Divendres, 13 de Setembre de 2024

Inici d’una nova era financera

La fusió de les caixes Tarragona, Manresa i Catalunya reconfigura el panorama català

21 d'Octubre de 2009, per Laia Tost Bergadà
  • Les fusions dibuixen un nou panorama financer

    Laia Tost

  • Agència de Caixa Tarragona

    Laia Tost

Amb la fusió de Caixa Tarragona, Caixa Manresa i Caixa Catalunya el debat econòmic es reobre davant els dubtes d'aquesta nova entitat financera que, tot i ser una realitat, encara queden molts punts per aclarir. Uns buits que des de la nova entitat s'assegura que tindran resposta un cop acabat el Pla d'Integració amb el que s'està treballant.

Entre els interrogants que es plantegen a la plana econòmica es troba el futur nom i logo de l'entitat. Una qüestió que més enllà de l'estètica s'hi amaga la preocupació per la pèrdua de capacitat de decisió de cada una de les antigues entitats. Ja que si bé una fusió uneix forces, és intrínsec també la pèrdua de sobirania. En els òrgans de govern de la nova caixa, Caixa Catalunya tindrà un 60 per cent de representants, Caixa Tarragona un 20 per cent i Caixa Manresa un altre 20 per cent. Sobre aquests percentatges, Feliu Formosa, director general de Caixa Manresa, durant les XIV Jornada Econòmica de Caixa Manresa, va assenyalar que "és millor ser el 20 per cent d'un gran projecte que el 100 per cent d'un projecte petit".

En aquesta mateixa línia se situen les declaracions de Josep Poblet, president de la Diputació, Corporació Fundadora de Caixa Tarragona, qui va manifestar en la compareixença posterior a la reunió del Consell d’Adminstració de Caixa Tarragona, que des de la Diputació es creu que aquesta és la millor opció per a la Caixa Tarragona. Poblet també va declarar que aquesta operació "garanteix la seva participació activa en la nova entitat". En aquest sentit, la participació de Caixa Tarragona es concreta en el 28,6 per cent dins del consell d’administració de la nova entitat, un percentatge que serà un 25 per cent dins de la comissió de control i d'un 21 per cent dins l'assemblea general.

D'altra banda, la nova caixa resultant tindrà el seu domicili social a Barcelona, a la seu de Caixa Catalunya, mentre que les actuals Caixa Tarragona i Caixa Manresa seran seus territorials.

Sembla ser, però, que des de les entitats integrants de la nova caixa, veuen el "got mig ple". Manel Rosell, president de Caixa Manresa el defineix com un projecte "guanyador, sòlid i amb visió de futur", mentre que Poblet, en un comunicat de la Diputació, afegeix que és "un projecte sòlid en benefici de la societat, els clients i els empleats".

L'acord de fusió de les tres caixes es duu a terme en un context econòmic actual marcat per una crisi que planteja profunds canvis i una nova reestructuració del sistema. Una decisió que alguns estudiosos qualifiquen de necessària per sobreviure. David Dueñas, professor de sociologia de la Universitat Rovira i Virgili i membre del Grup de Recerca Anàlisi Social i Organitzativa, defineix la fusió com el punt d'inflexió que permet "el pas d'una caixa tradicional a una caixa amb les condicions de la postmodernitat, que aconsegueix tenir més capital, ocupar més territori i així poder entrar dins del mercat global". Dueñas afegeix que "tot i no ser garantia d’èxit, aquesta és la condició prèvia per tirar endavant".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

fusió caixes caixa tarragona caixa manresa caixa catalunya

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan123  22 d'Octubre de 2009

Parlem?

  interessant article, falta veure com s'ho prenen els amics de La Caixa, parlem? i si hi haurà batalla per ser la principal Caixa del país

Reportatges