Divendres, 13 de Setembre de 2024

Huguet: 'La declaració dels drets humans beu de les fonts del cristianisme'

L’Auditori del Palau Bofarull acollí el pregó d’inici de la Setmana Santa reusenca.

27 de Març de 2010, per Anton Baiges
  • Un moment del pregó de Setmana Santa d'enguany

    Anton Baiges

Huguet, que inicià el seu parlament recordant els sons típics de la Setmana Santa reusenca, féu un recorregut a l’entorn dels tres judicis sense defensa que patí Jesucrist, fent una comparació amb diferents articles de la Declaració dels Drets Humans de les Nacions Unides, promulgada l’any 1948. La primera, quan Jesús és jutjat al Sanedrí pels religiosos, i, segonament, quan és jutjat políticament per Pilat i Herodes. Uns judicis sense defensa, que repetim actualment en moltes parts del món, ‘com la de la nit de Dijous Sant’. El degà del Col·legi d’Advocats recordà l’article primer de la carta magna de les Nacions Unides on es proclama ‘que totes les persones neixen lliures’, així com el desè on s'afirma que ‘tota persona té dret a ser escoltada’. Un resum, proclamà, de la Passió de Nostre Senyor Jesucrist.

Prosseguí l’acte el prior de Sant Pere i prefecte de la Reial Congregació de la Puríssima Sang, mossèn Creu Sàiz, que recordà les arrels fondes del cristianisme, un llarg recorregut que s’estén del Diumenge de Rams al Dissabte de Pasqua. El prior recordà que, ahir com avui, Jesús veuria una societat on sovint tot ‘es compra amb trenta monedes de plata’, com la traïció de Judes, la manipulació de l’estament polític o una Església sovint massa aferrada al poder. En contraposició, el prefecte de la Sang assenyalà ‘tants signes d’esperança’ com són els milers de voluntaris que treballen des de la fe i la humilitat per un món més just i lliure. També reivindicà el fet històric i cultural religiós, ‘que alguns voldrien esborrar de la nostra tradició històrica’, així com agraí a ‘tots els amics’ de les confraries que estan compromesos en els actes de Setmana Santa.

Finalment, Misericòrdia Dosaiguas, en representació municipal, expressà el suport de l’Ajuntament de Reus al ‘patrimoni col·lectiu de la Setmana Santa reusenca’ i definí el cristianisme com una religió ‘exigent, esperançada i plena d’humanitat’. Clogué l’acte Miquel Àngel López-Mallol, vicepresident de la Diputació de Tarragona, qui exhortà a viure plenament els actes d’aquests dies.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges