Els actes de la Borsa s'iniciaran dijous vinent, amb un sopar de gala al centre de convencions de Port Aventura, on es preveu la presència del secretari General d'Agricultura i Alimentació, Josep Puxeu; el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena; el president del Parlament, Ernest Benach, i els principals agents econòmics de la demarcació. Aquesta trobada suposa el vessant més social d'una Borsa que celebrarà els cinquanta anys i que comptarà amb més d'un centenar d'estands dels principals productors, distribuïdors, transportistes o venedors del sector dels cereals i, especialment, dels pinsos.
La gerent de la Borsa, Marta Magrinyà, explica que gran part dels participants es dediquen al negoci dels cereals per produir pinsos per als animals, tot i que també hi haurà la presència d'altres empreses que utilitzen el cereal per a consum humà o, fins i tot, per al sector energètic. L'esdeveniment aplega el sector europeu, però s'espera la presència d'empresaris de la Xina, els Estats Units, Austràlia, l'Argentina o Brasil que, segons indica Magrinyà, vénen "sota el paraigua dels respectius consolats".
L'agent comercial de Bunge Ibèrica i expert en el sector dels cereals, Pere Llauradó, apunta que el divendres es durà a terme "una jornada normal" de Borsa dels Cereals, amb els moviments normals en un dia com aquest, és a dir, informació i possibles operacions comercials. Llauradó afegeix que també es debatrà i s'analitzaran les principals tendències dels mercats dels cereals i la situació dels preus o dels diversos agents participants en el procés de fabricació i venda. "Un cop l'any els empresaris dels cereals es reuneixen per veure's les cares", afirma l'agent comercial, i aquesta trobada té lloc en diverses borses europees, com la prevista el 2011 a Roterdam, 2012 Edimburg, 2013 París i 2014 Hamburg, la qual cosa demostra la importància a Reus d'aquest esdeveniment.
Per tal de promocionar la Borsa dels Cereals, s'ha creat una Agrupació d'Interès Econòmic, encapçalada per l'Ajuntament de Reus. Aquest ens no només vetlla per l'organització de la Borsa pròpiament dita, sinó que també ha plantejat un seguit d'activitats turístiques paral·leles per a les famílies dels empresaris que vinguin a la ciutat, la qual cosa suposarà una oportunitat econòmica atractiva. Així, doncs, divendres, s'oferirà una ruta modernista per Reus, amb visita al Gaudí Centre i una tarda de compres; dissabte, l'excursió visitarà el monestir de Poblet i farà un tast de vins, mentre que diumenge es proposen unes partides de golf a Port Aventura.
Magrinyà assenyala que amb el programa d'activitats s'intenta que els assistents a la Borsa es quedin fins a diumenge i aportin una "bona injecció econòmica per al teixit reusenc". D'altra banda, la gerent afegeix que la Borsa "arrossegarà" un bon grapat de mitjans de comunicació especialitzats en l'agricultura, els cereals o l'economia, a més de mobilitzar els principals mitjans generalistes del territori, Catalunya i l'Estat. Per tot, Magrinyà considera que la Borsa Europea dels Cereals és l'esdeveniment "més important" que ha acollit Reus.
Des d'un punt de vista econòmic, el sector dels cereals es troba en un moment d'incertesa, després de la reducció de producció que hi ha hagut en països com Rússia, el Kazakhstan o Ucraïna i l'apujada de preus que això ha suposat. Llauradó explica que en pocs mesos el blat ha passat dels 145 euros per tona als 210, mentre que el blat de moro s'ha apujat dels 185 euros als 210 i l'ordi, dels 125 als 190. Aquest increment de preus també l'ha provocat la influència que hi ha al mercat de futurs de Chicago -que és la base dels preus dels cereals- per part dels moviments financers i econòmics a escala mundial. "Ara, per exemple, la Xina ha abaixat el 0, 25% el seu tipus d'interès i això és un factor més que afecta l'evolució dels preus, com el dòlar i altres informacions constants i que varien ràpidament".
L'agent comercial no espera que hi hagi una modificació dels preus fins després de març de 2011, tot i que, com que depèn de l'evolució de les collites, és una mica arriscat avui fer prediccions. Ara mateix els preus es troben als nivells més alts dels últims mesos, cosa que suposa un avantatge per als agricultors. Fins i tot, "molts d'ells retenen la mercaderia esperant treure'n més benefici d'aquí a un temps", assenyala l'expert en el sector cerealístic, però això dependrà de les pròximes collites a diversos països, que pel bé del sector ramader seria interessant que baixesin. Malgrat que el mercat de futurs de Chicago marca les tendències a escala mundial, la Llotja de Reus fixa els preus setmanalment prenent com a base la de Barcelona i la situació del mercat.
Tradicionalment, l'Estat espanyol és deficitari en la producció de cereals. Per fer-ne una aproximació, el 2009 es van produir 16 milions de tones i se'n van haver d'importar 11 milions, de les quals 3,2 van arribar al Port de Tarragona, que acull "entre el 35% i el 40% de la producció de cereals, mentre que abans era del 45% aproximadament", segons paraules de Llauradó, que afegeix que "això, però, no vol dir que Tarragona i Catalunya hagin perdut influència en l'àmbit estatal", aclareix l'agent comercial. El principal destí dels cereals produïts a l'Estat és el pinso per animals, encara que també s'utilitza per a consum humà, en productes com la farina, la cervesa i d'altres.
Un altre producte que cal considerar en la comercialització és la farina de soja, que en la composició del pinso representa al voltant d'un 15% en avicultura i ramaderia, segons proporcions. L'any 2009 es van consumir a l'Estat espanyol 4.800 milions de tones, de les quals una mica més de la meitat es produeixen en les dues fàbriques de Barcelona i a les tres de la resta de l'Estat, Al Port de Tarragona se'n van importar 794 milions de tones i se'n van fabricar 1.048 milions de tones, és a dir, el 38% del consum de tot l'Estat.
La Borsa Europea dels Cereals estrenarà les instal·lacions del Palau de Fires i Congressos del Tecnoparc. Ocuparà el primer pis de l'edifici, ja acabat, i s'aturaran les obres de les plantes superiors. Marta Magrinyà assegura que l'espai "es troba en perfectes condicions" i espera que la ciutat es pugui beneficiar "d'un esdeveniment tan important". Les previsions són bones, tot i que caldrà esperar que es faci per confirmar l'impacte econòmic a la ciutat.
La Borsa de Comerç Europea s'ha presentat aquest dimecres a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. Entre els assistents a l'acte hi ha hagut Isaac Sanromà, president de la Llotja de Reus i la Cambra de Comerç i vicepresident de la Borsa de Comerç Europea; Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus, Baudouin Delforge, president del Sindicat General de la Borsa de Comerç de París; entre d'altres.
En el marc d’aquesta presentació, Delforge ha volgut subratllar la importància de l’esdeveniment. “Aquest divendres crec que serà Reus i no Chicago la capital mundial dels cereals”, perquè hi estaran presents “tots els actors importants del mercat del cereal”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics