Dilluns, 20 de Maig de 2024

Joaquim Maria Bartrina i el pa amb tomaca, eixos per aprendre català al teatre

El projecte Desdezero crea un muntatge teatral a partir de l'experiència de comunicar-se en la nostra llengua

29 de Gener de 2014, per Enrique Canovaca
  • Anna Sapera, Maria Dolors Sardà i Ferran Vidilla

    Enrique Canovaca

"Com que partíem des de zero, en una primer fase, abans de Nadal, ens hem anat coneixent i hem vist els camins que podia portar cadascun dels voluntaris", assegura Vidilla, qui subratlla que els participants poden definir el seu grau de compromís i el paper que volen desenvolupar en la funció teatral, que es veurà el proper 26 de juny, al Bartrina. Molts faran d'actors i dramaturgs, però d'altres s'hi han apuntat com a maquilladors, fusters o il·luminadors, tasques molt necessàries en el projecte, impulsat per la regidoria d'Ensenyament i el Centre de Normalització Lingüística (CNL).

La directora del CNL de Reus, Anna Saperas, ha detallat que l'origen dels participants a Desdezero és força divers: des de catalans que ja han estat voluntaris lingüístics, fins a ciutadans d'Argentina, Rússia, Romania o Equador, passant per d'altres que provenen de l'Aragó o les Illes. Vidilla reconeix que dins del grup existeixen diversos nivells de català i pensa que la llengua tampoc ha de ser un mur, "malgrat que hi ha d'estar present".

Dos eixos temàtics

"A hores d'ara fem sessions setmanals amb un grup d'actors, per treballar improvisacions i tècnica actoral, i amb un altre grup de dramaturgs, que estan fent investigació sobre dos eixos: Joaquim Maria Bartrina i un element típicament català, el pa amb tomaca", indica Vidilla, qui ressalta que el poeta va escriure en catala i castellà, "uns poemes que parlaven de l'amor a la llengua i el valor de ser català".

El coordinador del taller opina que l'època viscuda per Bartrina té molts punts en comú amb l'actual: "els problemes lingüístics i les mateixes tensions polítiques i nacionals". No obstant, Vidilla assegura que l'obra de teatre no ha de parlar de política, sinó més bé aprofitar l'època daurada del Reus contemporani, amb personatges il·lustres com Prim o Fortuny.

La comunió del grup que forma el projecte va més enllà de les trobades setmanals i s'ha creat un grup de Facebook i Twitter per intercanviar idees i promocionar-se. A més, durant aquest temps s'han organitzat diverses activitats, com una sortida al Priorat. Properament, els voluntaris faran una calçotada i una visita turística a Reus. Tot plegat, un grup pràcticament d'amics amb un objectiu comú.

Desdezero és una adaptació del treball '1,2,3... provant', de Jordi Pujol Nadal i Oriol lladó i Esteller, que va guanyar l'any passat el 9è Premi d'Idees per Promoure l'Ús del Català, que convoquen biennalment la regidor d'Ensenyament i el CNL.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges