicant positivament una legislació en temes de reconeixements mèdics. Ha millorat molt des que vam començar. Si actualment el Consejo Superior de Deportes (CSD) realitza la legislació suficient perquè l'obligatorietat de reconeixements mèdics estarem en una situació encara més favorable", sentencia.

Recupereu l'entrevista sencera al 28è 'Fot-li Esports!':

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics